Αρχική Περιβάλλον Θερινό Ηλιοστάσιο: 11 πράγματα που δεν γνωρίζατε

Θερινό Ηλιοστάσιο: 11 πράγματα που δεν γνωρίζατε

0
Θερινό ηλιοστάσιο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο υπολογισμός του έτους βασίζεται ως γνωστόν στην ετήσια τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο. Η τροχιά αυτή, που δημιουργεί τη διαδοχική εναλλαγή των εποχών του έτους, έχει τέσσερα καθοριστικά σημεία: την εαρινή ισημερία (20 ή 21 Μαρτίου), το θερινό ηλιοστάσιο (20 ή 21 Ιουνίου), τη φθινοπωρινή ισημερία (22 ή 23 Σεπτεμβρίου) και το χειμερινό ηλιοστάσιο (21 ή 22 Δεκεμβρίου).

Οι ημερομηνίες αυτές ισχύουν για το Βόρειο Ημισφαίριο και οι αντίστροφες για το Νότιο.

Κάθε χρόνο στις 20 ή 21 Ιουνίου (21 Ιουνίου 2021), ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του ουρανού στο βόρειο ημισφαίριο.

Έτσι, παρατηρείται η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου για το βόρειο ημισφαίριο (θερινό ηλιοστάσιο, το λιοτρόπι, όπως το λέει ο λαός) και αντιστρόφως η μικρότερη ημέρα για το νότιο ημισφαίριο. Για το Βόρειο Ημισφαίριο είναι η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού και για το Νότιο Ημισφαίριο του χειμώνα.

Λαογραφία

Η ημέρα του θερινού ηλιοστασίου γιορτάζεται από αρχαιοτάτων χρόνων στην Ευρώπη με τιμές στον φωτοδότη και ζωοδότη Ήλιο. Οι σύγχρονοι παγανιστές τιμούν ιδιαίτερα το θερινό ηλιοστάσιο με επίκεντρο το μεγαλιθικό μνημείο του Στόουνχετζ στην Αγγλία. Στον ελληνικό χώρο συνδυάζεται με τις φωτιές τ’ Αϊ Γιαννιού και τον Κλήδονα, δύο έθιμα που τελούνται την παραμονή του Γενεθλίου του Ιωάννου του Προδρόμου (23 Ιουνίου).

Παρακάτω, ακολουθούν 11 γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζατε για το ηλιοστάσιο του Ιουνίου (θερινό).

Θερινό & Χειμερινό Ηλιοστάσιο

Στο Βόρειο Ημισφαίριο, όπου είναι η μεγαλύτερη ημέρα του έτους σε σχέση με το φως της ημέρας, το ηλιοστάσιο του Ιουνίου ονομάζεται επίσης θερινό ηλιοστάσιο. Στο Νότιο Ημισφαίριο, από την άλλη πλευρά, είναι η συντομότερη ημέρα του έτους και είναι γνωστή ως το χειμερινό ηλιοστάσιο .

Πρώτο ηλιοστάσιο της χρονιάς

Τα ηλιοστάσια συμβαίνουν δύο φορές το χρόνο – τον Ιούνιο και τον ΔεκέμβριοΤο ηλιοστάσιο του Ιουνίου συμβαίνει περίπου στις 21 Ιουνίου, όταν ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Τροπικό του καρκίνου. Το ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου λαμβάνει χώρα γύρω στις 21 Δεκεμβρίου. Αυτή την ημέρα, ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερω .

Όταν ο ήλιος φαίνεται ακίνητος

Το Solstice (Ηλιοστάσιο) προέρχεται από τις λατινικές λέξεις sol , που σημαίνει Sun και sistere, που σημαίνει ήλιος και να σταματήσει. Την ημέρα του ηλιοστασίου του Ιουνίου, ο Ήλιος φτάνει στη βορειότερη θέση του, όπως φαίνεται από τη Γη. Εκείνη τη στιγμή, το ζενίθ του δεν κινείται βόρεια ή νότια όπως τις περισσότερες άλλες μέρες του έτους, αλλά βρίσκεται ακόμα στο Τροπικό του Καρκίνου. Στη συνέχεια αντιστρέφει την κατεύθυνσή του και αρχίζει να κινείται πάλι νότια.

Το αντίθετο συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ηλιοστασίου του Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, ο Ήλιος φτάνει στη νοτιότερη θέση του στον ουρανό – Τροπικός του Αιγόκερω – στέκεται ακίνητος και στη συνέχεια αντιστρέφει την κατεύθυνση προς το βορρά.

Συμβαίνει παγκόσμια

Συμβαίνει ταυτόχρονα σε όλον τον κόσμο. Τεχνικά, το ηλιοστάσιο του Ιουνίου είναι η ακριβής στιγμή του χρόνου που ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Τροπικό του Καρκίνου. Το 2021, αυτό θα συμβεί στις 21 Ιουνίου.

Μπορεί να είναι στις 20, 21 ή 22 Ιουνίου

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν την 21η Ιουνίου ως ημερομηνία του ηλιοστασίου του Ιουνίου, μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή μεταξύ 20 Ιουνίου και 22 Ιουνίου. Τα ηλιοστάσια 22 Ιουνίου είναι σπάνια – το τελευταίο ηλιοστάσιο στις 22 Ιουνίου σε ώρα UTC πραγματοποιήθηκε το 1975 και δεν θα υπάρξει άλλο ένα έως το 2203.

