Αρχική Υγεία - Διατροφή ΟΗΕ: Αλλαγές στην διακίνηση κοκαΐνης στην Ευρώπη

ΟΗΕ: Αλλαγές στην διακίνηση κοκαΐνης στην Ευρώπη

0
Ναρκωτικά
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, 275 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποίησαν παράνομα ναρκωτικά τον τελευταίο χρόνο, ενώ πάνω από 36 εκατομμύρια υπέφεραν από διαταραχές εξαιτίας της χρήσης. 

Ένα από τα ανησυχητικά ευρήματα ήταν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού κοκαΐνης στην Ευρώπη έχουν αλλάξει σημαντικά, γεγονός που ρίχνει τις τιμές και αυξάνει την ποιότητα, αυξάνοντας όμως δυνητικά και το το επίπεδο της βλάβης που μπορεί να προκληθεί από τη χρήση του ναρκωτικού.

Η αύξηση δημοφιλίας της κοκαϊνης είναι εμφανής τα τελευταία χρόνια και φαίνεται και από τον αριθμό ψευδωνύμων που τις αποδίδονται διεθνώς όπως: blow, bump, blanca, C, Big C, coke, dust, flake, icing, line, nose candy, pearl, rail, snow, sneeze, sleigh ride, snow white, sniff, speedball, toot and white rock.

Το UNODC αναφέρει ότι υπήρχαν 20 εκατομμύρια χρήστες κοκαΐνης σε όλο τον κόσμο το 2019 και ότι η παγκόσμια ποσότητα του κατασχεθέντος ναρκωτικού έφτασε σε ρεκόρ ύψους 1.436 τόνων, 9,6% υψηλότερο από το 2018.

Η έκθεση UNODC περιέχει επίσης μερικά ενδιαφέροντα δεδομένα σχετικά με την τιμολόγηση της κοκαΐνης στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα γραμμάριο κοκαΐνης μπορεί να βρεθεί για το ήμισυ αυτής της τιμής σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία και το Βέλγιο, όπου η UNODC δηλώνει ότι έχει λιανική τιμή δρόμου διαμορφώνεται στα 60 $ και 57 $ ανά γραμμάριο, αντίστοιχα.

Νέες εξελίξεις που προκαλούνται από την πανδημία

Ο COVID-19 πυροδότησε καινοτομία και προσαρμογή στις υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας ναρκωτικών μέσω πιο ευέλικτων μοντέλων παροχής υπηρεσιών. Πολλές χώρες έχουν εισαγάγει ή επεκτείνει υπηρεσίες τηλεϊατρικής λόγω της πανδημίας, η οποία για τους χρήστες ναρκωτικών σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη μπορούν τώρα να προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες ή αρχικές αξιολογήσεις μέσω τηλεφώνου και να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα για τη συνταγογράφηση ελεγχόμενων ουσιών.

Αν και ο αντίκτυπος του COVID-19 στις προκλήσεις για τα ναρκωτικά δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστός, η ανάλυση δείχνει ότι η πανδημία έχει προκαλέσει αυξανόμενη οικονομική δυσκολία που είναι πιθανό να κάνει την παράνομη καλλιέργεια ναρκωτικών πιο ελκυστική για τις εύθραυστες αγροτικές κοινότητες. 

Ο κοινωνικός αντίκτυπος της πανδημίας οδηγεί σε αύξηση των ανισοτήτων, της φτώχειας και των συνθηκών ψυχικής υγείας, ιδίως στους ήδη ευάλωτους πληθυσμούς. Αντιπροσωπεύει παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν περισσότερους ανθρώπους στη χρήση ναρκωτικών.

Με πληροφορίες του ΟΗΕ

Διαφήμιση