Αρχική Ελλάδα Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Η Τουρκία λαμβάνει χρήματα και προειδοποιήσεις

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Η Τουρκία λαμβάνει χρήματα και προειδοποιήσεις

0
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Εικόνα: ΕUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οικονομική ενίσχυση 3 δισ. ευρώ για το προσφυγικό αλλά και προειδοποιήσεις ότι “ουδέποτε η ΕΕ θα αποδεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο απηύθυνε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην Τουρκία. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη λήξη των εργασιών της στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι μετέφερε η ίδια το «σαφές μήνυμα». Σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Εν όψει της επίσκεψής του στην κατεχόμενη Κύπρο κατά την επέτειο της παράνομης τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο το 1974.

Μακρόν: Μόνον μέσω ΟΗΕ λύση στο Κυπριακό

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν. “Οι εντάσεις με την Τουρκία έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» ανέφερε. «Θα συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί όλο το καλοκαίρι και σε πλήρη στήριξη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου». Σημειώνοντας ότι πρέπει “η Τουρκία να συνεχίσει τις προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών“.

Ενοχλημένη η Τουρκία από τη Σϋνοδο

Η Τουρκία εξέφρασε σήμερα την απογοήτευσή της για τα συμπεράσματα της Συνόδου. Η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για επιθέσεις και για απουσία προόδου στον εκσυγχρονισμό της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης.  “Τα συμπεράσματα απέχουν πολύ από τα αναμενόμενα και αναγκαία μέτρα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. “Η Τουρκία έκανε πολύ περισσότερα από αυτά που της αναλογούσαν”, πρόσθεσε το υπουργείο και κατηγόρησε την ΕΕ για “έλλειψη καλής θέλησης”.

Παίρνουμε τα χρήματα, αλλά αυτό δε φτάνει

Και ναι μεν η Τουρκία θα λάβει την παχυλή ενίσχυση των 3 δισ. ευρώ, αλλά θεωρεί πως “ο περιορισμός της συνεργασίας για το μεταναστευτικό στις χρηματοδοτικές πλευρές της είναι λάθος”. Σε σχέση με το Κυπριακό χαρακτηρίζει τους 27 “έρμαια της ελλαδικής και κυπριακής πλευράς”!

Ευχαριστημένη η ελληνική πλευρά

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία ικανοποιούν την ελληνική πλευρά, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης. Για το προσφυγικό επεσήμανε την ανάγκη “η Τουρκία να κάνει κινήσεις καλής θέλησης”. Και “να αποδέχεται επιστροφές από την Ελλάδα”. Για το Κυπριακό εξέφρασε την ικανοποίησή του. Καθώς “δεν νοείται λύση έξω από το πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα”.

Διαφήμιση