Αρχική Διάστημα Διάστημα: Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος κομήτης έως σήμερα

Διάστημα: Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος κομήτης έως σήμερα

0
κομήτης
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένας νέος επισκέπτης αιωρείται στο ηλιακό σύστημα: ένας άγνωστος έως τώρα κομήτης που προέρχεται από το Oort Cloud

Αυτό το εξωγήινο αντικείμενο ορίστηκε μόλις ως κομήτης την Τετάρτη (23 Ιουνίου), μόνο μια εβδομάδα αφού οι αστρονόμοι το παρατήρησαν για πρώτη φορά ως μια μικροσκοπική, κινούμενη κουκκίδα σε αρχειακές εικόνες από τη φωτογραφική μηχανή Dark Energy στο Διαμερικανικό Παρατηρητήριο Cerro Tololo στη Χιλή.

Ο κομήτης είναι τώρα γνωστός ως  κομήτης C / 2014 UN271 , ή Bernardinelli-Bernstein μετά από τους ερευνητές του, τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας Pedro Bernardinelli και τον αστρονόμο Gary Bernstein.

Λίγα λόγια

Ο κομήτης, ο οποίος μπορεί να έχει εντυπωσιακό πλάτος 62 μιλίων (100 χιλιόμετρα), είναι 20 φορές μεγάλος, όσο η απόσταση από τη Γη μέχρι τον ήλιο. Θα φτάσει στο πλησιέστερο σημείο του στον ήλιο στην τροχιά του, στις 23 Ιανουαρίου 2031, όταν θα είναι ακριβώς πέρα ​​από την τροχιά του Κρόνου, ή περίπου 10,95 φορές την απόσταση μεταξύ της Γης και του ήλιου.

«Θα έχουμε σχεδόν 20 χρόνια για να το μελετήσουμε. Αυτή είναι μια συναρπαστική ευκαιρία, επειδή ο κομήτης είναι πιθανότατα ένα  παρθένο  αντικείμενο από το Oort Cloud, ένα πεδίο παγωμένων, βραχώδεις συντριμμιών που πιθανότατα περιβάλλει το  ηλιακό σύστημα  σαν ένα τραγανό κέλυφος», δήλωσε ο Peter Vereš, αστρονόμος στο Κέντρο Αστροφυσικής Harvard & Smithsonian, το οποίο εντοπίζει και υπολογίζει τροχιές για νέους κομήτες, μικρούς πλανήτες και άλλα μακρινά βραχώδη σώματα.

Δείτε το video ΕΔΩ

Ο κομήτης Bernardinelli-Bernstein εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα αρχεία του Dark Energy Camera του 2014. Οι Bernardinelli και ο Bernstein συνειδητοποίησαν σύντομα ότι το αντικείμενο, το οποίο δεν έμοιαζε τίποτα περισσότερο με μια κουκκίδα, κινούνταν με την πάροδο του χρόνου καθώς το εντόπισαν μέχρι το 2015, το 2016, το 2017 και το 2018. 

Οι αστρονόμοι έστειλαν την παρατήρηση στο Κέντρο Μικρών Πλανητών, το οποίο στην αρχή ταξινόμησε το αντικείμενο ως αστεροειδή ή δευτερεύοντα πλανήτη, καθώς η επιφάνειά του φάνηκε να είναι χημικά αδρανής. 

Η αναφορά του νέου αντικειμένου ώθησε τους ερασιτέχνες αστρονόμους να τοποθετούν τα τηλεσκόπια τους προς τα πάνω, και μερικοί σύντομα παρατήρησαν ένα «κώμα», ή μια ομίχλη ατμών και σκόνης, που προερχόταν από το αντικείμενο.

Το μακρινό ταξίδι του κομήτη

Οι κομήτες είναι ενεργοί επειδή η θερμότητα του ήλιου και ο ηλιακός άνεμος προκαλούν την απελευθέρωση αερίου από την επιφάνεια. Είναι πιθανό ότι η επιφάνεια έχει γίνει πιο ενεργή τα τελευταία χρόνια καθώς ο κομήτης έφτασε πιο κοντά στον ήλιο, είπε ο Vereš, καθιστώντας τη δραστηριότητα ευκολότερη στον εντοπισμό. 

Η τροχιά του κομήτη διαρκεί περίπου 5,5 εκατομμύρια χρόνια για να ολοκληρωθεί και είναι κάθετη προς το επίπεδο των πλανητών, όπως έχουν υπολογίσει οι ερευνητές του Minor Planet Center. 

Στο πιο απομακρυσμένο σημείο, απέχει περίπου ένα έτος φωτός από τον ήλιο. Με βάση την τροχιά του, ο κομήτης είναι πιθανό ένας απεσταλμένος από μια μακρινή, παγωμένη περιοχή πέρα ​​από τις εξωτερικές άκρες του ηλιακού συστήματος που είναι γνωστό ως το Oort Cloud. 

«Αντικείμενα όπως ο κομήτης Bernardinelli-Bernstein ήταν πιθανώς κάποτε μέρος του ηλιακού συστήματος, αλλά ξεκίνησαν από βαρυτικές αλληλεπιδράσεις με μεγάλους πλανήτες όπως ο Κρόνος και ο Ποσειδώνας», συμπλήρωσε ο Vereš.

Με πληροφορίες του Space.com

 

 

Διαφήμιση