Αρχική Ειδήσεις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη: 30 Ιουλίου – 1 Αυγούστου στην Επίδαυρο (Βίντεο)

«Φοίνισσες» του Ευριπίδη: 30 Ιουλίου – 1 Αυγούστου στην Επίδαυρο (Βίντεο)

0
fonisses
Διαφήμιση

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2021 θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 30, 31 Ιουλίου & 1 Αυγούστου η δεύτερη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, Οι «Φοίνισσες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου.  

Οι «Φοίνισσες», με σταθερή παρουσία στο ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου στις σκηνοθεσίες του Αλέξη Μινωτή, που ανέβασε τελευταία φορά το έργο το 1988, επανέρχονται στην Επίδαυρο στις 30, 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου σε μια σύγχρονη παράσταση, μ’ ένα ξεχωριστό επιτελείο ερμηνευτών και συντελεστών και την υπογραφή του Γιάννη Μόσχου στη σκηνοθεσία. Οι «Φοίνισσες», παρόλο που ανεβαίνουν έπειτα από χρόνια, στο παρελθόν είχαν παρουσιαστεί πολλές φορές από το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο (1960, 1965, 1978, 1988), όλες σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή.

Οι «Φοίνισσες», διδάχτηκαν στα εν άστει Διονύσια μεταξύ του 411 και 408 π.Χ.. Στην ίδια τριλογία ανήκουν και οι τραγωδίες Υψιπύλη και Αντιόπη. Ο Ευριπίδης μια πεντηκονταετία περίπου μετά τον Αισχύλο και τους Επτά επί Θήβας, δραματοποιεί τον μύθο του θηβαϊκού κύκλου που αναφέρεται στα τραγικά συμβάντα του οίκου των Λαβδακιδών και της έριδας για την εξουσία των Θηβών.

Η υπόθεση

Ο Ευριπίδης αφηγείται μια ανατρεπτική εκδοχή του μύθου των Λαβδακιδών, και συνθέτει ένα πολυπρόσωπο οικογενειακό και πολιτικό δράμα, στρέφοντας το ενδιαφέρον σε αξίες όπως η δικαιοσύνη, η ισότητα και η ισοτιμία. Το έργο εκτυλίσσεται τη μέρα που ο Πολυνείκης έχει κυκλώσει με στρατό τη Θήβα, διεκδικώντας από τον αδελφό του Ετεοκλή να τηρήσει τη συμφωνία που είχαν κάνει να βασιλεύουν εκ περιτροπής στην πόλη. Η μητέρα τους, η Ιοκάστη, προσπαθεί απεγνωσμένα να τους συμφιλιώσει˙ δίπλα της τα άλλα πρόσωπα του μύθου, η Αντιγόνη, ο  Κρέων, ο Μενοικέας, ο Τειρεσίας, ο τυφλός Οιδίπους, θύματα και θύτες ενός επικείμενου καταστροφικού πολέμου. Μπορούν οι γιοι του Οιδίποδα να ξεφύγουν από την κατάρα του πατέρα τους; Θέλουν πραγματικά οι άνθρωποι να αποφύγουν την εμφύλια διχόνοια; Να διακόψουν τον κύκλο του αίματος;

fonisses

Πληροφορίες – Προπώληση Εισιτηρίων:
n-t.gr
aefestival.gr
tickets.aefestival.gr
ticketservices.gr/el/NationalTheatre/
Τηλ.: 210 7234567 (Δευ– Κυρ: 09:00-21:00)
Εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου)
Καταστήματα Public

 

Διαφήμιση