Αρχική Ελλάδα Έργα στο Ελληνικό: Πράσινο φως από το ΣτΕ

Έργα στο Ελληνικό: Πράσινο φως από το ΣτΕ

0
ELLHNIKO
Εικόνα: LAMDA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Κανονικά θα προχωρήσουν τα έργα στο Ελληνικό, με απόφαση του ΣτΕ. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά πλειοψηφία, έδωσε το «πράσινο φως» για την περιοχή Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού. Υπενθυμίζεται ότι στο ανώτατο δικαστήριο είχε προσφύγει ομάδα πολιτών-κατοίκων της περιοχής. Ζητούσαν την ακύρωση των έργων. Βασικό τους επιχείρημα ήταν ότι τμήματα του Μητροπολιτικού Πάρκου στην περιοχή του Ελληνικού Αττικής είχαν δασικό χαρακτήρα. Για αυτό, ήθελαν το ΣτΕ να προβεί στην ακύρωση των πράξεων των δασικών αρχών, οι οποίες έκριναν το αντίθετο.

Σκεπτικό απόφασης

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τη Μαίρη Σαρπ και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη, απέρριψε τις αιτήσεις ακυρώσεως των κατοίκων. Με τις αποφάσεις 666-667/2021 ορίζει ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει πλέον η δασική νομοθεσία. Γιατί, όπως αναφέρεται, όταν μια περιοχή, έστω δασικού χαρακτήρα, είχε αλλάξει προορισμό πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975 και αυτό δεν είχε γίνει αυθαίρετα, αλλά βάσει διοικητικής πράξης με το τεκμήριο νομιμότητας, η περιοχή δε νοείται δασική.

Παλαιόθεν ο αποχαρακτηρισμός

Το ΣτΕ τονίζει ότι ήδη η περιοχή είχε αλλάξει χαρακτήρα κατά το μεγαλύτερο μέρος της. Στην περίπτωση του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού η περιοχή αξιοποιήθηκε στο παρελθόν για το τότε διεθνές αεροδρόμιο Ελληνικού. Αυτό είχε γίνει με την έκδοση των πράξεων αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τη λειτουργία του τότε κρατικού αερολιμένος, πολύ πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975. Αναφέρεται, επίσης, ότι δεν υπήρχε νόμιμη ευχέρεια χαρακτηρισμού της έκτασης του πάλαι ποτέ αεροδρομίου ως δασικής. «Ακόμη και αν ορισμένα τμήματά του, όπως αυτό στις τέως εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, διατηρούσε τη βλάστησή του». Θα μπορούσε να είχε αποχαρακτηριστεί, σύμφωνα με το ΣτΕ, «εάν το είχαν επιβάλει οι ανάγκες της λειτουργίας του αεροδρομίου».

Κανονικά τα έργα

Η απόφαση του ΣτΕ “λύνει τα χέρια” της εταιρείας (Lamda Development) που έχει αναλάβει το διαγωνισμό. “Για την κατασκευή Μητροπολιτικού Πάρκου διεθνούς εμβέλειας, συνολικής έκτασης 2.000.000 τμ και την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους”. Η μειοψηφία του ΣτΕ (έξι δικαστές) διατύπωσε τη γνώμη ότι όσες από τις εκτάσεις είχαν διατηρήσει τη δασική τους βλάστηση, υπήχθησαν στη δασική προστασία κατά το Σύνταγμα, παρά την απαλλοτρίωσή τους.

Διαφήμιση