Αρχική Τεχνολογία Επιχείρηση “Τρωική Ασπίδα”: Κρυπτογραφημένη εφαρμογή του FBI εξαρθρώνει το οργανωμένο έγκλημα (Βίντεο)

Επιχείρηση “Τρωική Ασπίδα”: Κρυπτογραφημένη εφαρμογή του FBI εξαρθρώνει το οργανωμένο έγκλημα (Βίντεο)

0
tablet message
Εικόνα: UNSPLASH/Lucas Benvenuto
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με την επιχείρηση “Τρωική Ασπίδα”, το FBI εισβάλλει με κρυπτογραφημένη εφαρμογή  και εξαρθρώνει το οργανωμένο έγκλημα. Πρόκειται για πολυεθνική δράση της οποίας ηγείται το FBI, σε συνεργασία με αντίστοιχες υπηρεσίες του Καναδά, της Αυστραλίας και άλλων κρατών.

Το παράδειγμα του Δούρειου Ίππου

Tο FBI αποφάσισε να ξεγελάσει τους κακοποιούς με τα ίδια τους τα τεχνάσματα. Το οργανωμένο έγκλημα είθισται να χρησιμοποιεί ειδικές πλατφόρμες που θεωρείασφαλείς λόγω της κρυπτογράφησής τους. Μέσω αυτών, επικοινωνούν μεταξύ τους και στήνουν τα επιχειρησιακά σχέδιά τους. Μία τέτοια πλατφόρμα, την ANoM δημιούγησε και το FBI και την πλάσαρε στους εκπροσώπους του οργανωμένου εγκλήματος. Χωρίς -εννοείται- να φαίνεται το ίδιο. Δημιούργησε, δηλαδή, ένα σύγχρονο ψηφιακό Δούρειο Ίππο, για να εισβάλλει στην… Τροία της διεθνούς εγκληματικότητας.

 

Σημαντικός αρωγός η Αυστραλιανή Αστυνομία

Σε μια καινοτόμο προσπάθεια, το FBI, με τη βοήθεια της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, προμήθευσε περισσότερες από 12.000 συσκευές σε εκατοντάδες εγκληματικές οργανώσεις που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο. Έτσι ξεκίνησε η επιχείρηση “Τρωική Ασπίδα” (Trojan Shield).

Το FBI, μαζί με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας, τη Europol και τους συνεργάτες του σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα αυτής της μυστικής προσπάθειας. Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, οι Αρχές πραγματοποίησαν εκατοντάδες συλλήψεις στην Αυστραλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Προλαμβάνοντας και πολλές εκκαθαρίσεις που θα είχαν θύματα ανθρώπινες ζωές.

https://www.fbi.gov/image-repository/sdo-op-trojan-shield-seal.png
Εικίόνα: FBI

Λεπτομέρειες επιχείρησης

Το γραφείο του FBI στο Σαν Ντιέγκο ήταν το κέντρο δράσης για περισσότερους από 100 πράκτορες και αναλυτές και 80 γλωσσολόγους. Συγκεντρώθηκαν και εργάστηκαν από κοινού για την επιχείρηση. Ξεκίνησε με την κατάργηση του κρυπτογραφημένου παρόχου τηλεφώνου Phantom Secure. Το 2018, το FBI και η Εισαγγελία της Νότιας Περιφέρειας της Καλιφόρνιας άσκησαν διώξεις εναντίον των στελεχών της εταιρείας. Την κατηγορούσαν για διευκόλυνση της διακρατικής εισαγωγής και διανομής ναρκωτικών, παρέχοντας κρυπτογραφημένες συσκευές σε εγκληματίες.
Αυτό δεν πτόησε τους εγκληματίες, που έψαχναν για καινούριες πλατφόρμες. Ο πράκτορας του FBI στο Σαν Ντιέγκο Jamie Arnold είπε ότι παρακολούθησαν τους οργανισμούς.”Οι κρυπτογραφημένες συσκευές υπήρξαν και εξακολουθούν να αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για εγκληματικές οργανώσεις. Ιδίως για την ηγεσία αυτών των οργανώσεων. Για τους πράκτορες της ερευνητικής ομάδας και τους ομοσπονδιακούς και διεθνείς συνεργάτες, αυτός ήταν ένας δημιουργικός και καινοτόμος τρόπος. Για να ξεφύγουν από αυτό το τείχος εγκληματικής προστασίας και να δουν τι συνέβαινε μεταξύ της ηγεσίας των εγκληματικών οργανώσεων.

Κόστος 1.200-2.000 δολαρίων ανά συσκευή

Αυτές οι συσκευές αγοράζονται συνήθως από στόμα σε στόμα και προσφέρουν ισχυρά εργαλεία κρυπτογράφησης δεδομένων. Μπορούν επίσης να σβήσουν το ενοχοποιητικό υλικό από απόσταση, εάν πέσουν στα χέρια του νόμου. Κάθε δυνατότητα των συσκευών, που πωλούνται μεταξύ 1.200 και 2.000 δολαρίων, έχει σχεδιαστεί για μέγιστο απόρρητο. Οι συσκευές που αναπτύχθηκαν στο Trojan Shield, ωστόσο, δημιούργησαν ένα αντίγραφο άνθρακα κάθε μηνύματος. Το οποίο είχε στη διάθεσή του για επεξεργασία το FBI.
Με αυτόν τον τρόπο, οι αρχές σε όλο τον κόσμο μπόρεσαν να κατασχέσουν χιλιάδες κιλά ναρκωτικών και εκατομμύρια δολάρια από έσοδα εγκληματικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της WSJ, συνολικά, χρησιμοποιούνταν περίπου 12.000 κρυπτογραφημένες συσκευές από περίπου 300 συνδικάτα εγκλήματος σε πάνω από 100 χώρες. Έως τώρα έχουν συλληφθεί 800 ύποπτοι ως εγκληματίες ανά τον κόσμο, χρηαιμοποιώντας τηνα εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που έλεγχε το FBI.

 

Διαφήμιση