Αρχική Επιστήμη Δερμάτινα ρούχα και αξεσουάρ για… vegan – Από μυκήλια (Βίντεο)

Δερμάτινα ρούχα και αξεσουάρ για… vegan – Από μυκήλια (Βίντεο)

0
leather
Εικόνα: UNSPLASH: Kelly Sikkema
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η κλιματική αλλαγή και η οικολογική αφύπνιση αρκετών ανθρώπων παγκοσμίως έχουν οδηγήσει στην καταδίκη των δερμάτινων ειδών. Θα μπορούααν να κατασκευαστούν δερμάτινα μπουφάν, τσάντες και παπούτσια χωρίς να θανατώνονται ζώα; Και δε μιλάμε για το τεχνόδερμα. Φιλανδοί επιστήμονες λένε “ναι”.

Καινοτόμος πρόταση

Το Τεχνολογογικό Ερευνητικό Κέντρο της Φιλανδίας έχει αναπτύξει μία καινοτόμο πρόταση. Υπόσχονται να άρουν τις αντιρρήσεις ακόμη και των… vegans. Με την κατασκευή δερμάτινων ειδών από μυκήλια.

Η παραγωγή δέρματος και συνθετικού δέρματος έχει μεγάλο αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Εκτός της θανάτωσης ζώων, βαρύνεται με διεργασίες υψηλής έντασης πόρων και επικίνδυνων χημικών ουσιών. Χρησιμοποιούνται εκτενώς κατά την παραγωγή. Η ερευνητική ομάδα της VTT απέδειξε ότι η προτεινόμεννη τεχνολογία της επιτρέπει τη συνεχή κατασκευή δερμάτινων φύλλων μυκηλίου. Η προσέγγιση ισχύει για τη βιομηχανική παραγωγ. Οι πρώτες εφαρμογές προϊόντων για το υλικό θα μπορούσαν να είναι αξεσουάρ, υποδήματα και ενδύματα, για παράδειγμα.

Υψηλής ποιότητας με δυνατότητα επεξεργασίας

«Το υλικό έχει δερμάτινη εμφάνιση και αίσθηση και μπορεί να είναι τόσο ισχυρό όσο το δέρμα των ζώων. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα χρωματισμού και διαμόρφωσης» περιγράφει η Senior Scientist της VTT, Géza Szilvay.

Εικόνα: UNSPLASH/mostafa mahmoudi

Οικολογικό και βιοδιασπώμενο

Το μυκήλιο είναι μια πρώτη ύλη με βάση το βιολογικό υλικό που μπορεί να υποστεί βιώσιμη επεξεργασία σε δερμάτινα υλικά. Μέχρι τώρα, η αύξηση του όγκου παραγωγής με τις τρέχουσες μεθόδους ήταν δύσκολη. Λόγω της καλλιέργειας του μυκηλίου σε  δισδιάστατη μορφή περιορισμένου μεγέθους. «Η νέα διαδικασία μάς επιτρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους περιορισμούς μεγέθους», λέει ο ερευνητής επιστήμονας του VTT, Manuel Arias Barrantes.

Ευρεσιτεχνία

Η τεχνολογία εκκρεμούσας ευρεσιτεχνίας της VTT βασίζεται στην ανάπτυξη μυκηλίου σε κοινούς βιοαντιδραστήρες. Η υγρή ζύμωση σε βιοαντιδραστήρες ενδείκνυται σε εμπορικές κλίμακες. Παρόμοια τεχνολογία ζύμωσης χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στις βιομηχανίες τροφίμων, χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων.

Οικονομικά οφέλη

Η διαδικασία της VTT επιτρέπει τη συνεχή εναλλακτική παραγωγή δέρματος μυκηλίου. Τα οφέλη αυτής της μεθόδου είναι η συνεπής ποιότητα και η ανταγωνιστική τιμή παραγωγής. Προς το παρόν, η ομάδα VTT διερευνά εφαρμογές σε τμήματα αξεσουάρ, υποδημάτων και ενδυμάτων. Η Business Finland χρηματοδότησε το έργο ανάπτυξης.

Περί μυκηλίων

Το μυκήλιο είναι το φυτικό μέρος ενός μύκητα, που αποτελείται από μια διακλαδωτή μάζα, με νηματώδη υφή. Αποικίες μυκήτων που αποτελούνται από μυκήλια βρίσκονται στο έδαφος και σε άλλα υποστρώματα. Μέσω του μυκηλίου, οι μύκητες απορροφούν θρεπτικές ουσίες από το περιβάλλον. Τα μυκήλια είναι ζωτικής σημασίας στα χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα. Έχουν σημαντικό ρόλο στην αποσύνθεση του φυτικού υλικού. Συμβάλλουν στο οργανικό κλάσμα των εδαφών και η ανάπτυξή τους απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

 

Διαφήμιση