Αρχική Ειδήσεις Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Τα «ζωτικά σημεία» της Γης εξασθενούν

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Τα «ζωτικά σημεία» της Γης εξασθενούν

0
EARTH
Εικόνα: UNSPLASH/Guillaume de Germain
Διαφήμιση

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς σήμερα προειδοποίησαν ότι τα «ζωτικά σημεία» της Γης εξασθενούν λόγω των πληγμάτων που δέχονται από την παγκόσμια οικονομία.

Οι συγκεκριμένοι ερευνητές, οι οποίοι ανήκουν σε μια ομάδα περισσότερων από 14.000 επιστημόνων που έχουν ζητήσει να κηρυχθεί κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμούν ότι οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου συστηματικά απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τη βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής: «την υπερεκμετάλλευση των πόρων της Γης».

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν «την πρωτόγνωρη άνοδο», σε σχέση με την προηγούμενη αποτίμηση της κατάστασης το 2019, των κλιματικών καταστροφών: πλημμύρες, καύσωνες, κυκλώνες και πυρκαγιές.

Ρεκόρ στα ποσοστά

Από τα 31 «ζωτικά σημεία» του πλανήτη – στα οποία περιλαμβάνονται η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου, το πάχος των παγετώνων και η αποψίλωση των δασών – τα 18 έχουν φτάσει σε σημείο ρεκόρ, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσαν οι επιστήμονες στο περιοδικό BioScience.

Παρά τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2021.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι παγετώνες λιώνουν σε ποσοστό 31% πιο γρήγορα σε σχέση με 15 χρόνια νωρίτερα και η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο στη Βραζιλία επίσης σημείωσε πρωτόγνωρα ποσοστά το 2020. Επιπλέον, τα ζώα εκτροφής έχουν φτάσει σε αριθμό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα δισεκατομμύρια, και πλέον είναι περισσότερα από το σύνολο των ανθρώπων και των άγριων ζώων, σημειώνεται στη μελέτη.

Έκτακτα μέτρα

Ο Τιμ Λέντον του πανεπιστημίου του Έξετερ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης τονίζει «Πρέπει να δράσουμε μπροστά στις ενδείξεις ότι βαίνουμε προς το σημείο κλιματικής ρήξης, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα για να απαγκιστρωθεί η οικονομία από τον άνθρακα και ξεκινώντας να αποκαθιστούμε τη φύση, αντί να την καταστρέφουμε»

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν «ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι πλησιάζουμε, και μάλιστα έχουμε ήδη ξεπεράσει» κάποια σημεία καμπής τα οποία ίσως να ωθήσουν το κλιματικό σύστημα προς μια δραματική και ανεπανόρθωτη αλλαγή.

Συντονισμένη και άμεση δράση

Οι συντάκτες της συγκεκριμένης μελέτης καλούν σε άμεση και ριζική δράση που θα αφορά όλους τους τομείς: περιορισμός της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος, αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, προώθηση της διατροφής που βασίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά, απομάκρυνση από το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης και σταθεροποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει ένα «φρένο» στην εξασθένιση των «ζωτικών σημείων» της Γης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση