Αρχική Ανακύκλωση Πανελλαδικό ρεκόρ από την Ίο στην ανακύκλωση

Πανελλαδικό ρεκόρ από την Ίο στην ανακύκλωση

0
RECYCLE
Εικόνα: UNSPLASH/Sigmund
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ρεκόρ σημειώνει η Ίος στην ανακύκλωση. Το νησί, που έχει ταυτιστεί στη συνείδηση Ελλήνων και ξένων με τον εναλλακτικό τουρισμό, επενδύσει στο «πράσινο» και αειφόρο μέλλον του.

Ο δήμος Ιητών κατέλαβε μια από τις πρώτες θέσεις πανελληνίως με κριτήριο την ανακύκλωση και την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων ηλεκτρικού – ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με την εταιρεία «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ», η συνολική ποσότητα που παρέδωσε ο δήμος το 2020 ανήλθε στα 14.840 κιλά. Δηλαδή η αντιστοιχία ανά κάτοικο είναι 7,33 κιλά ανά κάτοικο. Το ανακυκλωμένο υλικό ξεπέρασε τις ποσότητες κάθε άλλης χρονιάς, σημειώνοντας ρεκόρ για το νησί!

RECYCLE 2
Εικόνα: UNSPLASH/Kevin Jarrett


Οι εντυπωσιακές αυτές επιδόσεις αποτελούν «κρίκο μιας αλυσίδας» ενεργειών του Δήμου με προτεραιότητα το περιβάλλον και την αειφορία του προορισμού.

Πρόγραμμα διαμόρφωσης πράσινων χώρων

 Ήδη τους τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκε μεγάλο πρόγραμμα διαμόρφωσης πράσινων χώρων και φυτεύσεων νέων δέντρων και ανθοφόρων φυτών. Παράλληλα αναβαθμίζεται ριζικά ο εξοπλισμός με νέα σύγχρονα μηχανήματα και οχήματα συλλογής απορριμμάτων με αντιρρυπαντικούς κινητήρες. Στο ίδιο πνεύμα ξεκίνησε η υπογειοποίηση κάδων απορριμάτων με την προοπτική επέκτασης σε περισσότερα κεντρικά σημεία. «Κλειδί για την επιτυχία των πράσινων πρωτοβουλιών είναι και η διαρκής ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού που ανταποκρίνονται υποδειγματικά στις περιβαλλοντικές δράσεις» αναφέρει ο δήμαρχος, Γκίκας Γκίκας.  Προς την κατεύθυνση αυτή, η δημοτική αρχή αναβαθμίζει τα ψηφιακά εργαλεία της. Σημείο αναφοράς αποτελεί η νέα λειτουργική ιστοσελίδα του δήμου www.ios.gr. 

Οικοσύστημα βυθού

Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων, ομάδα από έμπειρους εθελοντές αυτοδύτες ανέλαβε τον καθαρισμό του πυθμένα του λιμένα της Ίου. Το έργο εξελίχθηκε επιτυχώς, «ανακουφίζοντας» μετά από χρόνια το οικοσύστημα του βυθού.

 

Διαφήμιση