Αρχική Πολιτισμός Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στον… Παρθενώνα του Τενεσί

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στον… Παρθενώνα του Τενεσί

0
XM Nasville Parthenon2021 1
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μία σπουδαία έκθεση φιλοξενεί το μοναδικό -εκτός Ελλάδος- Μουσείο του Παρθενώνα, στο Τενεσί των ΗΠΑ. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων συστήνεται στο αμερικανικό κοινό έως τις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο

Στη Νάσβιλ του Τενεσί βρίσκεται ένα ακριβές αντίγραφο του  Παρθενώνα. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα William Crawford Smith και χτίστηκε το 1897 ως μέρος του Tennessee Centennial Exposition. Σήμερα το Μουσείο του Παρθενώνος, σε συνεργασία με το Centennial Park Conservancy, παρουσιάζει παρουσιάσει το Μηχανισμό των Αντικυθήρων στη Δυτική Πινακοθήκη του Παρθενώνα. Η έκθεση αφηγείται την ιστορία ενός από τα σημαντικότερα τεχνολογικά αντικείμενα της αρχαιότητας. Του πρώτου “ηλεκτρονικού” υπολογιστή. Η έκθεση περιλαμβάνει  περιήγηση σε εικονική γκαλερί μέσω του Facebook  αύριο Τετάρτη.

Για την ιστορία

Το 1900 μια ομάδα από δύτες σφουγγαριών που εργάζονταν κοντά στο νησάκι των Αντικυθήρων, έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ένα αρχαίο ναυάγιο. Ανάμεσα στα ανακτηθέντα αγάλματα και τα κοσμήματα ήταν ένα υπολειμματικό χάλκινο κατάλοιπο με ίχνη μηχανικών κλήσεων και γραναζιών. Τα θραύσματα διαβρώθηκαν τόσο άσχημα, που παρέμεινε ελάχιστο μέταλλο. Έναν αιώνα αργότερα, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, συνεχίζει να εξάπτει τη φαντασία.

Υπολογιστής του γαλαξία

Οι μελετητές πιστεύουν ότι κάποτε είχε τη μορφή 37 χάλκινων γραναζιών σε μια ξύλινη θήκη με δείκτες σε ένα μεγάλο μπροστινό καντράν. Υπολόγιζε τις κινήσεις του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών. Οι σπειροειδείς πίνακες στο πίσω μέρος λειτουργούσαν ως ημερολόγιο και προέβλεπαν τις μελλοντικές εκλείψεις. Θεωρείται ότι δημιουργήθηκε γύρω στο 150 π.Χ.. Ο Μηχανισμός ονομάζεται συχνά ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής στον κόσμο. Είναι ένα καταπληκτικό τεκμήριο των αρχαίων ελληνικών εξελίξεων στην αστρονομία, τα μαθηματικά και την τεχνολογία.

XM Nasville Parthenon2021 2

Διαδραστικά εκθέματα

Η έκθεση Antikythera Mechanism περιλαμβάνει την αναπαραγωγήκαι αντίγραφο του Μηχανισμού μαζί με εικονογραφημένη αφήγηση της ιστορίας του σε πάνελ τοίχου. Ο καθηγητής Φυσικής Διαστήματος (ΕΚΠΑ), Ξενοφών Μουσάς υπογράφει την «αναπαραγωγή» του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Δείχνει πώς ήταν όταν κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. Αυτή η “ανοικοδόμηση” είναι αποτέλεσμα 100 ετών μελέτης από κορυφαίους επιστήμονες και αρχαιολόγους. Ο Παρθενώνας αναδεικνεύει, επίσης, ένα προσαρμοσμένο τρισδιάστατο αντίγραφο του Μηχανισμού. Τοποθετημένο σε προσαρμοσμένο ντουλάπι, το αντίγραφο είναι διαδραστικό για τους επισκέπτες. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ο Παρθενώνας φιλοξενούνται παράλληλα συμπόσια για την αρχαιολογική συντήρηση και την ενάλια αρχαιολογία. Η συμμετοχή είναι δωρεάν στο κοινό και θα πραγματοποιείται μέσω του Zoom.

Από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως

“Μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις αρχαίων αντικειμένων παγκοσμίως” χαρακτηρίζει το Μηχανισμό ο δρ. Μουσάς. “Οι άνθρωποι συνέλαβαν και δημιούργησαν ένα μηχανικό σύμπαν πολύ νωρίτερα από ό, τι πίστευαν” αναφέρει. Τον χαρακτηρίζει δε “επιτομή της ελληνικής φυσικής φιλοσοφίας“, καθώς “μοντελοποιεί το σύμπαν χρησιμοποιώντας μαθηματικά. Ακολουθώντας το πυθαγόρειο δόγμα ότι οι αριθμοί καθορίζουν τα πάντα και περιγράφουν τη φύση”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροCOVID-19: Στα 1.339 τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε o ΕΟΔΥ
Επόμενο άρθροVodafone: «Πράσινος» στόλος οχημάτων με δίκτυο ηλεκτρικής φόρτισης