Αρχική Περιβάλλον Ιπτάμενα πλοία στην Κύπρο!

Ιπτάμενα πλοία στην Κύπρο!

0
fata morgana kipros
Εικόνα: Μιχάλης Μιχαήλ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ιπτάμενα πλοία αντίκρισαν έκβαμβοι στην Κύπρο. Το εκπληκτικό αυτό θέαμα απαθανάτισε ο Μιχάλης Μιχαήλ από τη Λεμεσό στη σελίδας της ομάδας στο Facebook «Καιρόφιλοι Κύπρου».

Επιστημονική εξήγηση

Τα πλοία εάν και πράγματι φαίνονται ότι αιωρούνται, στην πραγματικότητα βρίσκονται κανονικά στη θάλασσα. Τι ξεγελά, όμως, το ανθρώπινο μάτι και δημιουργεί την εντύπωση της πτήσης; Πρόκειται για το φαινόμενο διπλού αντικατοπτρισμού.  Οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και είναι γνωστό στους ναυτικούς με την ονομασία Fata Morgana.

cyprusfatamorganatweet

Διάθλαση φωτός

Ο μετεωρολόγος Φίλιππος Τυμβίος, εξήγησε το φαινόμενο στην «Καθημερινή Κύπρου». Σε συνθήκες άπνοιας την καλοκαιρινή περίοδο, το στρώμα της ατμόσφαιρας που βρίσκεται σε επαφή με τη θάλασσα είναι ψυχρό και με πολλούς υδρατμούς. Υψηλότερα ο αέρας είναι πιο θερμός και ξηρός. Αυτό προκαλεί διάθλαση του φωτός που προέρχεται από αντικείμενα μέσα στη θάλασσα. Το φως συμπεριφέρεται σαν να περνά μέσα από ένα φακό. Οπότε και η εικόνα, που έχουμε, δεν φθάνει στο μάτι μας ακολουθώντας ευθεία γραμμή, όπως γίνεται σε κανονικές συνθήκες. Αλλά τεθλασμένη. Το φαινόμενο παρατηρείται πολύ συχνά στο στα στενά της Μεσσίνης (μεταξύ Σικελίας και Καλαβρίας) και ονομάζεται Fata Morgana. Από την αδερφή του Βασιλιά Αρθούρου (Morgan Le Fay) στα ιταλικά και η οποία είχε φήμη της πολύ ισχυρής μάγισσας…

Διαφήμιση