Αρχική Πολιτισμός 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου – Από 22 έως 26 Ιουλίου

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου – Από 22 έως 26 Ιουλίου

0
SYROS festival
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε λίγες ημέρες, από τις 22 έως τις 26 Ιουλίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) επιστρέφει στο κυκλαδίτικο νησί για την ένατη διοργάνωσή του. Συνεχίζοντας να εξερευνά τη θεματική «Off Season/Εκτός εποχής» για δεύτερη συνεχή χρονιά. Μία θεματική που εστιάζει στις διαφορετικές αντιλήψεις για τον χρόνο, τις διαφορετικές «ταχύτητες» στις οποίες λειτουργεί η ανθρωπότητα. Την αναγκαστική μετακίνηση και στάση, τη διαχείριση του προσωπικού και του «ελεύθερου» χρόνου ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος.

Διάλογος με την ιστορία του τόπου

Όπως κάθε χρόνο, το SIFF αξιοποιεί με απρόσμενο τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου. Πραγματοποιεί προβολές και δράσεις σε επιλεγμένα σημεία του νησιού που έρχονται πάντοτε σε «διάλογο» με την ιστορία του τόπου. Φέτος, το SIFF θα γίνει σε εννέα διαφορετικές τοποθεσίες. Ανάμεσα στις οποίες και δύο νέες.

Αναβίωση θερινού σινεμά

Στην έναρξη του Φεστιβάλ «αναβιώνει», για πρώτη φορά, μετά από 50 χρόνια, το άλλοτε δημοφιλές θερινό σινεμά «Αθηνά». Σήμερα έχει μετατραπεί στο πάρκινγκ της οδού Μάρτεν Νόρδεστρομ. Η τοποθεσία θα αναδιαμορφωθεί από το SIFF στο σινεμά της δεκαετίας του ’70. Βάζοντας – σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θαμώνων – την οθόνη και τις καρέκλες στην αρχική ρύθμιση που είχε ο κινηματογράφος εκείνη την εποχή. Για να δημιουργηθεί η ανάλογη συνθήκη για την προβολή του «Cheirographon» (Χειρόγραφον). Μιας μεθυστικής found-footage ταινίας με σπάνια πλάνα από πρώιμα ντοκιμαντέρ. Για τη μετανάστευση από τη Μεσόγειο στις ΗΠΑ το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

«Δημήτριος Βικέλας»

To Κολυμβητήριο Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Σύρου «Δημήτριος Βικέλας» αποτελεί τη δεύτερη νέα τοποθεσία στον προγραμματισμό του SIFF 2021. Δημιουργεί ένα ιδιαίτερο σκηνικό για την τέταρτη ημέρα του Φεστιβάλ. Η κενή πισίνα παρέχει ένα ιδανικό, «εκτός εποχής», πλαίσιο για τα ηλιόλουστα πλάνα της Φρίντας Λιάππα. Αλλά και τις εικόνες μιας περασμένης εποχής στην ταινία «Salt from Svanetia» (Αλάτι για τη Σβανέτια). Θα συνοδεύεται από την πρωτότυπη μουσική του Κωστή Δρυγιαννάκη.

Θερινός κινηματογράφος Παλλάς

Οι υπόλοιπες δράσεις του SIFF 2021 θα πραγματοποιηθούν στο θερινό κινηματογράφο Παλλάς, το θέατρο Απόλλων, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων, το Βυρσοδεψείο Κονδυλάκη-Δενδρινού. Επίσης, στο ξενοδοχείο Ploes, το φημισμένο ντράιβ ιν στην Ντελαγκράτσια και το ιστορικό ναυπηγείο Ταρσανάς. Για τέσσερις μέρες θα παραδοθεί σε φιλμικά φαντάσματα από άλλες εποχές. Μέσα από την οπτικοακουστική εγκατάσταση και περφόρμανς της Μαρίνας Γιώτη. Με στόχο να φέρει έναν σκόπιμο αναχρονισμό μέσα στο παρόν. Να αφυπνίσει πνεύματα οικεία στην ανθρωπογεωγραφία της Σύρου. Λόγω COVID-19, όλες οι προβολές και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ενώ η χρήση μάσκας συνίσταται καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Διαφήμιση