Αρχική COVID-19 Κορονoϊός συγγενικός με το MERS βρέθηκε σε νυχτερίδες στην Ελβετία

Κορονoϊός συγγενικός με το MERS βρέθηκε σε νυχτερίδες στην Ελβετία

0
Νυχτερίδα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εν μέσω των αυξανόμενων κλήσεων για διερεύνηση της προέλευσης του Covid-19, οι Κινέζοι ερευνητές βρήκαν μια νέα παρτίδα κορανοϊών σε νυχτερίδες.

Ένας από αυτούς, ο ιός Rhinolophus pusillus, είναι (ίσως) γενετικά ο δεύτερος πιο κοντά στον ιό Covid-19 μέχρι σήμερα, δήλωσαν οι Κινέζοι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα των μελετών

Οι ανακαλύψεις σε μια ενιαία, μικρή περιοχή της επαρχίας Γιουνάν στην Κίνα, δείχνουν πόσοι κορονοϊοί μπορούν να υπάρχουν σε νυχτερίδες και πόσοι έχουν τη δυνατότητα να εξαπλωθούν σε ανθρώπους και ένα ευρύ φάσμα κατοικίδιων και άγριων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των χοίρων, των βοοειδών, των ποντικών, των γατών, σκύλους και κοτόπουλα.

Στις αρχές του 2020, ένα νέο στέλεχος του ιού, το SARS-CoV-2, αναγνωρίστηκε ως αιτιώδης παράγοντας μιας επιδημίας πνευμονίας στη Γιουνάν της Κίνας, το οποίο τελικά μετατράπηκε σε παγκόσμια πανδημία, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι ερευνητές συνέλεξαν 283 δείγματα κοπράνων, 109 επιχρίσματα από το στόμα και 19 δείγματα ούρων από μικρά, νυχτερίδες που ζούσαν στα δάση σε έναν τροπικό βοτανικό κήπο και σε παρακείμενες περιοχές σε μια κομητεία στην επαρχία Γιουνάν μεταξύ του Μαΐου 2019 και του Νοεμβρίου 2020.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell, οι Κινέζοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Shandong δήλωσαν, “Συνολικά, συγκεντρώσαμε 24 νέα γονιδιώματα κοροναϊού από διαφορετικά είδη νυχτερίδων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων SARS-CoV-2 όπως κοροναϊούς.”

Οι Κινέζοι ερευνητές πρόσθεσαν ότι ένας από τους ιούς ήταν πολύ παρόμοιος, γενετικά με τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί την τρέχουσα πανδημία.

To είδος που μας αφορά

Σε μια από τις αποικίες νυχτερίδων, που βρέθηκε μάλιστα να φέρει έναν προς το παρόν άγνωστο ιό που παρουσιάζει 80% γενετική ομολογία με τον MERS-CoV, ο ιός ανιχνεύθηκε στο δείγμα κοπράνων της. Πρόκειται για το είδος της «παρδαλονυχτερίδας» (Vespertilio murinus), το οποίο ζει και στην Ελλάδα.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, οι πληθυσμοί νυχτερίδων θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά για την εμφάνιση τυχόν μεταλλάξεων που θα αύξαναν τον κίνδυνο μετάδοσης στον άνθρωπο.

Με πληροφορίες των India Today

Διαφήμιση