Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ηλεκτροκίνηση: Πράσινες μετακινήσεις και επιδοτήσεις από ΕΕ

Ηλεκτροκίνηση: Πράσινες μετακινήσεις και επιδοτήσεις από ΕΕ

0
electric car
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η ηλεκτροκίνηση έρχεται στη ζωή μας. Τα μέσα μεταφοράς γίνονται πράσινα και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά και πάροχοι ενέργειας στρέφουν το βλέμμα, στη νέα ελπιδοφόρα αγορά.

Ελλάδα 2.0 – Ταμείο Ανάκαμψης: Επιδοτήσεις

Οι επενδύσεις εκτιμώνται σε 356 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων προβλέπεται κάλυψη από το Ταμείο Ανάκαμψης, με ποσό της τάξης των 220 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υποβληθέντα στην ΕΕ κυβερνητικό σχεδιασμό, θα επιδοτηθούν τα σημεία φόρτισης που θα είναι προσβάσιμα στους πολίτες. Αναμένεται να εγκατασταθούν 8.656 μονάδες φόρτισης σε βάθος πενταετίας. Σημαντικό ρόλο θα έχει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Κριτήριο η οικονομικότερη προσφορά

Με προκήρυξη διαγωνισμών, οι δήμοι θα παραχωρούν τους παραχωρησιούχους. Με βασικό κριτήριο την οικονομικότερη προσφορά, βάσει της οποίας θα χρεώνεται ο καταναλωτής για την υπηρεσία φόρτισης. Οι επιλεγείσες ιδιωτικές εταιρείες θα λαμβάνουν επιδοτήσεις για την  ανάπτυξη των δικτύων φόρτισης. Είτε πρόκειται για μεμονωμένα είτε για ομάδα φορτιστών εντός ορισμένων γεωγραφικών ορίων  (σουπερμάρκετ, εμπορικά κέντρα, αυτοκινητόδρομοι…).

Εκπόνηση σχεδίων εγκατάστασης από δήμους

Οι δήμοι υποχρεούνται να εκπονήσουν σχέδια εγκατάστασης για την υποδομή φόρτισης (Ν. 4710/2020). Άμα τη ολοκληρώσει τους, θα προκηρύττουν τους διαγωνισμούς επιλογής παραχωρησιούχων. Οι επιδοτήσεις θα καλύπτουν μέρος του αρχικού κόστους για τον εξοπλισμό, την εγκατάσταση και τη σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο σημείων φόρτισης. Επιδότηση θα δίδεται και για την ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και αποθήκευσης ενέργειας που θα συνοδεύουν την υποδομή φόρτισης.

Πράσινα λεωφορεία και ταξί με επιδότηση

Οι δρόμοι θα… πρασινίσουν με 220 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, που θα αντικαταστήσουν υφιστάμενα. Παράλληλα, θα επιδοτηθεί η αγορά 2.000 ταξί μηδενικών εκπομπών ρύπων. Με στόχο την επιδότηση την για αντικατάσταση με ηλεκτροκίνητα οχήματα του 6% των υφιστάμενων ταξί πανελλαδικά. Επίσης, θα επιδοτηθεί η η δημιουργία 8.656  προσβάσιμων σημείων φόρτισης στα αστικά κέντρα.

 

Διαφήμιση