Αρχική Επιλεγμένα Ένα (κάθετο) δάσος μέσα στο Μιλάνο (Βίντεο)

Ένα (κάθετο) δάσος μέσα στο Μιλάνο (Βίντεο)

0
VERTICAL FOREST
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μπορεί ένα μεγάλο αστικό κέντρο να αποκτήσει εντός των τειχών του δάσος; Ιταλοί αρχιτέκτονες λένε ναι και το αποδεικνύουν εμπράκτως με το κάθετο δάσος που δημιούργησαν στο Μιλάνο. Πρόκειται για τους Στέφανο Μποέρι, Τζιοβάννι λα Βάρα, Τζιαναντρέα Μπαρέκα. Το Vertical Forest (Bosco Verticale στα ιταλικά) είναι πρωτότυπο κτήριο που αποτυπώνει μια νέα μορφή αρχιτεκτονικής βιοποικιλότητας. Εστιάζει όχι μόνο στα ανθρώπινα όντα αλλά και στη σχέση μεταξύ ανθρώπων και άλλων ζωντανών ειδών.

Δύο πολυκατοικίες με 800 δέντρα

Το πρώτο απτό παράδειγμα, κτίστηκε στο Μιλάνο στην περιοχή Porta Nuova. Αποτελείται από δύο πολυκατοικίες-ουρανοξύστες, ύψους 80 και 112 μέτρων αντίστοιχα. Φιλοξενεί συνολικά 800 δέντρα ενσωματωμένα στα κτήρια. Πρόκειται για 480 δέντρα πρώτου και δεύτερου σταδίου, 300 μικρότερα και 5.000 θάμνους. Παρέχοντας μια ποσότητα βλάστησης που ισοδυναμεί με 30.000 τετραγωνικά μέτρα δασικής έκτασης και βλάστησης. Επικεντρωμένη σε 3.000 τετραγωνικά μέτρα αστικής επιφάνειας.

Καινοτόμος συνδυασμός αστικών κέντρων και πρασίνου

Το έργο απαντά στις ανάγκες επέκτασης των πόλεων με διατήρηση του επιβαλλόμενου πρασίνου, που συνήθως πλήττεται βάναυσα από την ανοικοδόμηση. Κάθε ουρανοξύστης ισοδυναμεί με περίπου 50.000 τετραγωνικά μέτρα μονοκατοικιών. Σε αντίθεση με τις «ορυκτές» προσόψεις σε γυαλί ή πέτρα, η ασπίδα των δέντρων δεν αντανακλά ούτε μεγεθύνει τις ακτίνες του ήλιου.

Φιλόξενο μικροκλίμα

Αντιθέτως, τις φιλτράρει, δημιουργώντας έτσι ένα φιλόξενο εσωτερικό μικροκλίμα χωρίς επιβλαβές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα, η πράσινη κουρτίνα «ρυθμίζει» την υγρασία, παράγει οξυγόνο και απορροφά CO2 και μικροσωματίδια. Αυτός ο συνδυασμός χαρακτηριστικών έχει φέρει στους δημιουργούς τους μια σειρά σημαντικών βραβείων. ‘Οπως το Διεθνές Βραβείο Highrise από τα Deutschen Architekturmuseums στη Φρανκφούρτη (2014). Και το Βραβείο CTBUH για το καλύτερο ψηλό κτήριο παγκοσμίως και το Urban Habitat στο IIT του Σικάγου (2015).

Προδιαγραφές

Η ιδέα είναι «σπίτι για δέντρα που στεγάζουν επίσης ανθρώπους και πουλιά». Αυτή ορίζει όχι μόνο τα αστικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά του έργου, αλλά και την αρχιτεκτονική γλώσσα και τις εκφραστικές του ιδιότητες. Τα κτήρια χαρακτηρίζονται κυρίως από μεγάλα, κλιμακωτά και κρεμαστά μπαλκόνια (το καθένα περίπου τρία μέτρα). Σχεδιασμένα να φιλοξενούν μεγάλους εξωτερικούς σωλήνες για βλάστηση και να επιτρέπουν την ανάπτυξη μεγαλύτερων δέντρων χωρίς εμπόδια. Ταυτόχρονα, το φινίρισμα των προσόψεων από πορσελάνη ενσωματώνει το τυπικό καφέ χρώμα του φλοιού. Δημιουργώντας την εικόνα ενός ζευγαριού γιγαντιαίων δέντρων που είναι πλούσια σε λογοτεχνικούς και συμβολικούς συνειρμούς.

Νέο σύμβολο για το Μιλάνο

Περισσότερο από απλές επιφάνειες, οι προσόψεις μπορούν να θεωρηθούν τρισδιάστατοι χώροι. Όχι μόνο λόγω της πυκνότητας και της λειτουργίας της πράσινης… κουρτίνας. Αλλά και αισθητικά, λόγω των πολύχρωμων κυκλικών και μορφολογικών αλλαγών στο μέγεθος των φυτών. Οι διαφορές στο χρώμα και τα σχήματα των φυτών παράγουν έναν τεράστιο ιριδίζοντα σχηματισμό ορόσημο σε κάθε εποχή. Ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο, ακόμη και σε απόσταση. Αυτό το χαρακτηριστικό είχε αποτέλεσμα η εικόνα του κάθετου δάσους να γίνει ένα νέο σύμβολο για το Μιλάνο.

Συνεργασία με βοτανολόγους

Για τη δημιουργία του έργου η αρχιτεκτονική ομάδα συνεργάστηκε στενά, πολύ πριν από την ανέγερση, με ομάδα βοτανολόγων. Καλλιεργήθηκε σε ένα ειδικό βοτανικό «φυτώριο» που δημιουργήθηκε κοντά στο Κόμο. Όλες οι εργασίες συντήρησης και πρασίνου γίνονται ψηφιακά. Το κτήρια ανταποκρίνονται στις ανάγκες της έξυπνης πόλης (smart city). Το απαραίτητο νερό αντλείται σε μεγάλο βαθμό από φιλτραρισμένα λύματα από τους πύργους. Λίγα χρόνια μετά την κατασκευή του, το Κάθετο Δάσος γέννησε έναν βιότοπο που αποικίστηκε από πολλά είδη ζώων (συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.600 δειγμάτων πουλιών και πεταλούδων). Πλέον αποτελεί βασικό μοχλό της χλωρίδας και πανίδας στην πόλη.

Διαφήμιση