Αρχική COVID-19 Κορωνοϊός: Τα νησιά που βρίσκονται κοντά στο «κόκκινο»

Κορωνοϊός: Τα νησιά που βρίσκονται κοντά στο «κόκκινο»

0
μάσκα πλοίο
Διαφήμιση

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Επιστημόνων με θέμα την αξιολόγηση της κατάστασης στα νησιά. Πιθανές εισηγήσεις για νέα μέτρα έτσι ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στη κυβέρνηση αλλά και μεταξύ των επιστημόνων για την έκρηξη των κρουσμάτων και τη ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου στη χώρα, με την μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί όλο και περισσότερο. 

Με το βλέμμα στραμμένο στον τουρισμό, οι ειδικού προσπαθούν να λάβουν μέτρα προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση. Ωστόσο, πολλές περιοχές και κυρίως νησιά – που αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες – βρίσκονται ένα βήμα πριν το «κόκκινο».  Μάλιστα, ο δείκτης θετικότητας (Rt) σε αρκετές περιοχές ξεπερνά το 4%, ακόμη και το 5%, γεγονός που κάνει το ενδεχόμενο νέων τοπικών lockdown να φαντάζει πιθανό.

Τη συνολική κατάσταση δυσχεραίνει το «φρένο» των εμβολιασμών, καθώς λόγω καλοκαιριού τα ραντεβού δεν ανταποκρίνονται στις αρχικές προβλέψεις. Αυτό, απομακρύνει την προσπάθεια επίτευξης τείχους ανοσίας έως το φθινόπωρο. 

Τα «κόκκινα» νησιά

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, κατά την εβδομάδα 19 Ιουλίου-25 Ιουλίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.79% σε σύνολο 894.838 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.46%.

Συγκεκριμένα, τα τρία νησιά στα οποία το ποσοστό θετικότητας (Rt) υπερέβη κατά πολύ το 4% είναι:

  • Πάρος: 5,51%
  • Μύκονος: 4,27%
  • Τήνος: 4,20%

Λίγο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό θετικότητας σε Ρέθυμνο με ποσοστό 3,76% και Θήρα με 3,40%. Tην ίδια ώρα, στο «κόκκινο» βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Νήσων (νησιά Αργοσαρωνικού και Κύθηρα), με σύνολο θετικότητας 2,64%, αλλά και η Νάξος με 2,48%.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ίο, όπου σήμερα μεταβαίνουν πάνω από 30 αστυνομικοί από την Αθήνα, ομάδα ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας, με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης, καθώς «οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα», όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μάλιστα, τόνισε ότι λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι ορατός ο κίνδυνος το νησί να «κλείσει» γιατί οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα.

Συνεδριάζει η Επιτροπή

Στη σημερινή συνεδρίαση των Επιστημόνων θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης στα νησιά, και ενδεχομένως να υπάρξουν εισηγήσεις για νέα, τοπικά lockdown, έτσι ώστε να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες, αφού ο Αύγουστος είναι μήνας κορύφωσης των θερινών διακοπών. Προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά, οι αρχές προχωρούν σε εντατικούς ελέγχους στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι τσουχτερά, ενώ παραμένουν στο τραπέζι τοπικά lockdown, στις περιοχές που υπάρξει ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Διαφήμιση