Αρχική Διάστημα Κοντινοί γαλαξίες: Οι εικόνες τους προσομοιάζουν σε πυροτεχνήματα

Κοντινοί γαλαξίες: Οι εικόνες τους προσομοιάζουν σε πυροτεχνήματα

0
galaxies
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εντυπωσιακές εικόνες παρουσιάζουν τους κοντινούς μας γαλαξίες σαν πολύχρωμα πυροτεχνήματα. Πρόκειται για ενενήντα όμορα γαλαξιακά σχήματα, οι εικόνες των οποίων επιτρέπουν στους αστρονόμους να εντοπίσουν τις θέσεις των νέων αστεριών. Αλλά και το αέριο γύρω τους. Οι επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα τις νέες αυτές εικόνες που ελήφθησαν με το τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESL’s VLT).

Πώς γεννιούνται τα αστέρια

Οι επιστήμονες συνδυάζουν τις νέες παρατηρήσεις με δεδομένα από το Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), στο οποίο το ESO είναι συνεργάτης. Η ομάδα ρίχνει φως στο τι προκαλεί το αέριο να σχηματίσει αστέρια. Αυτό πού ξεκινά ο σχηματισμός των αστεριών και πώς οι γαλαξίες στο σύνολό τους λειτουργούν. Για να κατανοήσουν αυτή τη διαδικασία, οι ερευνητές εξέτασαν διάφορους κοντινούς γαλαξίες με ισχυρά τηλεσκόπια στο έδαφος και στο διάστημα. Σαρώνοντας τις διάφορες γαλαξιακές περιοχές που εμπλέκονται στις αστρικές γεννήσεις.

Για πρώτη φορά

Ο Eric Emsellem είναι αστρονόμος στο ESO της Γερμανίας και επικεφαλής των παρατηρήσεων που βασίζονται στο VLT που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της φυσικής ανάλυσης High Angular στο έργο Nearby GalaxieS (PHANGS). «Για πρώτη φορά διερευνούμε  μεμονωμένες μονάδες σχηματισμού αστεριών σε ένα ευρύ φάσμα τοποθεσιών και περιβαλλόντων. Σε ένα δείγμα που αντιπροσωπεύει καλά τους διαφορετικούς τύπους γαλαξιών” αναφέρει. «Μπορούμε να παρατηρήσουμε άμεσα το αέριο που γεννά αστέρια. Βλέπουμε τα ίδια τα νεαρά αστέρια και βλέπουμε την εξέλιξή τους σε διάφορες φάσεις». Η ομάδα κυκλοφόρησε τώρα το πιο πρόσφατο σετ γαλαξιακών σαρώσεων, που ελήφθη με το όργανο Multi-Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) στο VLT του ESO στην έρημο Atacama της Χιλής.

This image of the nearby galaxy NGC 4303 was obtained by combining observations taken with the Multi-Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) on ESO’s Very Large Telescope (VLT) and with the Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), in which ESO is a partner. NGC 4303 is a spiral galaxy, with a bar of stars and gas at its centre, located approximately 55 million light-years from Earth in the constellation Virgo. The image is a combination of observations conducted at different wavelengths of light to map stellar populations and gas. ALMA’s observations are represented in brownish-orange tones and highlight the clouds of cold molecular gas that provide the raw material from which stars form. The MUSE data show up mainly in gold and blue. The bright golden glows map warm clouds of mainly ionised hydrogen, oxygen and sulphur gas, marking the presence of newly born stars, while the bluish regions reveal the distribution of slightly older stars.    The image was taken as part of the Physics at High Angular resolution in Nearby GalaxieS (PHANGS) project, which is making high-resolution observations of nearby galaxies with telescopes operating across the electromagnetic spectrum. Credit: ESO/ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/PHANGS
Εικόνα: ESO/PHANGS

Νεογέννητα άστρα

Χρησιμοποίησαν το MUSE, για να εντοπίσουν τα νεογέννητα αστέρια και το ζεστό αέριο γύρω τους. Φωτίζεται και θερμαίνεται από τα αστέρια και ενεργεί σαν πλο του συνεχιζόμενου σχηματισμού αστεριών, λένε οι ερευνητές. Συνδυάζοντας εικόνες MUSE και ALMA οι αστρονόμοι μπορούν να εξετάσουν γαλαξιακές περιοχές όπου σχηματίζονται αστέρια. Σε σύγκριση με το πού αναμένεται να συμβεί, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τι προκαλεί, ενισχύει ή συγκρατεί τη γέννηση νέων αστεριών. Οι εικόνες που προκύπτουν προσφέρουν μια πολύχρωμη εικόνα για τα αστρικά φυτώρια στους γειτονικούς γαλαξίες μας.

Ανεξερεύνητα μυστήρια

Ο Kathryn Kreckel, από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία και μέλος της ομάδας PHANGS, εξηγεί: «Υπάρχουν πολλά μυστήρια που θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε..Τα αστέρια γεννιούνται συχνότερα σε συγκεκριμένες περιοχές των γαλαξιών που τα φιλοξενούν. Και, εάν ναι, γιατί; Και αφού γεννηθούν τα αστέρια, πώς επηρεάζει η εξέλιξή τους το σχηματισμό νέων γενεών αστεριών;” Τα νέα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την ερευνητική ομάδα θα βοηθήσουν τους αστρονόμους να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις. Εκτός από το ALMA και το MUSE, το έργο PHANGS περιλαμβάνει επίσης παρατηρήσεις από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble Nasa/ESA.

Παρατηρητήρια

Τα διάφορα παρατηρητήρια επιλέχθηκαν για να επιτρέψουν στην ομάδα να σαρώσει κοντινούς γαλαξίες σε διαφορετικά μήκη κύματος. Ορατά, κοντά στην υπέρυθρη ακτινοβολία και με κάθε εύρος μήκους κύματος να αποκαλύπτει διαφορετικά μέρη των παρατηρηθέντων γαλαξιών. Το μέλος της ομάδας Francesco Belfiore, από το INAF-Arcetri στην Ιταλία, επισημαίνει: «Με το PHANGS είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε μια τόσο ολοκληρωμένη προβολή. Λαμβάνοντας εικόνες αρκετά ευκρινείς για να δούμε τα μεμονωμένα σύννεφα, αστέρια και νεφελώματα που σηματοδοτούν, σχηματίζοντας αστέρια “

Διαφήμιση