Αρχική Περιβάλλον Αμαζόνιος: Τα smartphone βοηθούν στην αντιμετώπιση της αποψίλωσης

Αμαζόνιος: Τα smartphone βοηθούν στην αντιμετώπιση της αποψίλωσης

0
Αμαζόνιος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Χρησιμοποιώντας λίγο περισσότερο τα smartphone, οι αυτόχθονες άνθρωποι που ζουν στον Περουβιανό Αμαζόνιο μπορούν να αποτελέσουν ισχυρή δύναμη ενάντια στην παράνομη αποψίλωση των δασών και να αναλάβουν ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης , προτείνει μια νέα μελέτη.

Η μελέτη

Σε μια διετή μελέτη, 36 κοινότητες στο Περού επέλεξαν η κάθε μία «δασικούς ανιχνευτές» για να χρησιμοποιήσουν τη δορυφορική τεχνολογία που αποκαλύπτει την αποψίλωση των δασών σε χάρτες smartphone. Οι χάρτες τους επέτρεψαν να περιπολούν καλύτερα τα εδάφη των κοινοτήτων τους ενάντια στην παράνομη υλοτομία.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επίσης 37 άλλες αυτόχθονες κοινότητες στις οποίες δεν παρείχαν καμία τεχνολογία, προκειμένου να δημιουργήσουν μια ομάδα ελέγχου.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της μελέτης, τα εδάφη που χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία είδαν 52 τοις εκατό λιγότερη αποψίλωση από τα αντίστοιχα της ομάδας ελέγχου. Στο δεύτερο έτος της μελέτης, τα δεδομένα έδειξαν ότι η αποψίλωση των δασών μειώθηκε κατά 21 τοις εκατό.

Η έρευνα

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Ιθαγενών Ανθρώπων της Ανατολικής Αμαζονίας (ORPIO) μαζί με το Foundationδρυμα Rainforest US (RFUS).

Σε καθεμία από τις 36 συμμετέχουσες κοινότητες στη μελέτη, χρησιμοποιήθηκαν τρεις προσκόποι δασών, οι οποίοι διερεύνησαν τις προειδοποιήσεις αποψίλωσης των δασών. Οι ανιχνευτές εκπαιδεύτηκαν από μέλη της ομάδας στο RFUS και το ORPIO.

Η Suzanne Pelletier, εκτελεστική διευθύντρια του RFUS, δήλωσε: «Αν και η επίσημη αναγνώριση της ιδιοκτησίας γηγενών λαών είναι το κλειδί, είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με ισχυρή επιτήρηση των δασών και ισχυρή τοπική διακυβέρνηση».

Τα ευρήματα

Ο Jorge Perez Rubio, πρόεδρος του ORPIO, δήλωσε: “Η μελέτη παρέχει στοιχεία ότι η υποστήριξη των αυτόχθονων τροπικών δασικών κοινοτήτων με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αποψίλωσης των δασών στις περιοχές μας”.

Η πρόληψη της παράνομης αποψίλωσης των δασών είναι ζωτικής σημασίας στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης.

Με μια έκταση δάσους σε μέγεθος γηπέδου ποδοσφαίρου κάθε δευτερόλεπτο παγκοσμίως, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι με την τεράστια απώλεια αποθήκευσης άνθρακα και την επακόλουθη ξηροποίηση της γης που κάποτε ήταν τροπικό δάσος, ο πλανήτης θα μπορούσε σύντομα να φτάσει σε «σημεία ανατροπής» οι καταρρακτώδεις κρίσεις θα γίνουν ασταμάτητες δυνάμεις.

Με πληροφορίες του Independent

Διαφήμιση