Αρχική Ελλάδα Κώστας Σκρέκας: Κλειδί για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου η επιτυχία...

Κώστας Σκρέκας: Κλειδί για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου η επιτυχία του EMGF

0
Σκρέκας - απολιγνιτοποίηση
Εικόνα: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Κλειδί για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου χαρακτήρισε την επιτυχία του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείο (EMGF) ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Η ενέργεια σε πρώτο ρόλο

Στη διαδικτυακή Σύνοδο  επιβεβαιώθηκε εκ νέου η δέσμευση όλων των κρατών-μελών για την επίτευξη των στόχων του EMGF. Καθώς και η κοινή θέση ότι ο τομέας της ενέργειας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της συνεργασίας τους. Συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας. Δημιουργεί ένα περιβάλλονσχέσεων καλής γειτονίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συμμετέχοντες

Η  Σύνοδο τελούσε υπό την προεδρία του υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Tarek El Molla. Εκτός του Έλληνα υπουργού, συμμετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, του Ισραήλ. Της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης. Οι ΗΠΑ έλαβαν μέρος στη Σύνοδο για πρώτη φορά ως κράτος-παρατηρητής. Ως παρατηρητές, επίσης, συμμετείχαν η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εργασίες και επόμενα βήματα

Στη Σύνοδο συζητήθηκε η πρόοδος των δραστηριοτήτων του EMGF. Συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων που σχετίζονται με τις τέσσερις ομάδες εργασίας (συστάθηκαν το φετινό Μάρτιο). Καθώς και τη μελέτη του «Περιφερειακού Ισοζυγίου Προσφοράς και Ζήτησης Φυσικού Αερίου και Ενέργειας», που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την υποστήριξη της ΕΕ. Επίσης, εγκρίθηκε το χρονοδιάγραμμα για τον διορισμό του μόνιμου Γενικού Γραμματέα που θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Συμφωνήθηκαν οι επόμενες δραστηριότητες του EMGF. Αποφασίστηκε η σύγκληση της επόμενης Υπουργικής Συνόδου στο Κάιρο, έδρα του Φόρουμ, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Φιλόδοξοι στόχοι

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, «ο νεοσύστατος οργανισμός μας έχει αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, υποδεχόμενος νέα μέλη. Προωθώντας ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους που εγγυώνται την ενεργειακή ασφάλεια για την περιοχή μας. Και την εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας με τους γείτονές μας».

 

Διαφήμιση