Είναι η πρώτη μέρα του καλοκαιριού

Ανάλογα με το ποιος ρωτάς. Οι αστρονόμοι και οι επιστήμονες χρησιμοποιούν την ημερομηνία του ηλιοστασίου του Ιουνίου για να σηματοδοτήσουν την έναρξη του καλοκαιριού στο Βόρειο Ημισφαίριο και το χειμώνα στο Νότιο Ημισφαίριο. Για τους μετεωρολόγους, από την άλλη πλευρά, το καλοκαίρι ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, την 1η Ιουνίου.

Σε πολλούς πολιτισμούς στο Βόρειο Ημισφαίριο, η ημέρα θεωρείται παραδοσιακά ως το μέσο της θερινής περιόδου. Οι εορτασμοί του καλοκαιριού στο ήλιο γύρω από το θερινό ηλιοστάσιο του Βορρά είναι συχνές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γη είναι πιο απομακρυσμένη από τον Ήλιο

Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι επειδή είναι καλοκαίρι στο Βόρειο Ημισφαίριο, η Γη είναι πιο κοντά στον Ήλιο κατά τη διάρκεια του ηλιοστασίου του Ιουνίου. Αλλά είναι το αντίθετο. Η Γη είναι στην πραγματικότητα πιο απομακρυσμένη από τον Ήλιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του χρόνου. Στην πραγματικότητα, η Γη θα βρίσκεται στο Αφελίον της λίγες εβδομάδες μετά το ηλιοστάσιο του Ιουνίου.

Η απόσταση της Γης από τον Ήλιο έχει πολύ μικρή επίδραση στις Εποχές στη Γη. Αντίθετα, η κλίση του περιστροφικού άξονα της Γης, που είναι υπό γωνία περίπου 23,4 μοίρες, δημιουργεί εποχές.

Η κατεύθυνση της κλίσης της Γης δεν αλλάζει καθώς η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο – τα δύο ημισφαίρια δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση στο διάστημα ανά πάσα στιγμή. Αυτό που αλλάζει καθώς η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο είναι η θέση των ημισφαιρίων σε σχέση με τον Ήλιο – το Βόρειο Ημισφαίριο βλέπει προς τον Ήλιο κατά τη διάρκεια του ηλιοστασίου του Ιουνίου, βιώνοντας έτσι το καλοκαίρι. Το Νότιο Ημισφαίριο γέρνει μακριά από τον Ήλιο και επομένως απολαμβάνει το χειμώνα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η πρώιμη ανατολή του χρόνου δεν συμβαίνει αυτήν την ημέρα

Παρόλο που το ηλιοστάσιο του Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη ημέρα του έτους στο Βόρειο Ημισφαίριο, τα περισσότερα μέρη δεν βλέπουν την πρώτη ανατολή του έτους αυτήν την ημέρα. Η πρώτη  ανατολή του ηλίου συμβαίνει λίγες μέρες πριν και το πιο πρόσφατο ηλιοβασίλεμα λαμβάνει χώρα λίγες μέρες μετά το ηλιοστάσιο του Ιουνίου.

Στο Νότιο Ημισφαίριο, όπου αυτή η ημέρα σηματοδοτεί το χειμερινό ηλιοστάσιο, το πιο σύντομο ηλιοβασίλεμα συμβαίνει λίγες ημέρες πριν από το ηλιοστάσιο και η τελευταία ανατολή του ηλίου εμφανίζεται λίγες μέρες μετά.

Αυτό συμβαίνει λόγω της ανισορροπίας μεταξύ του χρόνου που μετράται με τη χρήση ρολογιών και του χρόνου που μετράται από ένα ηλιακό ρολόι.

Όχι συνήθως η πιο καυτή ημέρα της χρονιάς

Στην πραγματικότητα, η πιο καυτή ημέρα του έτους στο Βόρειο Ημισφαίριο έρχεται συνήθως μερικές εβδομάδες ή μερικές φορές μήνες μετά το ηλιοστάσιο. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεται χρόνος για την προθέρμανση των ωκεανών και της ξηράς, γεγονός που επιτρέπει και πάλι υψηλότερες θερμοκρασίες αέρα. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται καθυστέρηση ή καθυστέρηση των εποχών.

Ο Αρκτικός Κύκλος έχει 24 ώρες ημέρας

Το ηλιοστάσιο του Ιουνίου είναι η μόνη ημέρα του έτους όταν όλες οι τοποθεσίες εντός του Αρκτικού Κύκλου βιώνουν μια συνεχή περίοδο φωτός της ημέρας για 24 ώρες. Λόγω της ατμοσφαιρικής διάθλασης, ωστόσο, ο ήλιος των μεσάνυχτων είναι ορατός για λίγες ημέρες πριν και στο ηλιοστάσιο του Ιουνίου από περιοχές έως 60 μίλια (97 χιλιόμετρα) νότια του Αρκτικού Κύκλου. Καθώς κάποιος κινείται πιο βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, ο αριθμός των ημερών με τον Ήλιο των Μεσάνυχτων αυξάνεται.

Στον Ανταρκτικό Κύκλο , υπάρχουν 24 ώρες το βράδυ στο ηλιοστάσιο του Ιουνίου. Όπως και με το Βόρειο Ημισφαίριο, οποιαδήποτε τοποθεσία νότια του ανταρκτικού κύκλου έχει πολική νύχτα αρκετές ημέρες πριν από το ηλιοστάσιο του Ιουνίου.

Γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο

Το ηλιοστάσιο του Ιουνίου κατέχει έναν ιδιαίτερο τόπο γιορτής σε πολλούς πολιτισμούς. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ημέρα με γιορτές, πικνίκ, χορό και μουσική.

Με πληροφορίες του Time and Date

 

Διαφήμιση