Αρχική Επιστήμη Έρευνα: Εκχύλισμα φιδιού σταματά την αιμορραγία σε δευτερόλεπτα

Έρευνα: Εκχύλισμα φιδιού σταματά την αιμορραγία σε δευτερόλεπτα

0
snake
Εικόνα: UNSPLASH/James Wainscoat
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εκχύλισμα φιδιού σταματά την αιμορραγία σε δευτερόλεπτα. Αυτό προκύπτει από έρευνα επιστημόνων, που αναμένεται να συμβάλει ιδιαιτέρως στη φαρμακευτική επιστήμη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το δηλητήριο του φιδιού εμπεριέχει, με κατάλληλη επεξεργασία, αιμοστατικό βιοσυγκολλητικό τζελ. Αυτή η γέλη  μπορεί να σταματήσει την απειλητική για τη ζωή αιμορραγία σε δευτερόλεπτα!

Φοβάσαι τα φίδια; Δεν είσαι ο μόνος!

Ο Ιντιάνα Τζόουνς μισεί τα φίδια. Και σίγουρα δεν είναι ο μόνος. Ο φόβος των φιδιών είναι τόσο συνηθισμένος, που αποτυπώνεται ιατρικά με τον όρο οφιδιοφοβία (ophidiophobia). Ο καθηγητής Kibret Mequanint, επίσης, δεν αγαπά τα φίδια. Ωστόσο, ανακαλύπτει πόσο χρήσιμα αναδεικνύονται για την επιστήμη. Ο ίδιος και οι επιστημονικοί συνεργάτες του έχουν βρει μια νέα χρήση για το δηλητήριο φιδιού. Μία «σούπερ κόλλα» ιστού του σώματος που μπορεί να σταματήσει την απειλητική για τη ζωή αιμορραγία σε δευτερόλεπτα.

brown and black snake on brown wooden surface
Εικόνα: UNSPLASH/Godwin Angeline Benjo

Η ουσία αυτή μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία σε πολύ σοβαρούς τραυματισμούς. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει να κρατηθεί εν ζωή ο τραυματίας μέχρι να δεχθεί την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Εικοσαετής έρευνα

Τα αποτελέσματα είναι προϊόν έρευνας δύο δεκαετιών. Στο πλαίσιο των συμπερασμάτων ήδη έχουν διαμορφωθεί “πατέντες” για την ιατρική-φαρμακευτική βιομηχανία. Αρκετά, επίσης, τελούν σε προχωρημένο στάδιο προκλινικών δοκιμών. Η τελευταία ανακάλυψη της συλλογικής έρευνας βασίζεται σε ένα ένζυμο πήξης του αίματος. Η έρευνα δημοσιεύθηκε μόλις στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances. Το ένζυμο ονομάζεται reptilase ή batroxobin. Προέρχεται από το δηλητήριο φιδιών (Bothrops atrox), τα οποία είναι από τα πιο δηλητηριώδη στη Νότια Αμερική.

Πώς λειτουργεί

Εκμεταλλευόμενοι αυτήν την ιδιότητα πήξης, ο Mequanint και η διεθνής ερευνητική ομάδα του σχεδίασαν μια κόλλα ιστού σώματος. Ενσωματώνει το ειδικό ένζυμο σε μια τροποποιημένη γέλη, που μπορεί να συσκευαστεί σε ένα μικρό σωληνάριο. Κατά τη διάρκεια τραύματος, τραυματισμού και αιμορραγίας έκτακτης ανάγκης, αυτή η «σούπερ κόλλα» μπορεί να εφαρμοστεί. Πολύ απλά, πιέζοντας το σωληνάριο. Και με την αρωγή δέσμης φωτός. “Θα μπορούσε να είναι από λέιζερ, αλλά ακόμη και ένας φακός από  smartphone κάνει τη δουλειά”  εξηγεί ο Kibret Mequanint, του Western University Bioengineer.

Ιδανικό για πολέμους και αυτοκινητικά δυστυχήματα

Αυτή η νέα βιοτεχνολογία μεταφράζεται σε λιγότερη απώλεια αίματος και μεγαλύτερη σωτηρία ζωής. Το υπερ-σφραγιστικό δοκιμάστηκε σε μοντέλα για βαθιά τραύματα στο δέρμα, ρήξη αορτών και σοβαρό τραυματισμένό ήπαρ. «Οραματιζόμαστε ότι αυτός ο ιστός-σούπερ κόλλα θα χρησιμοποιηθεί για τη διάσωση ζωών στο πεδίο της μάχης. Ή άλλα τυχαία τραύματα όπως αυτοκινητικά δυστυχήματα», δήλωσε ο Mequanint. “Η εφαρμογή εφαρμόζει εύκολα και σε κιτ πρώτων βοηθειών.” Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χειρουργικό κλείσιμο τραυμάτων χωρίς ράμματα!

Διαφήμιση