Αρχική Πολιτισμός Μέγα Βραβείο Αρχαιολογίας 2020 στην αρχαιολογική ομάδα προϊστορικού οικισμού στους Φιλίππους

Μέγα Βραβείο Αρχαιολογίας 2020 στην αρχαιολογική ομάδα προϊστορικού οικισμού στους Φιλίππους

0
ARCHAEOLOGICAL EXCAVATION
Εικόνα: UNSPLASH/ Hulki Okan Tabak
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Μέγα Βραβείο Αρχαιολογίας του ιδρύματος Simone και Cino Del Duca απένειμε στην αρχαιολογική ερευνητική ομάδα του Ντικιλί Τας, στην περιοχή των Φιλίππων του δήμου Καβάλας, το Γαλλικό Ινστιτούτο. Πρόκειται για ανασκαφές που δίνουν φως στους προϊστορικούς ανθρώπους της Μακεδονίας.

Εκατό χρόνια ανασκαφές

Είναι η δεύτερη χρονιά που η ανασκαφική ομάδα προτάθηκε ως υποψήφια για την απονομή του βραβείου. Αυτή τη φορά τα μέλη της Γαλλικής Ακαδημίας Επιγράφων και Γραμμάτων αναγνώρισαν τη σπουδαιότητα των ανασκαφικών εργασιών που εκτελούνται στον προϊστορικό οικισμό του Ντικιλί Τας. Συμπληρώνουν ήδη 100 ολόκληρα χρόνια.

Ελληνίδα επικεφαλής

Η αρχαιολόγος Δημητρία Μαλαμίδου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών, διευθύνει από το 2008 το συγκεκριμένο ανασκαφικό πρόγραμμα. Μαζί με την επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων και επίσης μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών, Χάιδω Κουκούλη – Χρυσανθάκη. Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Μαλαμίδου δεν κρύβει τη χαρά και την ικανοποίησή της για τη βράβευση. Μιλά για αναγνώριση των κόπων και των προσπαθειών ολόκληρης της ανασκαφικής ομάδας. Το σημερινό ανασκαφικό πρόγραμμα (2019-2023) από γαλλικής πλευράς διευθύνεται από τους Pascal Darcque και Τσιρτσώνη, διευθυντή ερευνών και ερευνήτρια, αντίστοιχα, στο Γαλλικό Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (CNRS).

Διεθνής αναγνώριση

«Η βράβευση αυτή», υπογραμμίζει η κ. Μαλαμίδου, «εξασφαλίζει μια διεθνή αναγνώριση στο ανασκαφικό έργο, που υλοποιείται όλα αυτά τα χρόνια. Το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το βραβείο θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομική υποστήριξη της ανασκαφής. Το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Αντλούμε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή των προϊστορικών ανθρώπων που διέμεναν σε αυτή την περιοχή».

Πλούσια ευρήματα οικισμού

Οι αρχαιολόγοι έχουν συλλέξει σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο ζωής και οργάνωσης της κοινότητας των προϊστορικών ανθρώπων. Και μπορεί ακόμα να μην έχουν βρεθεί μεγάλα ευρήματα, εύκολα αναγνωρίσιμα από το ευρύ κοινό. Ωστόσο, έχουν βρεθεί πλούσια κατάλοιπα από μια μακρά σειρά διαδοχικών στρωμάτων κατοίκησης, χρονολογούμενων από τις αρχές της Νεότερης Νεολιθικής περιόδου (5.500 π.Χ.) έως τα τέλη της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1.100 π.Χ.).

green-leafed plant
Εικόνα: UNSPLASH/Alex Gorbi

Οινοπαραγωγή από το 4.300 π.Χ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, μεταξύ άλλων,η πλήρης τεκμηρίωση παραγωγής οίνου από σταφύλια, της αρχαιότερης περίπτωσης οινοποίησης μέχρι στιγμής σε ευρωπαϊκό έδαφος (περίπου στο 4.300/4.200 π.Χ.). Επίσης, υπάρχουν ερωτήματα για το πώς ήταν τα κτήρια την πρώιμη εποχή του Χαλκού.

Ανάδειξη και προβολή

Στις προθέσεις της ελληνογαλλικής ανασκαφικής ομάδας είναι η ανάδειξη και η προβολή του προϊστορικού οικισμού.Στόχος είναι η εκπόνηση μιας μελέτης για την κατασκευή ενός μόνιμου μουσείου του Ντικιλί Τας. Ο προϊστορικός οικισμός του Ντικιλί Τας βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της πεδιάδας της Δράμας, σε απόσταση 2 χλμ. από την αρχαία πόλη των Φιλίππων. Στις παρυφές της σημερινής κωμόπολης των Κρηνίδων, που υπήρξε έδρα του πρώην δήμου Φιλίππων και από το 2010 ενσωματώθηκε στον ενιαίο δήμο Καβάλας. Ο οικισμός είναι επισκέψιμος από το κοινό. Μετά από συνεννόηση και επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλα – Θάσου, κατά τις ημέρες και ώρες των ανασκαφικών εργασιών.

 

Διαφήμιση