Αρχική Καταστροφές Οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο συνεχίζουν να προκαλούν εκπομπές CO2

Οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο συνεχίζουν να προκαλούν εκπομπές CO2

0
Αμαζόνιος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η ξηρασία και οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο συνεχίζουν να προκαλούν εκπομπές CO2 για χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση, λέει μια νέα μελέτη.

Έρευνα

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο διαπίστωσε ότι τα δέντρα που επλήγησαν από πυρκαγιές και ξηρασία συνέχισαν να απελευθερώνουν επιπλέον CO2 για δυόμισι χρόνια.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ζημιά που υπέστησαν τα δέντρα κατά τη διάρκεια πυρκαγιών και ξηρασίας τους προκαλεί να πεθάνουν αργά τους επόμενους μήνες και χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Καθώς τα δέντρα πεθαίνουν, απελευθερώνουν τα μακρόχρονα αποθέματα άνθρακα στην ατμόσφαιρα, δήλωσε στο The Independent.

Τα αποτελέσματα

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό», δήλωσε η Δρ Erika Berenguer, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

«Συνήθως οι άνθρωποι συνδέουν μια σοβαρή ξηρασία στον Αμαζόνιο με υπερβολική θνησιμότητα δέντρων. Αλλά αυτό που δείχνουμε είναι ότι η υπερβολική θνησιμότητα συνεχίζεται μετά την ξηρασία – και αυτό είναι ανησυχητικό επειδή δείχνει ότι η απώλεια άνθρακα και συνεπώς οι εκπομπές CO2 παραμένουν πάνω από τα αναμενόμενα επίπεδα για αυτά τα χρόνια».

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες κατέγραψαν το θάνατο των δέντρων και την απώλεια άνθρακα τα χρόνια μετά από μια ακραία ξηρασία στο Brazillian Amazon από το 2015 έως το 2016.

Οι ερευνητές επικέντρωσαν την εργασία τους στο «κέντρο» της ξηρασίας – μια περιοχή που καλύπτει το 1,2% του Βραζιλιάνου Αμαζονίου.

Η μεθοδολογία

«Συγκρίναμε οικόπεδα που επηρεάστηκαν μόνο από την ξηρασία με αυτά που επηρεάστηκαν από την ξηρασία και τις πυρκαγιές», δήλωσε η Δρ. Berenguer.

Στον Αμαζόνιο, οι περισσότερες πυρκαγιές ξεκινούν σκόπιμα από εκείνους που ασκούν οικονομικές δραστηριότητες όπως η γεωργία, η υλοτομία και η εξόρυξη. Μόλις ξεκινήσει, οι συνθήκες ξηρασίας μπορούν να οδηγήσουν τις πυρκαγιές να εξαπλωθούν πιο γρήγορα.

«Εκείνη την εποχή ήταν πολύ τραυματικό να βλέπουμε τα ερευνητικά μας σχέδια να καίγονται εντελώς από πυρκαγιές», πρόσθεσε η Δρ. Berenguer.

Από τα επιτόπια αποτελέσματα, η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι η ξηρασία 2015-16 και οι σχετικές πυρκαγιές στην περιοχή του επίκεντρου σκότωσαν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια φυτά, προκαλώντας την απελευθέρωση 485 εκατομμυρίων τόνων CO2.

Με πληροφορίες του Independent

Διαφήμιση