Αρχική Περιβάλλον Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το κόστος για την πράσινη μετάβαση

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το κόστος για την πράσινη μετάβαση

0
άνθρακας
Διαφήμιση

Τον τρόπο που θα διαμοιράσουν τις προσπάθειες και το κόστος της μετάβασης σε ένα μέλλον βιώσιμο με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα συζητήσουν αύριο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία Σύνοδο Κορυφής που θα δώσει τον τόνο για μία επερχόμενη ανανέωση των πολιτικών της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.

Μάλιστα, η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ πρόκειται να δημοσιεύσει ένα τεράστιο σύνολο προτάσεων πολιτικής για το κλίμα τον Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων στην αγορά του άνθρακα και αυστηρότερων προτύπων διοξειδίου του άνθρακα για τα αυτοκίνητα. Όλοι θα χρειαστούν έγκριση από τα 27 κράτη μέλη του.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν την Τρίτη πώς να επιτύχουν τον νέο στόχο της ΕΕ που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, έναντι των επιπέδων του 1990.

Ο προηγούμενος στόχος ήταν 40%.

Οι συνομιλίες θα ρίξουν φως ποιες αλλαγές πολιτικής είναι πιθανό να αποδεχθούν οι κυβερνήσεις της ΕΕ, για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το σύστημα της ΕΕ για τον καθορισμών στόχων μείωσης άνθρακα

Ένα σχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με το Reuters και με ένα προηγούμενο σχέδιο, δείχνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν από την Επιτροπή να διατηρήσει το σύστημα της ΕΕ για τον καθορισμό εθνικών στόχων μείωσης των εκπομπών που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μιας χώρας.

Αξιωματούχοι από πολλές χώρες δήλωσαν ότι θα το υποστηρίξουν.

“Θα μπορούσαμε να ζήσουμε με αυτό”, είπε ένας αξιωματούχος από μια πλουσιότερη χώρα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μάλιστα, ένας Πολωνός αξιωματούχος είπε: “Μια διαφορετική προσέγγιση θα σήμαινε ότι η αυξημένη φιλοδοξία θα επιτευχθεί με την επιβολή μεγαλύτερου βάρους στα φτωχότερα κράτη μέλη”.

Το ισχύον σύστημα θέτει εθνικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών σε τομείς που δεν καλύπτονται από την αγορά άνθρακα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των οδικών μεταφορών και της θέρμανσης στα κτίρια.

Με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αυτό σημαίνει ότι τα φτωχότερα κράτη αντιμετωπίζουν χαμηλότερους στόχους.

Οι στόχοι των πλουσιότερων χωρών τροποποιούνται επίσης για να διασφαλιστεί η μείωση των εκπομπών όταν είναι πιο οικονομικά αποδοτικές. Ωστόσο, οι στόχοι θα πρέπει να ενισχυθούν, σύμφωνα με τον νέο στόχο της ΕΕ για το κλίμα το 2030.

Πηγή: reuters

Διαφήμιση