Αρχική Ειδήσεις ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ «ανασταίνουν» wagοn restaurant του θρυλικού Orient Express (ΦΩΤΟ)

ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ «ανασταίνουν» wagοn restaurant του θρυλικού Orient Express (ΦΩΤΟ)

0
estiamaxa repair
Διαφήμιση

Εδώ και δυόμισι μήνες περίπου σαράντα τεχνίτες δουλεύουν για να αποκαταστήσουν ένα από τα στολίδια του Ελληνικού Σιδηροδρόμου. To βαγόνι που επισκευάζεται στη Θεσσαλονίκη, έχει τη δική του, σχεδόν αιωνόβια, ιστορία.

Ένα από τα στολίδια του Ελληνικού Σιδηροδρόμου, μία από τις πολυτελείς εστιάμαξες του Orient Express, που ακολουθώντας τη διαδρομή Alberg Orient Express, ξεκινούσε από το Λονδίνο κι’ έφθανε μετά από ένα ονειρεμένο ταξίδι, ως την Αθήνα. Πρόκειται, λοιπόν, να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη, καθώς εδώ και διόμισι μήνες, περίπου σαράντα τεχνίτες δουλεύουν για να την αποκατάσταση του μέσα στο εργοστάσιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη.

εστιάμαξα πριν έξω

Το GRTimes.gr είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την κοπιώδη και απαιτητική δουλειά γενικής επισκευής και αποκατάστασης που γίνεται  σε αυτό το βαγόνι-εστιατόριο, που έχει συνδέσει την περίπου 100ετή διαδρομή του, με το πιο πολυσυζητημένο και διάσημο τραίνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, θέμα αγαπημένο για συγγραφείς και ανθρώπους της έβδομης τέχνης.

Το βαγόνι θα πρέπει να είναι έτοιμο ως τις 20 Αυγούστου, για να μεταφερθεί στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ, όπου και θα εκτεθεί στο πλαίσιο της 85ης Γενικής Έκθεσης.

estiamaxa maker

Ξεναγοί του GRTimes.gr σε αυτή την «περιπέτεια» αποκατάστασης ενός ιστορικής σημασίας οχήματος του ΟΣΕ, μίας προσπάθειας που υλοποιείται από την τεχνική βάση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ήταν ο μηχανικός και υπεύθυνος μουσειακού υλικού του ΟΣΕ κ. Ιάσων Ζώρζος, η προϊσταμένη του τμήματος δημοσίων σχέσεων του ΟΣΕ κα. Νατάσσα Ανωγιάτη, η αρχειονόμος και αρμόδια για τη δημιουργία του ιστορικού αρχείου του Οργανισμού κα. Φλώρα Αναστασίου, ο μηχανικός και υπεύθυνος του εργοστασίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Τάσος Κολίτσης και, ο επικεφαλής παραγωγής στο Εργοστάσιο κ. Παναγιώτης Πολίτης.

estiamaxa πορτα φουρνου

Ο ΟΣΕ, ένας από τους παλαιότερους Οργανισμούς της χώρας, που αποφάσισε να αποκαταστήσει μουσειακής, ιστορικής αλλά και τεχνολογικής αξίας τροχαίο υλικό, αλλά και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ που ανέλαβε αυτό το απαιτητικό έργο, υλοποιώντας το μάλιστα στο χρόνο ρεκόρ των τριών μηνών, είναι δύο φορείς που τους αξίζουν εύσημα γγια την υλοποίηση του έργου.

Από τις φωτογραφίες που παραχωρήθηκαν στο GRTimes.gr, είναι ολοφάνερο το πόσο είχε υποφέρει αυτό το πολυτελές wagon restaurant, από άστοχες επεμβάσεις προκειμένου να διατηρηθεί σε λειτουργία στο κύκλωμα αλλά και την έκταση των εργασιών αποκατάστασης που απαιτήθηκαν, τη λεπτοδουλειά που έγινε, ένα πραγματικό κέντημα, για να ξαναβρεί τον παλιό του εαυτό. Να φύγουν οι σκουριές, να αφαιρεθούν οι λαδομποδιές από τις ξύλινες και μπρούτζινες επιφάνειες, να φτιαχτεί η ποικιλμένη οροφή, να πεταχτούν οι φορμάϊκες και να ξαναμπούνε μαρκετερί σε ξύλινα τραπέζια, να επιδιορθωθούν τα φορεία, το σύστημα πέδης, τα ηλεκτρολογικά και τα υδραυλικά του, να φτιαχτούν  τα πατώματα, να επιδιορθωθεί ο ατμολέβητας, να καθαριστεί η κουζίνα και ριζικά να επιδιορθωθεί.

