Αρχική Αφιερώματα Σήμερα η Γιορτή της Μητέρας: Τιμή στις μανούλες όλες του κόσμου

Σήμερα η Γιορτή της Μητέρας: Τιμή στις μανούλες όλες του κόσμου

0
mothersday
Εικόνα: UNSPALSH/Nick Fewings
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, σήμερα κυριαρχεί η Γιορτή της Μητέρας. Συμβολική για την αφανή πρωταγωνίστρια της ζωής, την πηγή έμπνευσης των παιδικών μας χρόνων, την απτή απόδειξη της ανιδιοτελούς αγάπης.

Στην Ελλάδα, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Στη χώρα μας μάλιστα ο εορτασμός της μητρότητας ανάγεται από την αρχαιότητα.

Από το παρελθόν…

Η μητέρα Γη (Γαία)  είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται ως υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο-αδερφή του Κρόνου και μητέρα του Δία. Η Ρέα λατρεύεται ως η «Μητέρα των Θεών». Εμφανίζεται πρώτη θεότητα που γεννά με τοκετό και δίνει στα παιδιά της μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

mothersday2
Εικόνα: UNSPLASH/
Christian Bowen

…Στο παρόν

Στη σύγχρονη εποχή η καθιέρωση του παγκόσμιου εορτασμού οφείλεται στην Αμερικανίδα Αν Μαρία Ριβς Τζάρβις. Διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 την οργάνωση «Mothers Friendships Day». Οι γυναίκες-μέλη της ανέπτυξαν ακτιβισμό υπέρ της ειρήνης. Μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο, αγωνίστηκαν για την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκειά του. Πλέον η Γιορτή της Μητέρας διεθνώς έχει ταυτιστεί με την καταναλωτική της διάσταση. Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, τα ανθοπωλεία και τα ζαχαροπλαστεία έχουν την τιμητική τους. Δε θα πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε, τη σημασία της. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μητέρες χωρίς θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμη και σε χώρες του δυτικού κόσμου οι μητέρες εξακολουθούν να πλήττονται εργασιακά και να τιμωρούνται για την επιλογή τους να τεκνοποιήσουν. Ο δρόμος για την ουσιαστική προστασία και το σεβασμό της μητρότητας είναι ακόμη μακρύς…

Διαφήμιση