Αρχική Περιβάλλον Κλιματική αλλαγή: Η αντιμετώπιση της κρίσης μας αφορά όλους

Κλιματική αλλαγή: Η αντιμετώπιση της κρίσης μας αφορά όλους

0
earth-cop24
Διαφήμιση

Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη υπαρξιακή πρόκληση που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ οι σύγχρονοι άνθρωποι και κρίνοντας από την πρόοδο της ανθρωπότητας μέχρι στιγμής, φαίνεται πως η απειλή του αφανισμού δεν αντιμετωπίζεται πολύ καλά.

Παρά τις δυσκολίες, υπάρχει ελπίδα. Τα τεράστια επίπεδα αναγνώρισης της κλιματικής κρίσης έχουν ξεκινήσει σχεδόν παγκοσμίως και κάθε χώρα στη Γη επίσημα αναγνωρίζει ότι οι εκπομπές τις πρέπει να ελεγχθούν.

Το κλειδί είναι να διασφαλιστεί ότι αυτό θα συμβεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κάνοντας μεγάλη διαφορά στην υγεία του πλανήτη μας.

κλιματική αλλαγή

Τι μπορεί να επιτευχθεί, σε προσωπικό επίπεδο, στην προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης;

Κατανοήστε τα ζητήματα και μιλήστε για αυτά

Οι αιτίες της κλιματικής κρίσης και οι επιπτώσεις της είναι πολλές και σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετες. Διαδραματίζονται από το κίνημα μαζικής εκβιομηχάνισης που πραγματοποιήθηκε τον 18ο αιώνα και τη χρήση ορυκτών καυσίμων, έως και την αποψίλωση των δασών, την επιδείνωση της υγείας των ωκεανών μας, την επέκταση της εντατικής γεωργίας και την ανάπτυξη των μεταφορών και των υποδομών (μεταξύ πολλών άλλων).

Τα βασικά αποτελέσματα είναι ότι ζούμε σε έναν κόσμο που θερμαίνεται γρήγορα, όπου η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, η βιοποικιλότητα καταρρέει, η ερημοποίηση αυξάνεται και η ζωή όπως γνωρίζουμε θα πρέπει να αλλάξει με πολλούς θεμελιώδεις τρόπους.

Η κατανόηση των επιπτώσεων που έχουμε στον πλανήτη μας μας βοηθά να ξέρουμε πώς μπορούμε να μειώσουμε αυτές τις επιπτώσεις ή ακόμα και να τις εμποδίσουμε να συμβούν.

Η συζήτηση με φίλους, συγγενείς και συναδέλφους για την κλιματική κρίση είναι ένα ζωτικό μέσο μάθησης, ευαισθητοποίησης για το πρόβλημα. Βοηθά στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης που απαιτείται για ανάληψη δράσης.

Απαίτηση για κυβερνητική δράση

Μετά την πανδημία του κορονοϊού, κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεσμεύονται να «χτίσουν καλύτερα», με πολλές πράσινες πρωτοβουλίες στην κορυφή της λίστας για δράση.

Αλλά ταυτόχρονα, εταιρείες ορυκτών καυσίμων και άλλοι ισχυροί οργανισμοί που επενδύουν στη διατήρηση του status quo πιέζουν τις κυβερνήσεις να μην λάβουν τα μεγάλα μέτρα που απαιτούνται για την αναδιάρθρωση των οικονομιών μας και τη διάσωση του πλανήτη μας, και αντ’αυτού απλώς τους επιτρέπουν να συνεχίσουν τις βλαβερές πρακτικές τους.

Ως αποτέλεσμα, είναι ζωτικής σημασίας για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να παροτρύνουν τις κυβερνήσεις τους να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Μέσω της επικοινωνίας με βουλευτές και τοπικούς συμβούλους, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν σημαντικές διαφορές στην τοπική και εθνική περιβαλλοντική πολιτική.

Ατομική δράση

Ομάδες όπως η σχολική απεργία της Greta Thunberg για το κλίμα και την εξέγερση εξαφάνισης έχουν γίνει παγκόσμια φαινόμενα σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα, υποστηρίζοντας με επιτυχία τις εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις να κηρύξουν έκτακτες κλιματικές συνθήκες.

Στροφή στον φυσικό πλούτο

Σήμερα, περίπου το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις και αυτό προβλέπεται να φτάσει σχεδόν το 70% τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η σύνδεσή μας με τον φυσικό κόσμο γίνεται όλο και πιο δυσλειτουργική.

Η κατανόηση και η εκτίμηση του φυσικού κόσμου μας βοηθούν να κατανοήσουμε το χάος που βρισκόμαστε και θα μας βοηθήσουν να βγούμε από αυτόν.

Η δημιουργία μιας μεγαλύτερης συγγένειας με άλλα ζώα και με φυτά μάς βοηθά να καταλάβουμε πώς ακόμη και οι μικρές ανθρώπινες επιπτώσεις μπορούν να περάσουν από τα οικοσυστήματα και τις τροφικές αλυσίδες.

Βοηθά επίσης να συνειδητοποιήσει κανείς ότι είμαστε μέρος του φυσικού κόσμου και ότι η συνεχιζόμενη ύπαρξη του είδους μας εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη ύπαρξη υγιών οικοσυστημάτων.