estiamaxa voiture restaurant

Eπειδή, μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης, η εστιάμαξα του Orient Express θα είναι και λειτουργική, θα μπορεί να ταξιδεύει με ταχύτητες ως 120 χλμ./ώρα, πολύτιμο κομμάτι για συρμούς που θα εκτελούν ενδεχομένως δρομολόγια περιηγητικού ενδιαφέροντος. Εάν το συγκεκριμένο βαγόνι μπορεί να αξιοποιηθεί, γιατί να μην αποκατασταθούν και αξιοποιηθούν και άλλα ενδιαφέροντα οχήματα, μηχανές και επιβατικά βαγόνια του ΟΣΕ; Αλλά και γιατί να μην αποκατασταθεί  εκείνο το τροχαίο υλικό που μπορεί πλέον να έχει μόνο μουσειακή χρήση, ώστε να εμπλουτισθούν τα σιδηροδρομικά μουσεία που υπάρχουν στη χώρα;

Αποκατάσταση

Έπρεπε να αποκατασταθεί ένα βαγόνι μήκους 24 μ., πλάτους 2,70 μ. και ύψους περίπου 4 μέτρων. Το βαγόνι διαθέτει δύο σαλόνια, κουζίνα, χώρο προετοιμασίας του σερβιρίσματος και αποθήκευσης υλικών, χώρο με τον ατμολέβητα θέρμανσης ο οποίος σημειωτέον έχει επισκευασθεί και είναι λειτουργικός.

Όταν το βαγόνι μεταφέρθηκε στο Εργοστάσιο βαριάς συντήρησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είχε πολλές φθορές και εκτεταμένες. Οξειδωμένα πατώματα στην κουζίνα που στη μεγαλύτερή τους έκταση αντικαταστάθηκαν. Φούρνοι σε κακή κατάσταση, ερμάρια μισοκατεστραμμένα. Μεταλλικά τμήματα και ελάσματα γεμάτα οξειδώσεις και λαδομπογιές. Οι πόρτες των φούρνων αντικαταστάθηκαν, τα μεταλλικά μέρη στην πλειονότητά τους καθαρίστηκαν και συναρμολογήθηκαν, ενώ λίγα χρειάστηκε να αντικατασταθούν από πιστές απομιμήσεις.

εστιαμαξα βαγονι πριν

Στο χώρο των επιβατών αντικαταστάθηκε το πάτωμα, ενώ η διαβρωμένη ξύλινη πλευρική επένδυση που είχε βαφεί ξανά και ξανά με λαδομπογιές, αποξηλώθηκε και αντικαταστάθηκε. Ευτυχώς τα υψηλότερα τμήματα των ξύλινων επενδύσεων, ανάμεσα στα παράθυρα, πολλά από τα οποία έχουν μαρκετερί, μπόρεσαν να συντηρηθούν. Επίσης, αποκαταστάθηκε η διακοσμημένη οροφή του βαγονιού, η οποία από την υγρασία είχε ξεφλουδιστεί εσωτερικά.

Από το εξωτερικό του βαγονιού έχουν απομακρυνθεί χρώματα και σκουριές. Σε τούτη τη φάση στοκάρονται οι επιφάνειες και λειαίνονται  ώστε να βαφούν ενώ αποκαθίστανται οξειδωμένα ελάσματα, ήλοι, μεντεσέδες. Σημαντική δουλειά έγινε στα φορεία του βαγονιού, που είχαν και στρεβλώσεις, οι οποίες διαστασιολογικά αποκαταστάθηκαν. Έφυγαν οι οξειδώσεις, τα παλιά χρώματα και επισκευάσθηκε το μοχλικό σύστημα της πέδης.

εστιάμα φουρνος πριν

Στο έργο της αποκατάστασης δουλεύουν μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, βαφείς, φανοποιοί, ξυλουργοί, λουστραδόροι, ελασματουργοί, ουσιαστικά όλες οι ειδικότητες των τεχνιτών του Εργοστασίου.

Για το επόμενο μικρό διάστημα, απομένει η τοποθέτηση των καθισμάτων αφού συντηρήθηκαν και αλλάχθηκαν οι ταπετσαρίες τους, όπως  και των τραπεζιών που απαλλάχθηκαν από τις παράταιρες φορμάϊκες  για να αντικατασταθούν με νέες ξύλινες επιφάνειες με μαρκετερί. Όταν μπει και η τελευταία πινελιά της αποκατάστασης, στο εξωτερικό του βαγονιού θα πάρει θέση και η επιγραφή της άλλοτε  Σ.Ε.Κ.

ΣΕΚ

Ραντεβού λοιπόν με τους φίλους του σιδηροδρόμου, που θέλουν να δούνε το … σαν καινούργιο wagon restaurant του Orient Express, στην 85η ΔΕΘ.

estiamaxa esoteriko 768x1287

Πηγή: grtimes.gr

 

 

 

 

Διαφήμιση