Αρχική Πολιτισμός Φεστιβάλ Αισχύλεια 2021: Στην Ελευσίνα από 22 Αυγούστου

Φεστιβάλ Αισχύλεια 2021: Στην Ελευσίνα από 22 Αυγούστου

0
ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μετά την περσινή ακύρωση τους, λόγω πανδημίας, τα Αισχύλεια επιστρέφουν από 22 Αυγούστου. Συνεχίζοντας μια παράδοση 47 ετών για το δήμο της Ελευσίνας. Με εικαστικές εγκαταστάσεις, άρρηκτα συνδεδεμένες διεθνώς με το Παλαιό Ελαιουργείο, στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Το φεστιβάλ εγκαινιάζεται στις 22 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 26 Σεπτεμβρίου.

Παρούσα και η “Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”

Εφέτος, στα Αισχύλεια συνεισφέρει με δύο δράσεις η “Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”. Την επιτόπια εγκατάσταση με τίτλο “Πίσω από το θέατρο” του γλύπτη Ανδρέα Λόλη. Και την παράσταση χορού «ΟΜΜΑ» του χορογράφου Josef Nadj, σε πανελλήνια πρεμιέρα. Ο Ανδρέας Λόλης στήνει πίσω από το θέατρο στο Παλαιό Ελαιουργείο οκτώ πρότζεκτ από μάρμαρο. Γύρω από την ιδέα μιας προσωρινής ανασκαφής, εμπνευσμένος από τα φανερά και τα αφανή στοιχεία της μακραίωνης ιστορίας της Ελευσίνας. Γλύπτης κατ’ εξοχήν του μαρμάρου ο Λόλης, προσπαθεί «με την κλασική γλυπτική να βρει την εποχή του». Στόχος και επιθυμία του είναι το έργο να μείνει στην Ελευσίνα ως μία καλή μνήμη.

Βίαια και απότομα η Ελευσίνα στον πολιτιστικό χάρτη

«Η τέχνη έχει μία επιφάνεια που φαίνεται και μία που είναι βαθιά κρυμμένη. Έτσι είναι και η Ελευσίνα. Αν την επισκεφτείς θα συναντήσεις κρυφές πτυχές, από τις οποίες δεν ξεμπερδεύεις εύκολα» προσέθεσε ο γενικός καλλιτεχνικός διευθυντής της Ελευσίνα 2023, Μιχαήλ Μαρμαρινός. .Η Ελευσίνα «μπήκε στον πολιτιστικό χάρτη βίαια και απότομα. Κυρίως μέσα από αυτό το Φεστιβάλ. Ένα Φεστιβάλ που παρουσιάζει πρωτότυπες δημιουργίες εικαστικών έργων. Για να δει κάποιος αυτές τις πρωτότυπες δημιουργίες έπρεπε να επισκεφθεί την Ελευσίνα. Εμείς βρισκόμαστε εδώ σήμερα ως απότοκο του Φεστιβάλ».

Συνδυασμός παράδοσης και νέων ρευμάτων

Ο Γάλλος χορογράφος Ζοζέφ Νατζ, φέρνει μια παράσταση με βαθιές ρίζες στον χορό και επιρροές από διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα, πολιτισμούς και ανθρώπινες ιστορίες. Στη σκηνή οκτώ χορευτές από το Μάλι, τη Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Κονγκό- Μπραζαβίλ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οδηγούν το κοινό σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, τόσο αρχέγονο όσο και η ίδια η φύση του χορού.

Συναυλίες, θέατρο και θερινό σινεμά

Το πρόγραμμα αποτελείται από επτά συναυλίες των Φωτεινή Δάρρα, Γιώργου Παπαχριστούδη, Δήμητρας Γαλάνη, Νατάσσας Μποφίλιου, Γιάννη Κότσιρα. Σωκράτη Μάλαμα, Γιώργου Αβραμίδη, και Δημήτρη Ζερβουδάκη μαζί με τη Γεωργία Νταγάκη. Θα ανεβούν οκτώ θεατρικές παραστάσεις. Ανάμεσα τους ο Ορέστης, οι Φοίνισσες και οι Ιππείς από το Εθνικό Θέατρο, η Αντιγόνη του Σοφοκλή, οι Βάκχες. Η παράσταση του ΠΙΟΠ «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση», σε πρωτότυπο κείμενο Ιόλης Ανδρεάδη, Άρη Ασπρούλη και σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.

Στο θερινό κινηματογράφο θα προβληθούν, οι ταινίες Άλυτη, Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες, Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών. Η Winona κι ένα αφιέρωμα σε ταινίες μικρού μήκους. Στο οποίο θα προβληθούν οι ταινίες ElectricSwan, Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς, Λεωφόρος Πατησίων, Περσεφόνη.

Επαναπροσδιορισμός

«Η παρακαταθήκη, το μεγάλο και τελικό απόσταγμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, είναι εκείνο που μας οδηγεί στον επαναπροσδιορισμό των στόχων μας. Έτσι, είμαστε επικεντρωμένοι σε χώρους όπως το ΙΡΙΣ και η Ελαιουργική. Μεταγενέστερα θα λειτουργήσουν ως χώροι πολιτισμού και αναβάθμισης ιστορικών θεσμών, όπως το Φεστιβάλ Αισχύλεια. Για  εμάς δεν αποτελεί απλά ένα σύμπλεγμα εκδηλώσεων αλλά τον κορυφαίο θεσμό της πόλης. Υλοποιείται με συνέπεια και μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 47 χρόνια» δήλωσε ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου.

Διαφήμιση