Αρχική Ελλάδα Bουλή: Παρουσίαση εκδόσεων για την ελληνική επανάσταση

Bουλή: Παρουσίαση εκδόσεων για την ελληνική επανάσταση

0
ΒΟΥΛΗ ΒΙΒΛΙΑ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Παρουσιάστηκαν από τη Βουλή οι εκδόσεις «Σημειώσεις εις το Προσωρινὸν Πολίτευμα της Ελλάδος» του Αδαμάντιου Κοραή και «Ο Ιερεμίας Μπένθαμ και η Ελληνική Επανάσταση». Η έκδοση έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Πρωτοποριακό Σύνταγμα

Η εκδήλωση έγινε στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας παρουσία του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα.

Κωνσταντίνος Τασούλας


Κατά την ομιλία του, ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι «η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν κι ένα πρωτοποριακό εργαστήριο ιδεών”. “Σοφοί άνθρωποι, Έλληνες και ξένοι, ενεπνεύσθησαν κι ενέπνευσαν και αυτό το βλέπουμε ακριβώς σε αυτά τα δύο πολύ αξιόλογα βιβλία». Τα προσωρινά Συντάγματα και κυρίως το Σύνταγμα της Επιδαύρου ήταν ένα πρωτοποριακό Σύνταγμα.
Τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Κ. Αλιβιζάτος.  Αναφέρθηκε στους «τρείς σοφούς γέροντες», Ιερεμία Μπένθαμ, Αδαμάντιο Κοραή και Θωμά Τζέφερσον, και στα περί πολιτεύματος κείμενά τους. Ιδιαίτερα σε εκείνα που σχετίζονται με το πρώτο ελληνικό Σύνταγμα του 1822.

Νίκος Αλιβιζάτος, Παύλος Σούρλας, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Συμβολή Κοραή

Στην περίπτωση του Κοραή επικεντρώθηκε, στη συνέχεια, η ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Γενικού Γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής, Παύλου Σούρλα.
Ακολούθησε η εισήγηση του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής, Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου.
Ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, αναφέρθηκε στην τριαντάχρονη ενασχόλησή του με το έργο του Κοραή. Μίλησε για την έννοια της πολιτειακής μεταρρύθμισης στις διάφορες εκδοχές της.
Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

 

Διαφήμιση