Αρχική Πολιτισμός Eπιστροφή Πικάσο – Μοντριάν στην Εθνική Πινακοθήκη

Eπιστροφή Πικάσο – Μοντριάν στην Εθνική Πινακοθήκη

0
πικασο μοντριαν
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την επιστροφή των μοναδικών κλαπέντων έργων Πικάσο και Μοντριάν στην Εθνική Πινακοθήκη χαιρέτισαν σήμερα οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού. «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα χαράς και συγκίνησης» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο «Γυναικείο κεφάλι» είχε κλαπεί στις 9 Ιανουαρίου του 2012 μαζί με τον πίνακα του Πιετ Μοντριάν «Ανεμόμυλος Στάμμερ».

Αφιερωμένο έργο στον αντιφασιστικό αγώνα των Ελλήνων

Στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η κ. Μενδώνη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821. Ο πίνακας του Πικάσο φέρει ιδιαίτερη αξία για τον ελληνικό λαό. Ο Πικάσο τον αφιέρωσε στον αγώνα του ελληνικού λαού εναντίον του φασιστικού άξονα. Φέρει την ιδιόχειρη υπογραφή του ζωγράφου. Γι’ αυτό και άλλωστε ο πίνακας είναι αδύνατο να πωληθεί, αλλά και να εκτεθεί. Είναι απολύτως ταυτοποιημένος ως προϊόν κλοπής από την Εθνική Πινακοθήκη. Η Εθνική Πινακοθήκη έκλεισε για ανακαίνιση το 2012 λίγο μετά την κλοπή. Άνοιξε τον Μάρτιο του 2021 για λίγες μέρες, προκειμένου να τιμήσει τον αγώνα ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσης του ελληνικού λαού. Ο συσχετισμός είναι προφανής» είπε η κ. Μενδώνη.

Για την ιστορία

Το «Γυναικείο Κεφάλι» φιλοτεχνήθηκε από τον Πικάσο το 1939 και είναι πορτρέτο της συντρόφου του, Ντόρα Μάαρ. Το 1949 ο Πικάσο πρόσφερε το συγκεκριμένο έργο στον ελληνικό λαό. Στο πίσω μέρος του πίνακα υπάρχει χειρόγραφη αφιέρωσή του. «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso» (Για τον ελληνικό λαό, Φόρος Τιμής από τον Πικάσο).

Χαρακτηριστικά πινάκων

  • Πρόκειται για πίνακα ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56 Χ 40, του Ισπανού ζωγράφου Pablo Picasso.
  • Πρόκειται για πίνακα ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 35 Χ 44, του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian. Φιλοτεχνήθηκε το 1905 και απεικονίζει ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού. Το έργο αυτό αγοράσθηκε από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική Πινακοθήκη.

Ο δεξιοτέχνης διαρρήκτης

Τα έργα εκλάπησαν από 49χρονο ελαιοχρωματιστή. Ο ίδιος κατά την απολογία του δήλωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να τα πωλήσει. Και ότι σχεδίαζε έξι μήνες την κλοπή! “Λόγω της ενασχόλησης μου με τις οικοδομές γνώριζα τα οικοδομικά υλικά. Μπορούσα να καταλάβω πού υπήρχε τσιμεντένιος τοίχος και πού γυψοσανίδα” ανέφερε.

Επιτυχία της ΕΛΑΣ

Πολύ μεγάλη επιτυχία χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χροσοχοΐδης, την εξιχνίαση της υπόθεσης κλοπής. «Είχαμε μία πολύ μεγάλη επιτυχία με την ανάκτηση των πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν. Στη νέα μας Πινακοθήκη θα έχουν τη θέση που τους πρέπει» ανέφερε. «Συγχαρητήρια στις ομάδες της Ασφάλειας Αττικής που συνεχίζουν τις επιτυχίες, σε πολύ διαφορετικά αντικείμενα. Δούλεψαν με σύστημα, συνεργασίες και δημιουργικότητα. Εύχομαι όλα τα έργα τέχνης της πατρίδας μας να βρουν τη φυσική τους θέση, να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν».

Διαφήμιση