Αρχική Πολιτισμός Φεστιβάλ Ρεματιάς: 1ο Hidrant Festival στο Αδριάνειο Υδραγωγείο

Φεστιβάλ Ρεματιάς: 1ο Hidrant Festival στο Αδριάνειο Υδραγωγείο

0
Φεστιβάλ Ρεματιάς
Διαφήμιση

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου UIA Cultural Hidrant για την αναβίωση του Αδριάνειου Υδραγωγείου ως κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για τον πόλη – και όχι μόνο – παρουσιάζει το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021 – Νύχτες Αλληλεγγύης, φιλοξενώντας το 1ο Hidrant Festival.

FEST POSTER2

Το Φεστιβάλ

Κατά τη διάρκειά του, θα παρουσιαστούν ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δράσεις για την ανάδειξη της επανένταξης του μνημείου στην κοινωνική αλληλεπίδραση και την πολιτιστική ζωή.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά την Παρασκευή 2 Ιουλίου στο θέατρο της Ρεματιάς με την παρουσίαση και την πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση Νερό – Νεράκι / Μια γουλιά ακόμα από το συγκρότημα Αλληλέγγυες Νότες, καθώς και τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης Party Project στην περιοχή του Συνοικισμού Χαλανδρίου.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις προσεχείς εκδηλώσεις αλλά και εκείνες που θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο, παρουσιάζει το 1ο Hidrant Festival και μας προσκαλεί να κολυμπήσουμε σε νερά γάργαρα με ιστορική μνήμη:

Hidrant Festival: παρουσίαση του προγράμματος UIA – Cultural HIDRANT

2 Ιουλίου, 20.30 – Θέατρο Ρεματιάς

Ο Δήμος Χαλανδρίου, οι εταίροι του προγράμματος UIA – Cultural H.ID.RA.N.T. και οι συμμετέχοντες σε αυτό, σας προσκαλούμε στην πρώτη δημόσια παρουσίαση του προγράμματος, την Παρασκευή 2 Ιουλίου, 20.30 στο Θέατρο Ρεματιάς, Χαλάνδρι. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο του 1ου Hidrant Festival, το οποίο αποτελεί μέρος του Φεστιβάλ Pεματιάς 2021 και περιλαμβάνει:

20:30 Παρουσίαση του Προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T.

Οι συνεχείς και πολλαπλές κρίσεις που δεν άφησαν ανέγγιχτο το Χαλάνδρι δημιουργούν νέες προκλήσεις και δίνουν νέο νόημα σε όρους όπως τοπική ευημερία, ανθεκτικότητα και κοινωνική συνοχή.

Το έργο Cultural H.ID.RA.N.T. στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων με την  ανάδειξη των στοιχείων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του Χαλανδρίου με έναν ελκυστικό, καινοτόμο και συμμετοχικό τρόπο.

Αντί να δημιουργήσει μουσεία και εκθέματα επιδιώκει με πρεσβευτή το νερό του θαμμένου και εγκαταλελειμμένου – παρότι ενεργού – Αδριάνειου Υδραγωγείου να δημιουργήσει μία ξεχωριστή σχέση με την κοινότητα και την πόλη. Κεντρικοί άξονες του προγράμματος είναι η διανομή του αρδευτικού νερού του Αδριάνειου, η διαμόρφωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων κατά τη διαδρομή του και η ανάδειξη της ιστορίας της πόλης μέσα από αυτό.

Η ομάδα έργου και οι εταίροι του προγράμματος θα παρουσιάσουν αυτή την ιδέα που ως εγκεκριμένο πλέον πρόγραμμα στο πλαίσιο του Urban Innovative Action (Αστική Καινοτόμα Δράση), έχει ξεκινήσει την πορεία του μέσα στην πόλη.

