Αρχική Ζώα Μελισσοθεραπεία: Η ανώτερη συμπληρωματική θεραπεία

Μελισσοθεραπεία: Η ανώτερη συμπληρωματική θεραπεία

0
Μέλισσα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μελισσοθεραπεία είναι η χρήση των προϊόντων της μελισσοκομίας για θεραπευτικούς σκοπούς.

Τα προϊόντα αυτά είναι: Το μέλι, η γύρη, το κερί, η πρόπολη, το δηλητήριο της μέλισσας (λαμβάνεται με ελεγχόμενο τσίμπημα μέλισσας, από σκεύασμα όπου έχει αποθηκευτεί ή σε κεραλοιφή), ο βασιλικός πολτός και το εκχύλισμα από τις προνύμφες κηφήνα.

Η μελισσοθεραπεία και οι άλλες συμπληρωματικές θεραπείες θεωρούνται ιδιαίτερα κατάλληλες και στον τομέα της πρόληψης, ανταποκρινόμενες στον σύγχρονο ορισμό της υγείας ως «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας».

Η πρόληψη σχετίζεται με τις προδιαθέσεις του οργανισμού και τις επιδράσεις του περιβάλλοντος και υποστηρίζεται από τακτικές ιατρικές εξετάσεις (Check-up), κατάλληλη διατροφή και άσκηση, καθώς και την γενικότερη φιλοσοφία του ανθρώπου, δηλαδή τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής, αλλά και θέτει στόχους που ωφελούν το σύνολο.

Μέλισσα

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται αλματώδης αύξηση του αριθμού των ψυχοσωματικών ή και αυτοάνοσων ασθενειών, καθώς και των ασθενών που προστρέχουν σε ειδικούς ή «ειδικούς» της συμπληρωματικής ιατρικής, αναζητώντας βοήθεια. Η μελισσοθεραπεία μπορεί να προσφέρει σε αυτήν την κατεύθυνση, χάρη στις ιδιότητες των μελισσοκομικών προϊόντων, μερικές από τις οποίες είναι οι πιο κάτω:

Το μέλι και η γύρη

Ως τροφή και φάρμακο για την ενίσχυση εξασθενημένων οργανισμών (πχ ασθενών, ηλικιωμένων, πασχόντων από νευρική ανορεξία, κλπ), καθώς και για πολλές άλλες περιπτώσεις.

Κερί

Έχει επουλωτικές ιδιότητες, ενώ περνάει από τον ηθμό του δέρματος, μεταφέροντας πολύτιμα συστατικά των κεραλοιφών (λάδι ελιάς για τα εγκαύματα, αιθέρια ή άλλα έλαια, βάμμα πρόπολης, κλπ).

Πρόπολη

Η πρόπολη είναι το πλέον ισχυρό φυσικό αντιμικροβιακό και αντιφλεγμονώδες. Το βάμμα πρόπολης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση φλεγμονών, φαρυγγίτιδας, μυκητιάσεων, κλπ. Άλλες μορφές, είναι το λάδι πρόπολης (για κεραλοιφές), τα υπόθετα πρόπολης (για κολπίτιδες), κλπ.

Δηλητήριο μέλισσας

Το δηλητήριο της μέλισσας μπορεί, μεταξύ άλλων, να καταπολεμήσει πολλές μορφές αρθρίτιδας και να αναστρέψει (σε αρχική μορφή) ή να σταθεροποιήσει (σε προχωρημένη μορφή) την σκλήρυνση κατά πλάκας ή ακόμα και άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους.

Βασιλικός πολτός

Τέλος, ο βασιλικός πολτός χρησιμοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις στην μελισσοθεραπεία. Σε περίπτωση καρκίνου, οι επιπτώσεις του είναι αμφιλεγόμενες. Στην περίπτωση αυτή συνιστάται η χρήση πρόπολης και δηλητήριου της μέλισσας, που διαθέτουν αποδεδειγμένες ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Διάδοση θεραπείας

Σημειώνεται ότι στο εξωτερικό, η μελισσοθεραπεία παρουσιάζει αυξανόμενη διάδοση. Κέντρα μελισσοθεραπείας υπάρχουν σε διάφορες χώρες, όπως η Ρουμανία, το Ισραήλ, η Κορέα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, κλπ. Στην Ελλάδα ο αριθμός των γιατρών που την εφαρμόζουν κρίνεται δυσανάλογος προς την αποτελεσματικότητά της.

Τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη της μελισσοθεραπείας σχετίζονται με την συστηματοποίηση, πιστοποίηση και οργάνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως:

Η είσοδός της (όπως και οι άλλες συμπληρωματικές θεραπείες) στις Ιατρικές σχολές, τόσο ως μάθημα επιλογής, όσο και ως οργανωμένης ιατρικής έρευνας σε Πανεπιστημιακά ή άλλα Νοσοκομεία.

Η τυποποίηση των χαρακτηριστικών των πιο πάνω μελισσοκομικών ειδών, καθώς και η πιστοποίηση των προϊόντων από την μετασκευή τους.

Η ίδρυση και λειτουργία εξειδικευμένων Κέντρων Υγείας, προσανατολισμένων σε θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων (αρθρίτιδα, ψωρίαση, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα) όπου, πέραν των «κλασικών» μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας, θα χρησιμοποιούνται και συμπληρωματικές θεραπείες (όπως η Μελισσοθεραπεία).

Η ίδρυση και λειτουργία τέτοιων Κέντρων, εκτός από επιστημονικό και θεραπευτικό, ενδεχομένως παρουσιάζει και επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Με πληροφορίες του Huffpost

Διαφήμιση