Αρχική Ζώα Ζιμπάμπουε: Ο ρινόκερος επιστρέφει στο πάρκο Gonarezhou 30 χρόνια μετά

Ζιμπάμπουε: Ο ρινόκερος επιστρέφει στο πάρκο Gonarezhou 30 χρόνια μετά

0
ρινόκερος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο ρινόκερος, το ογκώδες φυτοφάγο θηλαστικό της Ασίας και της Αφρικής, επιστρέφεi μετά από 30 χρόνια στη Ζιμπάμπουε και συγκεκριμένα στο δεύτερο μεγαλύτερο πάρκο άγρια ζωής, το Gonarezhou στα νότια της χώρας, όπως ανέφερε το πάρκο.

Το Gonarezhou, που σημαίνει “σπίτι του ελέφαντα” στη γλώσσα Shona, είναι μέρος του Great Limpopo Transfrontier Park μαζί με το Εθνικό Πάρκο Kruger της Νότιας Αφρικής και το Εθνικό Πάρκο Limpopo της Μοζαμβίκης.

Μάλιστα, ο Tinashe Farawo, εκπρόσωπος της Αρχής Διαχείρισης Πάρκων και Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε, δήλωσε ότι ο ασπρόμαυρος ρινόκερος θα εισαχθεί σύντομα στο Gonarezhou.

“Η Ζιμπάμπουε έχει τώρα περίπου 1.000 ρινόκερους, αφού το λαθραίο κυνήγι μείωσε τον πληθυσμό τους σε σχέση με πριν από τρεις δεκαετίες”, δήλωσε ο Farawo.

Ενώ, όπως έγραψε ο πρόεδρος Emmerson Mnangagwa στο Twitter η επανεισαγωγή ρινόκερων στο Gonarezhou είναι “πραγματικά ένα σημαντικό επίτευγμα διατήρησης“.

Οι ρινόκεροι στο Gonarezhou

Ο τελευταίος μαύρος ρινόκερος στην περιοχή (από τον αρχικό πληθυσμό) σκοτώθηκε κάποτε μεταξύ της δεκαετίας του 1930 και του 1940.

Στη συνέχεια, κάπου μεταξύ στο 1969 και 1977 το πάρκο επαναείσηγαγε 77 μαύρους ρινόκερους στην περιοχή.

Ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 140 πριν από τον εμφύλιο πόλεμο στη γειτονική Μοζαμβίκη, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο του Gonarezhou στο κοινό.

Έπειτα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980 το κύμα της λαθροθηρίας ρινόκερου δεν έσωσε το Gonarezhou, και μέχρι το 1994 ο μαύρος ρινόκερος εξαφανίστηκε τοπικά για δεύτερη φορά.

Λαθροθηρία

Ο ρινόκερος είναι στόχος για τους λαθροκυνηγούς λόγω των κέρατων τους, τα οποία πωλούνται κυρίως στην Ασία καθώς πιστεύεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα από τον καρκίνο έως τον καθαρισμό των τοξινών και τη θεραπεία των πονοκέφαλων.

Ωστόσο, το 2017 άνοιξε το Gonarezhou Conservation Trust, το οποίο ξεκίνησε επίσημα τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς.

Όλοι οι υφιστάμενοι δασοφύλακες πέρασαν από εντατικά μαθήματα ανανέωσης και προσλήφθηκαν νέοι υπεύθυνοι από τις γύρω κοινότητες μετά την ολοκλήρωση ενός αυστηρού προγράμματος επιλογής και εκπαίδευσης.

Μάλιστα, παρέχεται ο απαραίτητος εξοπλισμός για να είναι αποτελεσματικοί στο έργο τους να προστατεύουν την άγρια ​​φύση και τους οικοτόπους του Πάρκου. Αυτό ήταν μάλιστα κάτι που συνέβαλε και στη μείωση της λαθροθηρίας.

Πηγή: gonarezhou

Διαφήμιση