Αρχική Ειδήσεις Έβρος: Τι είναι τα “κανόνια ήχου” – Το νέο “όπλο” κατά προσφύγων...

Έβρος: Τι είναι τα “κανόνια ήχου” – Το νέο “όπλο” κατά προσφύγων προκαλεί αντιδράσεις

0
πρόσφυγες
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένα νέο “όπλο” αναμένεται να εισαχθεί στη φαρέτρα της ΕΛ.ΑΣ, το ονομαζόμενο “ηχητικό κανόνι” το οποίο έχει ως στόχο να τρομάζει και να αποτρέπει όποιον προσπαθήσει να εισέλθει στο ελληνικό έδαφος. Πρόκειται για μία μέθοδο η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ μάλιστα οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι αυτή η νέα τεχνολογία θα δυσκολέψει τους πρόσφυγες να ξεφύγουν από πολέμους και να βρεθούν σε ασφαλές έδαφος.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Associated Press, τους ήσυχους από πλευράς ροών μήνες της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δοκίμασε κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο νέα ψηφιακά φράγματα, σχέδια τα οποία ενδέχεται να πάρουν επίσημα “σάρκα και οστά” το επόμενο διάστημα.

Τι είναι το “ηχητικό κανόνι”

Το “ηχητικό κανόνι” είναι μία συσκευή μεγάλης εμβέλειας που έχει τη δυνατότητα να παράγει ήχους ανάλογης έντασης με μια έκρηξη ή ενός κινητήρα jet, αποτρέποντας όποιον προσπαθήσει να εισέλθει στο ελληνικό έδαφος.

Περιλαμβάνουν νέους πύργους παρακολούθησης με κάμερες μεγάλης εμβέλειας, νυχτερινής όρασης και πολλαπλών αισθητήρων. Τα δεδομένα θα αποστέλλονται στη συνέχεια σε κέντρα ελέγχου και με τη βοήθεια ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης θα ειδοποιούν για ύποπτες μεταναστευτικές κινήσεις.

Έτσι, λοιπόν, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης ή μιας επιχείρησης εναντίον ατόμων που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα, δίνεται η δυνατότητα τόσο μιας αρχικής προειδοποίησης προς το πλήθος αλλά ταυτόχρονα και της διάλυσής του μέσα από τον δυνατό και αποτρεπτικό ήχο που παράγει.

Έντονος προβληματισμός

Αυτό το νέο “όπλο” κατά των προσφύγων έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Χαρακτηριστικά, εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι με τη νέα αυτή τεχνολογία θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για τους πρόσφυγες να ξεφύγουν από πολέμους και ακραίες δυσκολίες ώστε να βρεθούν σε ασφαλές έδαφος.

Σφοδρή κριτική στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή και με αφορμή τα παραπάνω δημοσιεύματα, η Ελλάδα, έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για το νέο τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων και μεταναστών από ανθρωπιστικές οργανώσεις και ευρωβουλευτές.

Παράλληλα, η Κομισιόν επιφυλάσσεται να απαντήσει επί του θέματος, μέχρι να λάβει τις απαραίτητες εξηγήσεις από τις ελληνικές Αρχές.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανταλμπερτ Γιανς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε πως η ΕΕ δεν χρηματοδότησε τα “κανόνια ήχου” στον Έβρο μέσα από κάποιο κοινό χρηματοδοτικό μέσο.

“Όσον αφορά το ζήτημα των κεφαλαίων, πρώτα απ’ όλα, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ούτε το ταμείο εσωτερικής ασφάλειας για τα σύνορα, ούτε τα ταμεία έρευνας συγχρηματοδότησαν αυτό το έργο. Και δεύτερον, οι προσπάθειές μας να διευκρινίσουμε την κατάσταση μαζί με τις ελληνικές αρχές σε εξέλιξη, οπότε αναμείνατε”, είπε χαρακτηριστικά.

 

Διαφήμιση