Αρχική Ελλάδα Σύνοδος Κορυφής: Ελληνοτουρκικές σχέσεις – Η Κοινή Δήλωση των MED 7 –...

Σύνοδος Κορυφής: Ελληνοτουρκικές σχέσεις – Η Κοινή Δήλωση των MED 7 – Αισιοδοξία στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

0
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Εικόνα: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με την ελπίδα να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις διατλαντικές σχέσεις, τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, η πρώτη για το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Και έτσι, ενώ η ατμόσφαιρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας φάνηκε να αλλάζει, μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, η Άγκυρα φροντίζει να διαμηνύει ότι παραμένει ανυποχώρηση στις διεκδικήσεις της. Από την άλλη πλευρά, ο Μπάιντεν, φαίνεται να “έκλεισε” ένα μέτωπο, μετά την πολυαναμενώμενη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο, η οποία εκτυλίχθηκε “πολύ καλά”. Ενώ, η κοινή δήλωση των 7, που καλεί την Τουρκία να τηρεί απαρέγκλιτα το Διεθνές Δίκαιο, “τσιγκλάει” τον τουρκική κυβέρνηση που απαντά ότι ” δεν έχει καμία απολύτως αξία για εμάς”.

Αποκλιμάκωση εντάσεων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

Σε θετικό κλίμα διεξάχθηκε η 50λεπτη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, φαίνεται πως θα διανύσουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν να “αφήσουν πίσω την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφωνίες που υπάρχουν”.
Ενώ, σύμφωνα με πηγές, οι δύο πολιτικοί ηγέτες συμφώνησαν
να αποφεύγονται οι προκλήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε “δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις“.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι, ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2021 θα είναι μια “ήσυχη χρονιά” για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ενώ, επίσης, δήλωσε: “Με τον κ. Μητσοτάκη είχαμε μια καλή συνάντηση. Του πρότεινα και στο Αιγαίο ή σε άλλες περιοχές όταν προκύπτουν ζητήματα να μην εμπλέκουμε τρίτα πρόσωπα ή τρίτες χώρες. Όταν προκύπτουν δυσκολίες, εσείς άνετα να με καλείτε από την ειδική γραμμή, όπως κι εγώ να καλώ εσάς. Και ως Ελλάδα και Τουρκία να κάνουμε βήματα χωρίς να προκύπτουν δυσκολίες”.
Σημειώνεται ότι η Αθήνα δεν επιβεβαιώνει τα περί “κόκκινης γραμμής”.

Το προσφυγικό

Παράλληλα, στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα του προσφυγικού, στο οποίο η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την Τουρκία, στον βαθμό που δεν θα επαναληφθούν προκλήσεις όπως αυτές που σημειώθηκαν στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Μητσοτάκης μετέφερε ότι θα ήταν ένδειξη καλής θελήσεως να δεχθεί η Τουρκία τους 1.450 μετανάστες, των οποίων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσιδίκως από τις ελληνικές αρχές. Το ελληνικό αίτημα για τις επιστροφές εκκρεμεί από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ έχει παρέμβει επ’ αυτού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς αποτέλεσμα.

Κοινή δήλωση των G7

Παράλληλα, τα επτά Μεσογειακά κράτη μέλη (Med7) στην Κοινή Διακήρυξη που υπέγραψαν, υπογραμμίζουν, τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά, με όραμα μια ισχυρότερη και πιο ενωμένη Ευρώπη, που τηρεί τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της.

Μάλιστα, οι επτά ζητούν τη συνεχή συμμετοχή της ΕΕ στη Μεσόγειο, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για την ευημερία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ένωσης και δεσμεύονται να συνεχίσουν τον συντονισμό τους, ιδίως ενόψει των προσεχών Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και της Διάσκεψης Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της Μεσογείου.

Υπενθυμίζοντας το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ “για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο”, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, ενεργούν “ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου” και δηλώνουν την επιθυμία τους να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με όλες τις γειτονικές χώρες.

“Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας“, υπογραμμίζεται στην Κοινή Διακήρυξη, με την οποία καλούν την Τουρκία να τηρεί απαρέγκλιτα τις προαναφερθείσες αρχές, καθώς και τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και να απέχει από προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ // EDITORIAL USE NOT FOR SALE (EUROKINISSI/POOL NATO)
Εικόνα: EDITORIAL USE NOT FOR SALE /EUROKINISSI/POOL NATO

Η Τουρκία απαντά στην Κοινή Δήλωση των 7

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να απαντήσει στην Κοινή Δήλωση των εφτά μεσογειακών κρατών της ΕΕ (MED 7) -γνωστή και ως συμμαχία του Νότου, η οποία εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή και καλούσε σε σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των μελών της ΕΕ.

Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επαναλαμβάνεται η πάγια επιχειρηματολογία της Άγκυρας, σύμφωνα με την οποία τίποτε δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Μεσόγειο χωρίς την παρουσία και συγκατάθεση της Τουρκίας.

“Η κοινή δήλωση που εγκρίθηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Νότιας Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med7) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου, δεν έχει καμία απολύτως αξία για εμάς. Η μονόπλευρη και μεροληπτική προσέγγιση που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από αυτό το όργανο, το οποίο υποστηρίζει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς και τις πολιτικές του ελληνοκυπριακού-ελληνικού δίδυμου για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα και να ενισχύσει τη συνεργασία στην περιοχή.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ένα πραγματικό περιβάλλον συνεργασίας δεν μπορεί να επιτευχθεί στην περιοχή χωρίς την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (σ.σ τα Κατεχόμενα). Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά σε αυτήν την περίπτωση την πρόταση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την διεξαγωγή ενός περιφερειακού συνεδρίου για την Ανατολική Μεσόγειο“, υπογραμμίζει ο Τούρκος αξιωματούχος.

Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

Η πολυαναμενόμενη 90λεπτη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πήγε σχεδόν όπως αναμενόταν, και οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι η συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες είχε πάει “πολύ καλά”.

Μάλιστα, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε πως “πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν ζητήματα στους δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας [που είναι άλυτα] και ότι οι τομείς συνεργασίας για εμάς είναι μεγαλύτεροι από τα δικά μας προβλήματα“.

Ωστόσο, τα σχόλια του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου δεν απέδειξαν ακριβώς τα λόγια του.

Η βαθύτερη πληγή είναι η απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, για τους οποίους η Άγκυρα έχει ήδη πληρώσει ένα βαρύ τίμημα, όπως  εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν “έκλεισε” ένα μέτωπο

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters λίγες ώρες μετά την συναντηση κορυφής των Βρυξελλών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν “έκλεισε” ένα μέτωπο.

Πρόκειται για το τέλος ενός εμπορικού πολέμου που συνεχιζόταν από την εποχή του Τραμπ, που ο Μπάιντεν τερμάτισε, όταν συναντήθηκε με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμφώνησαν μια ανακωχή σε μια διατλαντική διαμάχη σχετικά με τις επιδοτήσεις στην κατασκευή αεροσκαφών, που έχει ιστορικό 17 χρόνων.

“Ο κόσμος έχει αλλάξει, αλλάξει εντελώς”, υπογράμμισε ο Μπάιντεν, χρησιμοποιώντας τις λέξεις που έγραψε ένας Ιρλανδό-Αμερικανός, σε ένα ποίημα με τίτλο “Πάσχα” του 1916.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν προσπαθεί να επιδιορθώσει τους δεσμούς μεταξύ των εταίρων της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Ο Μπάιντεν πιστώνεται τώρα μία πρώτη επιτυχία στην προσπάθεια “επιδιόρθωσης” των σχέσεων μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ. 

“Όλοι σήμερα σε αυτό το δωμάτιο κατάλαβαν ότι, ειλικρινά, η Αμερική επέστρεψε”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά τις συναντήσεις του με περίπου 30 ηγέτες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Διαφήμιση