Αρχική Περιβάλλον Κλιματική αλλαγή: Διπλάσιο κόστος από την πανδημία για τους G7

Κλιματική αλλαγή: Διπλάσιο κόστος από την πανδημία για τους G7

0
Κρίση
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου κινδυνεύουν να χάσουν σχεδόν 5 τρισ. δολάρια ετησίως μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες λόγω των καταστροφικών αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, σε διπλάσιες απώλειες από τη ζημία που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η έρευνα

Οι χώρες της G7 μπορούν να αναμένουν μια μέση συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,5% ετησίως έως το 2050, εάν συνεχιστούν οι υπάρχουσες τάσεις για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έρευνα του Swiss Re Institute που ανέλυσε η Oxfam.

Η πανδημία, η οποία προκάλεσε εκτεταμένη ανεργία, απότομες μειώσεις στις δαπάνες και έφερε τεράστια πακέτα τόνωσης των οικονομιών, είχε ως αποτέλεσμα το ΑΕΠ αυτών των επτά χωρών να μειωθεί 4,2% κατά μέσο όρο.

Η Oxfam σημειώνει ότι σε αντίθεση με την πανδημία, η οικονομία δεν θα “ανακάμψει” από τη ζημιά που προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή, με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι οι οικονομικές της επιπτώσεις θα αυξάνονται κάθε χρόνο.

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία μέσω της αύξησης των καταιγίδων, των πλημμυρών και της ξηρασίας, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μαζική ανθρώπινη μετανάστευση, ζημιές της περιουσίας, διαταραχές στο εμπόριο και μείωση της παραγωγικότητας, σύμφωνα με το Swiss Re Institute.

Μιλώντας με αριθμούς

Οι φτωχότερες χώρες βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη μοίρα, σύμφωνα με την Oxfam: Η οικονομία της Ινδίας θα μπορούσε να διολισθήσει κατά 27% έως το 2050 και το ΑΕΠ των Φιλιππίνων θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 35% εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου.

“Η κλιματική κρίση έχει ήδη καταστροφικές συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων στις φτωχότερες χώρες. Οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου δεν έχουν ανοσία”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Oxfam, Danny Sriskandarajah.

Ο αριθμός των επιπλέον ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ενδέχεται να οδηγηθούν σε ακραία φτώχεια από τώρα έως το 2030 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ανέρχεται στα 132 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Oxfam καλεί τις χώρες της G7 να ενισχύσουν τους στόχους δράσης για το κλίμα και να μειώσουν περαιτέρω την χρήση άνθρακα. Μια τέτοια δράση θα είχε οικονομικά οφέλη, σύμφωνα με την Oxfam.

Ενώ οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να συρρικνώνεται κατά 6,5% έως το 2050, η χώρα θα μπορούσε να μειώσει τις ζημιές σε πτώση κατά 2,4% εάν οι χώρες της G7 αλλάξουν ταχύτητες για να τηρήσουν καλύτερα τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Σύνοδος Κορυφής

Οι επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνάντηση αυτήν την εβδομάδα στην Κορνουάλη της Αγγλίας, στην πρώτη σύνοδο κορυφής της G7 με φυσική παρουσία από την έναρξη της πανδημίας.

Ενώ οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς έχουν θέσει στόχους εκπομπών άνθρακα, υπολείπονται των απαραίτητων προσαρμογών που θα διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Μια μελέτη που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο διαπίστωσε ότι ο κόσμος θα χρειαζόταν το ισοδύναμο των μέτρων lockdown λόγω κορωνοϊού κάθε δύο χρόνια για να επιτευχθούν οι στόχοι που προβλέπονται στη Συμφωνία του Παρισιού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει τις συνομιλίες της G7 αφιερωμένες στην κλιματική αλλαγή αυτό το φθινόπωρο στη Γλασκώβη.

Διαφήμιση