Αρχική Μεταφορές Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: ΟΣΕΘ και Δ. Θεσσαλονίκης σε ωθούν να βάλεις το...

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: ΟΣΕΘ και Δ. Θεσσαλονίκης σε ωθούν να βάλεις το ποδήλατο στη ζωή σου

0
ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Σύνταξη: ecozen.gr

Σήμερα, 3 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου και είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για εντάξουμε το ποδήλατο στη ζωή μας.

Μία συνήθεια που ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης με τον Δήμο Θεσσαλονίκης προσπαθούν από κοινού, μέσω της καμπάνιας “Βάλε το ποδήλατο στη ζωή σου“, να προωθήσουν.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την προώθηση των ήπιων τρόπων μετακίνησης, ο ΟΣΕΘ και ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημιούργησαν τέσσερα, μικρής διάρκειας video, με κεντρικό τίτλο «Βάλε το ποδήλατο στη ζωή σου», στα οποία παρουσιάζονται:

  • οι νέοι ποδηλατόδρομοι της Θεσσαλονίκης
  • τα οφέλη της ποδηλασίας για τους ποδηλάτες αλλά και για το περιβάλλον
  • ενώ, με εύληπτο τρόπο, γίνεται σύγκριση της χρήσης ποδηλάτου και Ι.Χ. για τις συνηθισμένες, καθημερινές μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη

Υπάρχει χώρος και για το ποδήλατο

«Στα 400 χιλιόμετρα οδικού δικτύου της Θεσσαλονίκης για το αυτοκίνητο, υπάρχει χώρος και για το ποδήλατο!», είναι ένα από τα μηνύματα των video, στα οποία τονίζεται ότι «το ποδήλατο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, ωφελεί στην υγεία, βοηθά στην αστική κινητικότητα».

Ειδική αναφορά γίνεται και στον ποδηλατικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, τον οποίο δημιούργησαν πρόσφατα ΟΣΕΘ και Δήμος Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν εύχρηστο, δίγλωσσο χάρτη, με πληροφορίες όχι μόνον στα ελληνικά, αλλά και στα αγγλικά, ο οποίος, πέραν των ποδηλατικών διαδρομών στην πόλη της Θεσσαλονίκης, εμπεριέχει πολλές χρηστικές πληροφορίες και διατίθεται σε πολλά σημεία της πόλης.

«Με το ποδήλατο συχνά φτάνουμε πιο γρήγορα στον προορισμό μας, βελτιώνουμε την υγεία μας, μειώνουμε τους ρύπους. Η μετακίνηση με ποδήλατο στις πόλεις αποτελεί βιώσιμη μετακίνηση και γι’ αυτό έχει την υποστήριξη όλων μας», τονίζει ο πρόεδρος του ΟΣΕΘ, Γιάννης Καλογερούδης.

Ενώ από τη μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Γιάννης Τόσκας, υπογραμμίζει ότι «σχεδιάζουμε ασφαλείς ποδηλατόδρομους στην πόλη, ακόμη και στους νέους τερματικούς σταθμούς της μαζικής μετακίνησης, για χρήση από όλους!».

Σημειώνεται ότι η 3η Ιουνίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου από τον ΟΗΕ, στις 12 Απριλίου του 2018 κατόπιν μιας διεθνούς εκστρατείας από τους λάτρεις του ποδηλάτου, στην οποία πρωτοστάτησε ο Πολωνός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής δρ Λέσεκ Σιμπίλσκι, πρώην μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας.

Διαφήμιση