Αρχική Περιβάλλον ΟΗΕ: Η Διεθνής Ημέρα των Τροπικών και το οικοσύστημα

ΟΗΕ: Η Διεθνής Ημέρα των Τροπικών και το οικοσύστημα

0
οικοσύστημα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Διεθνής Ημέρα των Τροπικών γιορτάζει την εξαιρετική ποικιλομορφία των τροπικών περιοχών, επισημαίνοντας παράλληλα μοναδικές προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν τα έθνη των Τροπικών.

Παρέχει την ευκαιρία να αποτιμήσουμε την πρόοδο στις τροπικές περιοχές, να μοιραστούμε τροπικές ιστορίες και εμπειρογνωμοσύνη και να αναγνωρίσουμε την ποικιλομορφία και τις δυνατότητες της περιοχής.

Το οικοσύστημα

Οι τροπικοί είναι μια περιοχή της Γης, που ορίζεται περίπου ως η περιοχή μεταξύ του τροπικού του Καρκίνου και του τροπικού του Αιγόκερω. Αν και η τοπογραφία και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στην κλιματική διακύμανση, οι τροπικές τοποθεσίες είναι συνήθως ζεστές και παρουσιάζουν μικρή εποχική αλλαγή στη θερμοκρασία της ημέρας.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των Τροπικών είναι η επικράτηση της βροχής στις υγρές εσωτερικές περιοχές κοντά στον ισημερινό και ότι η εποχικότητα των βροχοπτώσεων αυξάνεται με την απόσταση από τον ισημερινό. Η τροπική περιοχή αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή , η αποψίλωση των δασών, η υλοτομία, η αστικοποίηση και οι δημογραφικές αλλαγές.

Το ανθρώπινο σύστημα

Τα τροπικά έθνη έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά αντιμετωπίζουν μια ποικιλία προκλήσεων που απαιτούν εστιασμένη προσοχή σε μια σειρά δεικτών ανάπτυξης και δεδομένων προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη.

  • Μέχρι το 2050, η περιοχή θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου και τα δύο τρίτα των παιδιών της.
  • Σύμφωνα με τα υψηλότερα επίπεδα φτώχειας, περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν υποσιτισμό στους Τροπικούς από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο.
  • Το ποσοστό του αστικού πληθυσμού που ζει σε συνθήκες παραγκούπολης είναι υψηλότερο στους Τροπικούς από ό, τι στον υπόλοιπο κόσμο.

Ιστορικό

Η εναρκτήρια Έκθεση για την κατάσταση των Τροπικών ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου 2014, ως αποκορύφωμα μιας συνεργασίας μεταξύ δώδεκα κορυφαίων ιδρυμάτων τροπικής έρευνας. Η έκθεση προσφέρει μια μοναδική προοπτική σε αυτήν την ολοένα και πιο σημαντική περιοχή. Εορτάζοντας την επέτειο της έναρξης της έκθεσης, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα  A / RES / 70/267  το 2016, το οποίο δήλωσε ότι η 29η Ιουνίου κάθε έτους πρέπει να εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα των Τροπικών.

Η Διεθνής Ημέρα των Τροπικών ορίστηκε για να ευαισθητοποιήσει τις συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τροπικές περιοχές, τις εκτεταμένες επιπτώσεις των θεμάτων που επηρεάζουν την τροπική ζώνη του κόσμου και την ανάγκη, σε όλα τα επίπεδα, να ευαισθητοποιηθεί και να υπογραμμιστεί ο σημαντικός ρόλος ότι οι χώρες στις τροπικές περιοχές θα παίξουν στην επίτευξη των στόχων  αειφόρου ανάπτυξης.

Με πληροφορίες του ΟΗΕ 

Διαφήμιση