Αρχική Πολιτισμός H Γιορτή της Μουσικής στον Κήπο του Μεγάρου

H Γιορτή της Μουσικής στον Κήπο του Μεγάρου

0
Kipos Giorti Mousikis
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

H Γιορτή της Μουσικής και φέτος στον Κήπο του Μεγάρου. Στις 21 Ιουνίου, την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, ο θεσμός από το 1981 μέχρι σήμερα έχει εξαπλωθεί σε εκατοντάδες πόλεις ανά την υφήλιο.

Στην Ελλάδα από το 2013

Διοργανώθηκε πρώτη φορά στον Κήπο του Μεγάρου το 2013 και είναι πλέον το απόλυτο «must» των μουσικών καλοκαιριών μας στην πόλη. Φέτος, σε δύο διαφορετικές σκηνές θα απολαύσουμε τρεις εκδηλώσεις. Συμμετέχουν οι Athens Classical Players, οι σολίστ εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που είναι η resident orchestra του Μεγάρου. Το ελληνικό σχήμα Εncardia και το γυναικείο φωνητικό σύνολο chόres της Μαρίνας Σάττι (μουσικchόres της Μαρίνας Σάττι ή διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Με δελτία προτεραιότητας και link επιβεβαίωσης 2 ώρες πριν. Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Το πρόγραμμα

  • Athens Classical Players (Σύνολο εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, 20:00-20:30)

Η Γιορτή της Μουσικής αρχίζει με τους Athens Classical Players, που έρχονται στον Κήπο με χορευτική διάθεση. Το Σύνολο εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών επέλεξε από το ρεπερτόριό του φωτεινές μελωδίες γνωστών συνθετών. Δημιούργησε ένα πρόγραμμα που ονόμασε «Μουσικό ηλιοστάσιο». Οι Athens Classical Players θα μας συστήσουν τους «Ρουμανικούς χορούς για ορχήστρα εγχόρδων» Sz.56, BB 68 του Oύγγρου μουσουργού και εθνομουσικολόγου Μπέλα Μπάρτοκ. Στη συνέχεια, θα μας μεταφέρουν νοερά στην Αγγλία με τη «Σερενάτα για έγχορδα», έργο 20 του Βρετανού Έντουαρντ Έλγκαρ. Ενός συνθέτη που εμπνεύστηκε τις δημιουργίες του όχι μόνο από την παράδοση της πατρίδας του αλλά και άλλων χωρών. Το «Μουσικό ηλιοστάσιο» κλείνει με μία από τις δημοφιλέστερες συνθέσεις του αρμενικής καταγωγής Αράμ Χατσατουριάν, τον «Χορό των σπαθιών» από το μπαλέτο «Γκαγιάν». Θα ακουστεί ακόμη το «Βαλς» από τη Σουίτα «Masquerade», έργο 48a, επίσης του Χατσατουριάν.

  • Encardia (20:40-21:15)

Το φωνητικό και μουσικό σχήμα Encardia, που εμπνέεται από την πλούσια παράδοση της Κάτω Ιταλίας, μας υποδέχεταιμε μια αγκαλιά τραγούδια από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Μιχάλη Κονταξάκη (κιθάρα, τραγούδι), Κώστα Κωνσταντάτο (κρουστά, μαντολίνο, τραγούδι), Ναταλία Κωτσάνη (τραγούδι, κρουστά). Και Bαγγέλη Παπαγεωργίου (ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι) και Δημήτρη Τσεκούρα (κοντραμπάσο, τραγούδι). Έχει διαγράψει σημαντική διεθνή πορεία, με τις ζωντανές εμφανίσεις του – ξεπερνούν τις 2.500 -και τις δισκογραφικές του δουλειές. Οι Encardia έχουν επίσης στο ενεργητικό τους συνεργασίες με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και συγκροτήματα. Στην εμφάνισή τους στον Κήπο τούς πλαισιώνουν κινησιολογικά οι χορευτές Δάφνη Σταθάτου, Αναστασία Δρούγα και Jan Labner.

  • chórεs (21:25-22:10)

Χορός, Χορωδία, Chorus, Κόρες: ήχοι, λέξεις, έννοιες που συνδυάστηκαν και σχημάτισαν τις chórεs [ˈkɔɾɛs]. Ένα αμιγώς γυναικείο χορωδιακό σύνολο με πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο (μουσική διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα). Οι chórεs μάς καλούν σε ένα «οδοιπορικό» στη δημοτική παράδοση της Μικράς Ασίας, των Δωδεκανήσων, της Δυτικής Μακεδονίας. Της Μάνης και της Ηπείρου, αλλά και της Ουγγαρίας. Με τραγούδια που επεξεργάστηκαν μουσικά γνωστοί Έλληνες συνθέτες, όπως ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, ο Χρήστος Σαμαράς και ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης. Το σύνολο αριθμεί πλέον περισσότερες από 150 γυναίκες ηλικίας 13 έως 55 ετών. Αναβιώνουν παραδοσιακά τραγούδια με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, παράγοντας τον ήχο του σήμερα με αναφορές και μνήμες από το χθες.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροOδηγίες της ΓΓΠΠ για την κακοκαιρία
Επόμενο άρθρο3D εκτυπωμένοι πύραυλοι για το διάστημα από τη Relativity Space (Βίντεο)