Οι άμεσες επιπτώσεις της ζωής σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο μας έχουν ήδη αναγκάσει να αμφισβητήσουμε τη σχέση μας με τη φύση.

παγκόσμια βιοποικιλότητα
Εικόνα: keysight.com

Κατανόηση των πάντων

Ένα έγγραφο του 2015 από τον φιλόσοφο Roman Krznaric, με τίτλο The Empathy Effect , εξηγεί πώς η ενσυναίσθηση με τους άλλους «θα θεωρηθεί ως μια από τις θεμελιώδεις δυνάμεις για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, από ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και βίαιες πολιτικές συγκρούσεις έως την κλιματική κρίση και την απώλεια βιοποικιλότητας».

Στην εφημερίδα, που δημιουργήθηκε για τους Φίλους της Γης, ο Krznaric ισχυρίζεται ισχυρά ότι η ενσυναίσθηση μπορεί να μεταμορφώσει το υποκείμενο πνευματικό μας πλαίσιο και να προσελκύσει τους ανθρώπους να δώσουν προτεραιότητα στο «κοινό συμφέρον έναντι του προσωπικού συμφέροντος».

Συμπληρώνει πως η υπερ-ατομικότητα της καπιταλιστικής ελεύθερης αγοράς είναι η κυρίαρχη ιδεολογία της σημερινής εποχής.

Μέσω των αυξανόμενων επιπέδων ενσυναίσθησης, μπορούμε να προχωρήσουμε πέρα ​​από τους περιορισμούς των δικών μας εγώ και να προσπαθήσουμε να φανταστούμε τη θέση των καταπιεσμένων μειονοτήτων, των μελλοντικών γενεών ή άλλα είδη.

Προσθέτει: «Η τροφοδοσία των ανθρώπων με ένα πλήθος γεγονότων και πληροφοριών σχετικά με την έκταση της παγκόσμιας ανισότητας ή την περιβαλλοντική υποβάθμιση δεν αρκεί για να παρακινήσει τη δράση και μπορεί να επιδεινώσει τα επίπεδα άρνησης. Γι’αυτό είναι ζωτικής σημασίας να εργαζόμαστε στο πιο βαθύ επίπεδο χρησιμοποιώντας ενσυναίσθηση για να αλλάξουμε τα νοητικά μας πλαίσια. ”

Μείωση ενεργειακού αποτυπώματος

Κινήσεις όπως η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, η μείωση του αριθμού των πτήσεων, η λιγότερη οδήγηση και η χρήση λιγότερου πλαστικού, είναι όλες εξαιρετικές και έγκυρες.

Όμως, συχνά χρησιμεύουν για να μετατοπίσουν την ευθύνη από τους παραγωγούς ρύπων στους ανθρώπους που αγοράζουν αυτά τα προϊόντα ή υπηρεσίες.

Εάν εναπόκειται σε κάθε πολίτη του πλανήτη να μην αγοράζει αγαθά και υπηρεσίες που βλάπτουν τον πλανήτη, ισχύει η ίδια πρακτική και για την εκάστοτε νομοθεσία που αφορά τις υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές.

Μείωση κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων

Η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι υπεύθυνη για το τεράστιο 14% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Ποδήλατο και καθημερινότητα

Εκτός από τη φυσική κατάσταση, την αποφυγή της συμφόρησης και τη μείωση του φόρτου για τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, τα ενεργά ταξίδια μειώνουν τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συντριπτική πλειονότητα των ταξιδιών που πραγματοποιούνται με αυτοκίνητο είναι κάτω των πέντε μιλίων.

ποδήλατο

Λιγότερες πτήσεις

Η πτήση με αεροπλάνα είναι κακή. Η παγκόσμια αεροπορία αντιπροσωπεύει το 2% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί. Στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε μεγάλο αεροδρόμιο ακολουθεί σχέδια επέκτασης που θα φέρουν ακόμη περισσότερη ρύπανση στην ατμόσφαιρα.

Δενδροφύτευση

Τα δέντρα είναι καταπληκτικά. Απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και το αποθηκεύουν για αιώνες, ενώ προσφέρουν επίσης ενδιαιτήματα για αμέτρητα άλλα είδη.

Μεταχειρισμένα ρούχα

Η μόδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ρυπογόνων βιομηχανιών στον κόσμο, παράγοντας περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από όλες τις ναυτιλιακές και διεθνείς πτήσεις σε συνδυασμό.

Η παραγωγή μιας μπλούζας από οργανικό βαμβάκι μπορεί να απαιτεί έως και 5.000 λίτρα νερού. Οι βαφές, οι διαδικασίες παραγωγής και η μεταφορά έχουν όλες περιβαλλοντικές συνέπειες και στο τέλος, τεράστιες ποσότητες ρούχων που παράγονται δεν πωλούνται καν.

Ελαχιστοποίηση αποβλήτων

Τα πλαστικά απορρίμματα του κόσμου ξεπλένονται σε εκατομμύρια τόνους σε τροπικές παραλίες.

Υπάρχουν ειδικοί κάδοι εναπόθεσης αποβλήτων, σε κάθε δήμο της χώρας. Η ενημέρωση μπορεί να σώσει τη ζωή του πλανήτη και κατά συνέπεια και τη δική μας.

Με πληροφορίες του Independent

Διαφήμιση