21.30 Νερό – Νεράκι / Μια γουλιά ακόμα

Οι «Αλληλέγγυες Νότες» παρουσιάζουν την εκδήλωση  «Νερό – Νεράκι / Μια γουλιά ακόμα». Μια μουσικό-θεατρική εκδήλωση για την αναβίωση του Αδριάνειου Υδραγωγείου υπό την αιγίδα της «ΙΔΙΟΜΕΛΟΝ Art» Μουσικές και τραγούδια μαζί με κείμενα από την προφορική μας παράδοση για το ζωντανό νερό.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Μανώλης Γιούργος

Μουσική επιμέλεια: Γεωργία Δεληγιαννοπούλου

Επιμέλεια κίνησης: Γκέλυ Παπαγεωργίου.

Τραγουδούν και διηγούνται 19 μέλη της ομάδας «Αλληλέγγυες Νότες». 

Party project

Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης σύγχρονων καλλιτεχνών στην περιοχή του Συνοικισμού Χαλανδρίου.

Σημείο συνάντησης: Χρυσοστόμου Σμύρνης 10, Χαλάνδρι

Ώρα: 7.00 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: Από τις 2 έως 4 Ιουλίου, 7.00 – 9:30 μ.μ.

Μέσα στις συνθήκες εγκλεισμού και κοινωνικής αποξένωσης, 15 εικαστικοί, μουσικοί και θεωρητικοί, ερευνούν, με αφετηρία την έννοια «πάρτι», σχεδιάζουν και προετοιμάζουν ένα καλλιτεχνικό γεγονός που θα πραγματοποιηθεί στον Συνοικισμό Χαλανδρίου (Αδριάνειο Υδραγωγείο). Σκοπός της εκδήλωσης είναι μέσω της συμμετοχικής διαδικασίας να δημιουργηθεί ανάμεσα στους πολίτες που θα την επισκεφθούν μια σχέση δημιουργικής κοινωνικής συνύπαρξης, η οποία με τη σειρά της θα αποτελέσει το έναυσμα για μια σύγχρονη καλλιτεχνική, κοινωνιολογική διαλεκτική αναζήτησης και οργάνωσης του δημόσιου χώρου. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ HIDRANT FESTIVAL 2021

10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Η δική μας δεξαμενή! – Γάργαρα Παραμύθια  | Commonspace, 16:00-19:00 

Στον χώρο δίπλα στο κυλικείο του Θεάτρου Ρεματιάς. 

Δράση για ενήλικες και παιδιά.

Ολοκληρώνουμε/διακοσμούμε μαζί τη μακέτα μιας δεξαμενής που σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι μαθητές/τριες του 12ου Δημοτικού Χαλανδρίου ενώ η αφηγήτρια – παιδαγωγός, Ελεάνα Χατζάκη, αφηγείται «Γάργαρα παραμύθια».

Ο ΚΑΤΩ ΕΑΥΤΟΣ – ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΜΑΤΙΑΣ, UrbanDig Project | Όχι Παίζουμε, 21:30

Μενίδι – Κολωνάκι: Ένα αρχαίο υδραγωγείο δρόμος

«Ο Κάτω Εαυτός» ακολουθεί τα χνάρια του νερού του Αδριάνειου Υδραγωγείου σε μία διαδρομή 20 χιλιομέτρων που διατρέχει υπογείως την πόλη. Ο Θάνος Κοσμίδης στα συνθεσάιζερ και άλλα όργανα, η Ειρήνη Αλεξίου στον χορό και η Φένια Σχοινά στο μικρόφωνο, μας προ(σ)καλούν να ανακαλύψουμε τι βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας. 

