Αρχική Διάστημα Το ψάρι-ζέβρα μπορεί(;) να μας οδηγήσει στον Άρη

Το ψάρι-ζέβρα μπορεί(;) να μας οδηγήσει στον Άρη

0
astraunat
Εικόνα: NASA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Nέα έρευνα δείχνει πώς το ψάρι-ζέβρα (zebrafish) θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να φτάσουν στον Άρη. Την έρευνα, που εκπόνησε το Queen’s University Belfast, καταδεικνύει ότι το ψάρι-ζέβρα θα μπορούσε να βοηθήσει μέσω της διαδικασίας αδρανοποίησης. Εν είδει χειμερίας νάρκης, η εν λόγω διαδικασία μειωμένης μεταβολικής δραστηριότητας φαίνεται ότι μπορεί να επιφέρει ραδιοπροστατευτικά αποτελέσματα.

Συνήθης στην πανίδα

Η αδρανοποίηση είναι μια φυσιολογική κατάσταση που απαντά σε πολλά είδη. Τα προστατεύει από σκληρές συνθήκες, όπως η έλλειψη τροφίμων και οι χαμηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες. Η αναπαραγωγή της αδρανοποίησης μπορεί επομένως να προστατεύσει τους αστροναύτες από τις σκληρές συνθήκες της διαστημικής πτήσης. Δηλαδή την έκθεση σε ακτινοβολία, τη σπατάλη οστών και μυών, την προχωρημένη γήρανση και τα αγγειακά προβλήματα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι εάν οι αστροναύτες αδρανοποιούνται κατά το ταξίδι τους, αυτές οι δυσκολίες μπορεί να επιλυθούν. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό MDPI Cells.

Άνθρωποι-διαστημόπλοια

Ο καθηγητής Gary Hardiman, ερευνητής από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Επισιτιστικής Ασφάλειας (IGFS) στο Queen’s εξηγεί ότι «η NASA σκοπεύει να επιστρέψει στη Σελήνη και μετά στον Άρη τα επόμενα χρόνια. Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν καταστήσει τα διαστημικά ταξίδια πιο προσβάσιμα. Ωστόσο τα μακροπρόθεσμα διαστημικά ταξίδια είναι απίστευτα επιζήμια για την ανθρώπινη υγεία.     «Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε εάν η χειμερία νάρκη είναι ένα βιώσιμο αντίμετρο για τις επιβλαβείς επιπτώσεις του διαστημικού πτήσης. Εάν το μοντέλο αδρανοποίησης που έχουμε παρατηρήσει στο ψάρι-ζέβρα θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους ένα είδος διαστημόπλοιου” αναφέρει.

astraunat2
Εικόνα: NASA

Για παράδειγμα, θα οδηγούσε σε μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου που θα μείωνε το ψυχολογικό στρες. Η αλλαγή στο μεταβολισμό τους θα τους σταματούσε από το να χρειάζονται τροφή, οξυγόνο ή νερό. Υπάρχει, επίσης, πιθανότητα να προστατεύσει τους μυς τους από σπατάλη λόγω των επιπτώσεων που προκαλούνται από την ακτινοβολία και τη μικροβαρύτητα.

Προσομοίωση σε συνθήκες Άρη

Για τη διεξαγωγή της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέθεσαν το ψάρι-ζέβρα σε ακτινοβολία όπως αυτό που θα βιώνονταν σε ένα εξάμηνο ταξίδι στον Άρη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η ακτινοβολία προκάλεσε κρίσεις οξειδωτικού στρες, σηματοδότησης ορμονών του στρες και διακοπής του κυτταρικού κύκλου εντός του ψαριού. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έθεσαν σε τεχνητή  χειμερία νάρκη μια δεύτερη ομάδα ψαριών, που εκτέθηκαν στην ίδια δόση ακτινοβολίας. Τα αποτέλεσμα ήταν ότι η νάρκη μείωσε τον μεταβολικό ρυθμό εντός του ψαριού. Δημιούργησε ένα ραδιοπροστατευτικό αποτέλεσμα, λειτουργώντας σαν ασπίδα στις επιβλαβείς επιπτώσεις της ακτινοβολίας.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το βραβείο EPSCoR της NASA, την ερευνητική υποτροφία του Τμήματος Οικονομίας (DfE) και υλοποιήθηκε από πολυάριθμη ερευνητική ομάδα.

Διαφήμιση