Αρχική Περιβάλλον Κύμα αφρικανικής σκόνης: Οδηγίες προστασίας για τον καύσωνα

Κύμα αφρικανικής σκόνης: Οδηγίες προστασίας για τον καύσωνα

0
καύσωνα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στο κόκκινο ο υδράργυρος καθώς έχει ξεκινήσει το κύμα καύσωνα στη χώρα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων.

Παράλληλα, θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα και τα ποσοστά αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίας και τον επικείμενο καύσωνα.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι το Ιόνιο αλλά και τα ηπειρωτικά όπου οι θερμοκρασίες, θα ξεπεράσουν σήμερα τους 40 βαθμούς σε περιοχές μακριά από την θάλασσα, όπως Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Θεσσαλία, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αχαΐα, Ηλεία, Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία.

Ο καιρός

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την ΕΜΥ, από την Πέμπτη (24-06-2021) έως και την Κυριακή (27-06-2021) οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμαίνονται περί τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου, χωρίς όμως να αποκλείεται σε ορισμένες περιοχές λόγω τοπικών συνθηκών και να τους ξεπεράσουν.

Επισημαίνεται ότι το τετραήμερο Πέμπτης – Κυριακής θα σημειώσουν σταδιακή άνοδο και οι ελάχιστες θερμοκρασίες πάνω από τους 25 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά. Ειδικότερα για την Αττική, οι μέγιστες θερμοκρασίες την Πέμπτη (24-06-2021) και την Παρασκευή (25-06-2021) θα φτάσουν τους 37 βαθμούς και το Σάββατο (26-06-2021) και την Κυριακή (27-06-2021) τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Τα επίπεδα σκόνης

Παράλληλα, η συγκέντρωση σκόνης, καθόλη την εβδομάδα θα δημιουργήσει δυσφορία.

Οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων οδήγησαν τους δήμους Θηβαίων, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Λεβαδέων και Λαμίας να ανακοινώσουν το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων την Τετάρτη 23 και Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 δεδομένου ότι στα σχολεία δεν υπάρχει ο κατάλληλος κλιματισμός και μαθητές και εκπαιδευτικοί οφείλουν τα τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω covid-19.

Οδηγίες για πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα

οδηγίες καύσωνα

Στο μεταξύ, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας στο πλαίσιο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα τις επόμενες ημέρες, συστήνει στους πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με έκθεση στη ζέστη.

Ειδικά, οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, σύμφωνα με την Ένωση Πνευμονολόγων, καλό θα ήταν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον ιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται στον θεράποντα ιατρό.

Επιπρόσθετα, η επαρκής ενυδάτωση, η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, καθώς και η αποφυγή της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες, αποτελούν τους βασικούς κανόνες για την προστασία του οργανισμού.

Κλιματιζόμενοι χώροι για τους άστεγους

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, βάζει σε εφαρμογή τη λειτουργία κλιματιζόμενων χώρων για τους άστεγους, με όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, από τους Δήμους ανά την Επικράτεια, ενόψει του καύσωνα.

Συγκεκριμένα, οι κλιματιζόμενοι χώροι θα είναι διαθέσιμοι και προσβάσιμοι τουλάχιστον κατά τις ώρες από 10:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ. κατά τις ημέρες με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την ενημέρωση των αστέγων, καθώς και για την τήρηση των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/.

Επίσης συστήνεται να εξεταστεί η δυνατότητα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, διεξαγωγής rapid tests πριν την είσοδο στους οριζόμενους χώρους.

Για τους αστέγους που διαβιούν σε εξωτερικούς χώρους και δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση της παραπάνω υπηρεσίας, συστήνεται, επιπλέον, η ενημέρωσή τους για τις οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα, όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr και τη διανομή φιαλών νερού και ειδών πρώτης ανάγκης.

Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη κινητοποίησης εθελοντών και Δήμων, με στόχο τη παροχή υπηρεσιών έκτακτης παρέμβασης σε ευπαθείς ομάδες.

 

Διαφήμιση