Διάρκεια: 70’  

11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Εγκατάσταση: Εργαστήρια Συμμετοχικού Σχεδιασμού| Commonspace, 17:00-20:00

Στον χώρο δίπλα στο κυλικείο του Θεάτρου Ρεματιάς. 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των 6ου Γυμνασίου, 7ου Γυμνασίου και 4ου Λυκείου Χαλανδρίου, μας παρουσιάζουν σε μία εγκατάσταση που έχουν σχεδιάσει τη διαδικασία και τα αποτελέσματα των Εργαστηρίων Συμμετοχικού Σχεδιασμού που παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς στο πλαίσιο του προγράμματος Cultural Hidrant. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει έντυπο υλικό, τελικά σχέδια, προβολές video, quiz γνώσεων και άλλα διαδραστικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους σχετικά με το πράσινο, το νερό αλλά και με το πολιτιστικό μνημείο του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

DeMOS THE GAME, ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ, UrbanDig Project | Όχι Παίζουμε, 17:30

Ένα διαδραστικό παιχνίδι ανάπτυξης δεξιοτήτων συμμετοχικής λήψης αποφάσεων. 

Οχτώ ομάδες, μια διαδρομή πάνω από το Αδριάνειο Υδραγωγείο στην πόλη του Χαλανδρίου, μια live-art εμπειρία.

Ο χάρτης της πόλης αποτελεί το ταμπλό του επιδαπέδιου παιχνιδιού, όπου οι παίκτες κινούν τα πιόνια τους. Το ταμπλό μετασχηματίζεται σε μια τρισδιάστατη σπείρα που ορίζει τον τρόπο κίνησης μέσα στην πόλη. 

Διάρκεια: 3 ώρες

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων με email στο contact@urbandigproject.org
ή τηλεφωνικά στο 6985 069 300 (μέγιστος αριθμός 40 άτομα). 

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ: “Παλιός” και Nέος Προσφυγικός Συνοικισμός – Ποταμός Καλαμάς – Αδριάνειο Υδραγωγείο, ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ (ΟΠΙΔΗΧ), 18:00-20:00

Συνάντηση: Πλατεία Ελευθερωτών (Άγιος Νικόλαος) στις 18:00.

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου (ΟΠΙΔΗΧ), πραγματοποιεί ένα μικρό “ταξίδι ”στον χρόνο και στον τόπο που ξεκίνησαν τη νέα, δύσκολη ζωή τους οι περίπου 150 οικογένειες Μικρασιατών  προσφύγων, όταν εγκαταστάθηκαν στο Χαλάνδρι  των  6.882 κατοίκων το 1926-27. Ο περίπατος θα ολοκληρωθεί στην οδό Ελ Αλαμέιν, όπου βρίσκεται η κεντρική δεξαμενή και  φρεάτια του Αδριάνειου Υδραγωγείου, για το οποίο μαθαίνουμε μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες των αφηγητών της ΟΠΙΔΗΧ, σχετικά με την ύπαρξη και χρήση του στα χρόνια της Κατοχής και αργότερα.

12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ, UrbanDig Project | Όχι Παίζουμε, 17:30 

Τρεις πράξεις με τελετάρχη έναν θεατρικό χαρακτήρα: ένα φανταστικό πρόσωπο που έχει καταδυθεί και διανύσει το Αδριάνειο υδραγωγείο και θέλει να μας προετοιμάσει για να κάνουμε το ίδιο. Ο ταξιδιώτης αυτός, μαζί με την παρέα του, μυεί τους συμμετέχοντες στον αόρατο κόσμο του Αδριάνειου. Το τρίπτυχο μνημείο-νερό-δίκτυο διαπερνά το πρόγραμμα της ημερίδας και οδηγεί σε έναν οργανωμένο διάλογο με εκλεκτούς καλεσμένους, όπου θα συνδιαμορφωθεί το κοινό όραμα για την αξιοποίηση του “κοινού” αδριάνειου κεφαλαίου.

Διάρκεια: 3 ώρες

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων με email στο contact@urbandigproject.org
ή τηλεφωνικά στο 6985 069 300 (μέγιστος αριθμός 80 άτομα).

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα αναπήρων. Η πρόσβαση για άτομα με κινητικές βλάβες είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.

Ελεύθερη είσοδος μόνο με δελτίο εισόδου από το viva.gr

Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ.

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ). 

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου

Διαφήμιση