Αρχική Αφιερώματα Σαν σήμερα: Διεθνής Ημέρα Φιλίας- Γιορτάζοντας την ενότητα

Σαν σήμερα: Διεθνής Ημέρα Φιλίας- Γιορτάζοντας την ενότητα

0
φιλία friendship ενότητα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, κρίσεις, φτώχεια, βία και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – μεταξύ πολλών άλλων – που υπονομεύουν την ειρήνη, την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την κοινωνική αρμονία μεταξύ των λαών του κόσμου.

Για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων και προκλήσεων, οι βασικές αιτίες τους πρέπει να αντιμετωπιστούν προωθώντας και υπερασπίζοντας ένα κοινό πνεύμα ανθρώπινης αλληλεγγύης που έχει πολλές μορφές – η απλούστερη από τις οποίες είναι η φιλία.

Μέσω της φιλίας – με τη συσσώρευση δεσμών συντροφικότητας και την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών εμπιστοσύνης – μπορούμε να συμβάλλουμε στις θεμελιώδεις αλλαγές που απαιτούνται επειγόντως για την επίτευξη μόνιμης σταθερότητας, να πλέξουμε ένα δίχτυ ασφαλείας που θα μας προστατεύει όλους και θα δημιουργήσουμε πάθος για έναν καλύτερο κόσμο όπου όλοι ενώνονται για το καλύτερο καλό.

Ιστορικό

Η Διεθνής Ημέρα Φιλίας  ανακηρύχθηκε  το 2011 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την ιδέα ότι η φιλία μεταξύ λαών, χωρών, πολιτισμών και ατόμων μπορεί να εμπνεύσει ειρηνευτικές προσπάθειες και να χτίσει γέφυρες μεταξύ των κοινοτήτων.

Το ψήφισμα δίνει έμφαση στη συμμετοχή των νέων, ως μελλοντικών ηγετών, σε κοινοτικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν διαφορετικούς πολιτισμούς και προωθούν τη διεθνή κατανόηση και σεβασμό για τη διαφορετικότητα.

Για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Φιλίας, ο ΟΗΕ ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις, δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών, την αλληλεγγύη, την αμοιβαία κατανόηση και τη συμφιλίωση.

Η Διεθνής Ημέρα Φιλίας είναι μια πρωτοβουλία που ακολουθεί την πρόταση της UNESCO που ορίζει τον Πολιτισμό της Ειρήνης ως ένα σύνολο αξιών, συμπεριφορών και συμπεριφορών που απορρίπτουν τη βία και προσπαθούν να αποτρέψουν τις συγκρούσεις αντιμετωπίζοντας τις βασικές αιτίες τους με σκοπό την επίλυση προβλημάτων. Στη συνέχεια εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1997.

Πηγή: ΟΗΕ

Διαφήμιση