Αρχική Ειδήσεις ΑΡΧΕΛΩΝ: Τι έδειξε ο δορυφόρος για το θαλάσσιο ταξίδι της θαλάσσιας χελώνας...

ΑΡΧΕΛΩΝ: Τι έδειξε ο δορυφόρος για το θαλάσσιο ταξίδι της θαλάσσιας χελώνας Έλλα

0
ARCHELON/Kostas Papafitsoros
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το ταξίδι της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα “Έλλα” σε όλη τη Δυτική Μεσόγειο, οργανώθηκε από τη μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ.

ARCHELON Ella migration 2019 2021 (1)

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα μαρκαρίσματος θαλάσσιων χελωνών στο νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο από το 1982. Τα τελευταία χρόνια ο Κυπαρισσιακός κόλπος φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στη Μεσόγειο. Το παράκτιο οικοσύστημα του Κυπαρισσιακού αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού  Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 και έχει ανακηρυχθεί Περιοχή Προστασίας της Φύσης το 2018.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολουθεί τη διαδρομή με δορυφορικό πομπό εδώ και δύο χρόνια, καθ’ όλη τη μετανάστευσή της μεταξύ δύο αναπαραγωγικών περιόδων. Η επιστροφή της Έλλα με ασφάλεια στο Καλό Νερό, στον κόλπο της Κυπαρισσίας, όπου τοποθετήθηκε στο καβούκι της ο πομπός το 2019, είναι μία μεγάλη επιτυχία.

ARCHELON ΕΛΛΑ 15 ΙΟΥΛ (1)

Η δραστηριότητα της δορυφορικής σήμανσης πραγματοποιήθηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στη Φάση Ι του έργου «Διατήρηση θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου», χρηματοδοτούμενο από το ίδρυμα MAVA (2018-2019), στο οποίο συμμετέχουν 9 οργανισμοί από διάφορες χώρες της Μεσογείου.

Οι συνθήκες επιστροφής

Σημαντικά στοιχεία για τον αναπαραγωγικό κύκλο της θαλάσσιας χελώνας και τη μεγάλη περιπέτεια της μετανάστευσης  της σε μεγάλες αποστάσεις μέσα στη Μεσόγειο δίνει στη δημοσιότητα ο ΑΡΧΕΛΩΝ με αφορμή την επιστροφή της “Έλλα” στον Κυπαρισσιακό.

«Γνωρίζαμε ότι η “Έλλα” κατευθυνόταν στον κόλπο της Κυπαρισσίας ήδη από τον Απρίλιο και εντοπίστηκε με τη βοήθεια drones κοντά στην παραλία ωοτοκίας κατά τη διάρκεια της περιόδου του ζευγαρώματος στις αρχές Ιουνίου», λέει η Γαλήνη Σαμλίδου, Υπεύθυνη του προγράμματος Πελοποννήσου του ΑΡΧΕΛΩΝ. Τελικά, οι εθελοντές παρατήρησαν την χελώνα να κάνει φωλιά στην παραλία Καλό Νερό τις πρώτες ώρες της 1ης Ιουλίου 2021 στην διάρκεια της νυχτερινής  εποπτείας!

ARCHELON Ella tagged in Kyp 2019 2

«Η χελώνα άφησε τα αυγά της μόλις λίγα μέτρα μακριά από το σημείο όπου την είδαμε να ωοτοκεί για τελευταία φορά και τοποθετήσαμε τον δορυφορικό πομπό, το 2019. Φαινόταν σε άριστη κατάσταση και ήταν πολύ ενεργητική όταν κάλυψε τη φωλιά της» συνεχίζει η Γαλήνη Σαμλίδου.

Η “Έλλα” είναι μία από τις πολύ λίγες χελώνες  που έχουν παρακολουθηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της μετανάστευσής τους μεταξύ δύο αναπαραγωγικών περιόδων, παγκοσμίως. Το 2019 ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψε ότι έκανε 3 φωλιές στον Κυπαρισσιακό και στη συνέχεια την παρακολούθησε να μεταναστεύει πάνω από 1700 χιλιόμετρα στην άκρη της λεκάνης της  Δυτικής Μεσογείου, φτάνοντας στις ακτές της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Το έργο του οργανισμού

Φέτος είναι η 40η χρονιά που ο ΑΡΧΕΛΩΝ υλοποιεί νυχτερινές εποπτείες με μαρκάρισμα των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες του νότιου Κυπαρισσιακού και της Ζακύνθου. Οι νυχτερινές εποπτείες έχουν δώσει μέχρι σήμερα σημαντικές πληροφορίες για τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής των θαλάσσιων χελωνών, δηλαδή για πόσα χρόνια μπορεί να ωοτοκεί μια ενήλικη χελώνα. Οι δορυφορικοί πομποί σε συνδυασμό  με τις νυχτερινές εποπτείες έδωσαν τη δυνατότητα να προσδιοριστεί η συχνότητα φωλεοποίησης στον Κυπαρισσιακό, δηλαδή, ο αριθμός των φωλιών που έγιναν από το ίδιο θηλυκό σε μία περίοδο. Και οι δύο αυτές παράμετροι είναι χρήσιμες για τον καθορισμό του μεγέθους και των τάσεων του πληθυσμού των θαλάσσιων χελωνών.

Σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει μία νέα μετανάστευση για την “Έλλα”, η οποία θα είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του ΑΡΧΕΛΩΝ. Επίσης, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις 12 θαλάσσιες χελώνες στις οποίες τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί υπάρχουν στις δράσεις του οργανισμού.

 

 

Διαφήμιση