Αρχική Διάστημα Η “γέννηση” της Γης συνδέθηκε (και) με βομβαρδισμούς αστεροειδών

Η “γέννηση” της Γης συνδέθηκε (και) με βομβαρδισμούς αστεροειδών

0
EARTH
Εικόνα: UNSPLASH/Elena Mozhvilo
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Φως στο μυστήριο “γέννησης” της Γης επιδιώκουν να δώσουν οι επιστήμονες. Νέες θεωρίες έρχονται να προστεθούν στις υφιστάμενες. Ανάμεσά τους και νεότερα στοιχεία για βομβαρδισμούς αστεροειδών στο νεοφυή τότε πλανήτη…

Συνέδριο Goldschmidt

Στο συνέδριο γεωχημείας Goldschmidt ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ παρουσίασαν σχετική μελέτη. Σύμφωνα με την οποία, πριν από 3,5 δισ. έτη άρχισαν να «επισκέπτονται» την Γη αστεροειδείς με μέγεθος όσο μια μεγάλη πόλη. Έως τώρα οι περισσότεροι επιστήμονες συγκλίνουν στη θεωρία πως η Γη δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,5 δισ. έτη.  Εκτιμάται ότι η Γη πέρασε δύσκολα “παιδικά χρόνια”. Το ίδιο εξάλλου εκτιμάται για το σύνολο των πλανητών που βρίσκονταν πιο κοντά στον Ήλιο. Όλοι τους θεωρείται ότι βομβαρδίζονταν εκείνη την περίοδο. Από κάθε είδους και μεγέθους διαστημικά αντικείμενα και σώματα στο υπό διαμόρφωση, τότε, ηλιακό σύστημα.

Από τη μη ζωή στη ζωή

Η εμφάνιση της ζωής στη Γη πιθανότατα ευνοήθηκε, αλλά και πολεμήθηκε από τις συνθήκες που επικράτησαν τα πρώτα μισά δισεκατομμύρια χρόνια της εξέλιξης του πλανήτη. Δυναμικά τοπικά γεωλογικά περιβάλλοντα οδήγησαν τις φυσικές και χημικές διεργασίες που τελικά έδωσαν ζωή. Στο συνέδριο Goldschmidt διευρενήθησαν από τους επιστήμονες οι μη βιοτικές διεργασίες. Στο πλαίσιο των εξελισσόμενων επιφανειακών περιβαλλόντων. Πώς αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται για να φιλοξενήσουν τις χημικές διεργασίες για τη μη βιοτική, αλλά και τη βιοτική μετάβαση. Δηλαδή την προέλευση της ζωής.

Ανά 15 εκατ. έτη σε διάστημα 1 δισ. ετών

Η μελέτη αναβαθμίζει τα μεγέθη αλλά και τη συχνότητα των μεγαλύτερων διαστημικών σωμάτων που έπεφταν στη Γη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτοί οι γιγάντιοι αστεροειδείς έπεφταν κατά μέσο όρο κάθε 15 εκατ. έτη και για διάστημα περίπου 1 δισ. ετών. Οι κρατήρες αυτών των συγκρούσεων έχουν εξαφανισθεί προ πολλού από τις μετέπειτα γεωλογικές διεργασίες του πλανήτη. Εναπομείναντες μάρτυρες αυτών των συγκρούσεων είναι μια κατηγορία γυάλινων σωματιδίων που ονομάζονται «σφαιρίδια».

full moon in black background

Σφαιρίδια

Τα  σαφαιρίδια είναι λιωμένα σωματίδια, ως αποτέλεσμα συγκρούσεων. Ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα, εξατμίζονται. Όταν η θερμοκρασία τους μειωθεί, πέφτουν ξανά στην επιφάνεια του πλανήτη. Η παρουσία αλλά και η διασπορά τους μπορεί να αποκαλύψει διάφορα στοιχεία για μια σύγκρουση όπως το μέγεθος του σώματος που την προκάλεσε. «Η σύγκριση της δικής μας έρευνας με παλαιότερα δεδομένα για τα σφαιρίδια δίνουν νέα στοιχεία. Είχε υποτιμηθεί τόσο ο αριθμός των μεγάλων συγκρούσεων στην Γη, όσο και το μέγεθος των σωμάτων που συμμετείχαν σε αυτούς”. Αυτό ανέφερε στο συνέδριο ο δρ. Σιμόνε Μάρτσι, φυσικός στο Southwest Research Institute στο Κολοράντο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας

Δέκα φορές μεγαλύτερες οι συγκρούσεις

Πιθανώς οι συγκρούσεις αυτές ήταν δέκα φορές μεγαλύτερες από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Πιθανότατα κάθε 15 εκατ. έτη έπεφτε στη Γη ένας αστεροειδής. Με μέγεθος παρόμοιο ή μεγαλύτερο από αυτό του αστεροειδή που προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Πιθανώς αυτές οι συγκρούσεις μετέβαλαν θεμελιωδώς την εξέλιξη της επιφάνειας της Γης αλλά και την ατμόσφαιράς της. Μάλλον μετέβαλαν την παρουσία του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα της Γης. Σημειώνονταν δραστικές διακυμάνσεις του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα κάθε φορά που γίνονταν αυτές οι συγκρούσεις. Η μεγαλύτερη σύγκρουση που έχει υποστεί η Γη είναι αυτή με διαστημικό σώμα στο μέγεθος περίπου του Άρη. Πριν από περίπου 4-4,5 δισ. έτη. Αποτέλεσμα της εν λόγω σύγκρουσης ήταν η δημιουργία της Σελήνης.

 

Διαφήμιση