Αρχική Ειδήσεις Γέμισαν οι ακτές της Χαλκιδικής φυσαλίδες – Η απειλή του ευτροφισμού

Γέμισαν οι ακτές της Χαλκιδικής φυσαλίδες – Η απειλή του ευτροφισμού

0
1807 thalassa xalk 2
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μετά τις μέδουσες που έκαναν την εμφάνισή τους από τον Ιούνιο, σχεδόν καθημερινά σε ακτές κυρίως της Σιθωνίας Χαλκιδικής, εμφανίζεται το φαινόμενο του ευτροφισμού. Μεγάλες λωρίδες από φυσαλίδες γεμίζουν τα γαλάζια νερά προκαλώντας ανησυχία.

Το φαινόμενο του ευτροφισμού

Ο ευτροφισμός είναι το περιβαλλοντικό φαινόμενο κατά το οποίο η υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων συνεπάγεται τη μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό και κατά συνέπεια την αλλοίωση της βιοποικιλότητας σε αυτό. Το φαινόμενο αυτό προκαλείται από τον εμπλουτισμό των υδάτων με απορροές θρεπτικών στοιχείων. Αυτά, όταν αποικοδομηθούν, παράγουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι η βασική τροφή για το φυτοπλαγκτόν και τα υδρόβια φυτά, που είναι καταναλωτές μεγάλων ποσοτήτων οξυγόνου, μειώνοντας έτσι και τη βιοποικιλότητα στο νερό. Η έλλειψη οξυγόνου, οδηγεί σε αναερόβιες συνθήκες μέσα στο νερό, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή τοξικών ουσιών.

Η Χαλκιδική “αντιμέτωπη” με το φαινόμενο

Αμέτρητες φυσαλίδες «ταράζουν» τα νερά της Σιθωνίας στη Χαλκιδική τις τελευταίες μέρες, προκαλώντας προβληματισμό στους λουόμενους αλλά και στους τοπικούς φορείς της περιοχής, καθώς μπορούν να πλήξουν την ποιότητα των ακτών της περιοχής μέσα στην τουριστική περίοδο. Αιτία των φυσαλίδων φαίνεται να είναι ο μικροοργανισμός του φυτοπλαγκτού Phaeocystis που παράγει βλέννα, ενώ μετά τον θάνατο του μικροοργανισμού η βλέννα μπορεί να βυθίζεται σε μεγαλύτερα βάθη και με την κυκλοφορία του νερού και τον κυματισμό μπορεί να δημιουργείται βλέννα ή και αφρός που φτάνει στις ακτές της Χαλκιδικής. 

Χαρακτηριστικές  είναι οι φωτογραφίες από τον Αρμενιστή που παραχώρησε στο Thes.gr ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης. Η λωρίδα με τις φυσαλίδες έχει κατακλύσει την ακτογραμμή ενώ επεκτείνεται και πιο μακριά. Τις προηγούμενες ήμερες ήταν εμφανής στην Τρανή Αμμούδα, την Ακτή Σπαθιές, και την Ακτή Καρύδι.

1807 thalassa xalk 4

1807 thalassa xalk 3

«Δεν υπάρχει πρόβλημα από άποψη τοξικότητας»

Η καθηγήτρια Υδροβοτανικής-Υδροοικολογίας στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα, δήλωσε στο ethnos.gr: «Το φαινόμενο αυτό με τους λίγους αφρούς δεν σημαίνει ότι αυτός ο μικροοργανισμός έχει υπεραναπτυχθεί, ούτε ότι υπάρχει ευτροφισμός. Δεν υπάρχει πρόβλημα από άποψη τοξικότητας. Η περιοχή της Χαλκιδικής που καταγράφηκε δεν είναι εύτροφη. Οπότε δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Οι αφροί φαίνεται να οφείλονται σε έναν φυτοπλαγκτικό οργανισμό που έχουμε καταγράψει και στο βόρειο Αιγαίο».

Συνεπώς, δεν είναι ανησυχητικό καθώς η έκτασή του είναι περιορισμένη. «Αν υπήρχε πρόβλημα ευτροφισμού, το πάχος αυτού του αφρού θα μπορούσε να φτάσει το ένα μέτρο και θα είχε συχνή εμφάνιση στην περιοχή. Αυτό το φαινόμενο με τους αφρούς είναι πολύ φυσικό και αναμενόμενο και παρατηρείται σε αυτή την έκταση και σε καθαρές θάλασσες. Δεν είναι ένα έντονο φαινόμενο που μπορεί να δημιουργήσει ανησυχίες», συνεχίζει η Μαρία Μουστάκα.

«Δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί τον κόσμο»

Από την άλλη, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” που εδρεύει στη Σάμο, Θοδωρής Τσιμπίδης δήλωσε στο sputniknews.gr ότι «Ο νότιος άνεμος και οι υψηλές θερμοκρασίες των ημερών “γέννησαν” τις φυσαλίδες σε θαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής. Δεν υπάρχει ρύπανση. Δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί τον κόσμο».

Συνεπώς, πρόκειται για ένα περιοδικό φαινόμενο που σχετίζεται με τις υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, όπως τόνισε, αυτές τις ημέρες φυσούσε νοτιάς που προφανώς ενισχύει κάποια τέτοια φαινόμενα, ενώ όταν αρχίσει να φυσά βοριάς θα εξαφανιστεί.

Πηγές: https://www.thes.gr/parousiaseis/chalkidiki-to-fainomeno-tou-eftrofismou-poliorkei-tis-paralies-foto/ https://www.ethnos.gr/ellada/166702_halkidiki-ti-symbainei-me-tis-fysalides-stis-paralies-poy-ofeilontai

Διαφήμιση