Αρχική Διάστημα Μετάβαση… στον Άρη διά των δορυφόρων του

Μετάβαση… στον Άρη διά των δορυφόρων του

0
mars
Εικόνα: UNSPLASH/Anton Repponen
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το ενδεχόμενο να γίνει η μετάβαση στον πλανήτη Άρη μέσω των δύο δορυφόρων του, Φόβου και Δείμου εξετάζουν οι διαστημικοί οργανισμοί. Για αυτό και μελετάται η προοπτική για  επανδρωμένες αποστολές πρώτα στους δύο δορυφόρους που θα προετοιμάσουν την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

Προέλευση Φόβου και Δείμου

Oι δύο δορυφόροι λειτουργούν όπως η Σελήνη για τη Γη. Περιστρέφονται γύρω από τον Άρη και για αυτό ονομάζονται και “τα δύο φεγγάρια του Άρη“. Πρωτοεντοπίστηκαν από τον Αμερικανό αστρονόμο Άσαφ Χολ, το 1877. Και βαφτίστηκαν με ελληνικά ονόματα. Πρόκειται για δύο μικρά σε μέγεθος σώματα που τα χαρακτηριστικά τους προκαλούν προβληματισμό στους επιστήμονες όλα αυτά τα χρόνια που γνωρίζουμε την ύπαρξη τους.

https://scitechdaily.com/images/Moons-of-Mars.jpg

Η μορφολογία και οι κρατήρες τους υποδηλώνουν αστεροειδή προέλευση. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στο περιοδικό Nature Astronomy, οι δορυφόροι φαίνεται ότι είναι κατάλοιπα πρότερου αστεροειδούς. Σήμερα αναπτύσσουν τη δική τους, ιδιαίτερη τροχιά, καταγράφοντας τη γεωφυσική και παλιρροιακή εξέλιξη ενός δορυφόρου.

“Νεαροί” δορυφόροι ηλικίας 1-2,7 δισ. ετών

Εκτιμάται ότι η μέγιστη παλιρροιακή διάρκεια ζωής του Φόβου είναι σημαντικά μικρότερη από την εποχή του Άρη. Κατά συνέπεια δεν προήλθε παράλληλα με τον Άρη.
«Όπως φαίνεται οι τροχιές του Φόβου και του Δείμου διασταυρώνονταν στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα βρίσκονταν στο ίδιο μέρος και άρα έχουν κοινή προέλευση». Αυτό υποστηρίζει ο Αμιροζέιν Μπαγκέρι, διδακτορικός φοιτητής στο Ινστιτούτο Γεωφυσικής της φημισμένης της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EFPL). Πιθανότατα ο Άρης διέθετε προγενέστερα ένα μεγαλύτερο δορυφόρο. Αργότερα (πριν από 1-2,7 δισ. έτη) αυτός ο δορυφόρος συγκρούστηκε με κάποιο άλλο σώμα. Απομεινάρια του αποτελούν ο Φόβος και ο Δείμος.

 

 

Διαφήμιση