Αρχική Ζώα Κουκουβάγια που μοιάζει με “muppet” είναι το πιο “instagrammable” πουλί στη Γη

Κουκουβάγια που μοιάζει με “muppet” είναι το πιο “instagrammable” πουλί στη Γη

0
Κουκουβάγια Tawny Frogmouth Moonlit Sanctuary
Κουκουβάγια Tawny Frogmouth - Εικόνα: Moonlit Sanctuary
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μια χαριτωμένη κουκουβάγια που μοιάζει με ήρωα του “The muppet show” είναι το πιο “instagrammable” πουλί στη Γη, προσελκύοντας τα σχόλια και τις αντιδράσεις περισσότερων ανθρώπων απ’ ότι κάθε άλλο πουλί.

Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές που ανέλυσαν πάνω από 27.000 φωτογραφίες πουλιών στη δημοφιλή κοινωνική πλατφόρμα Instagram.

Ο ουρανός είναι γεμάτος από εντυπωσιακά πουλιά. Καρδινάλιοι διακοσμημένοι κατά το ήμισυ με αρσενικό και κατά το ήμισυ με θηλυκό φτέρωμα. Λιμόζες που μπορούν να ανυψωθούν στα 7.500 με 12.000 χιλιόμετρα πάνω από τον ωκεανό, παπαγάλοι που μπορούν να δικαίως να ξεχωρίζουν για το ιδιαίτερο χρωματιστό τους φτέρωμα.

Και βεβαίως, πολλά ακόμη πουλιά που είναι γνωστά για την ασχήμια τους και τελικώς, σύμφωνα με την νέα μελέτη, είναι τα πιο δημοφιλή.

Ένα από αυτά είναι η κουκουβάγια frogmouth και πρόκειται για ένα νυκτόβιο πτηνό που μοιάζει με Muppet. Μάλιστα χαιρετίστηκε κάποτε ως “το πιο ατυχές πουλί στον κόσμο” σε μια εφημερίδα του 2004 στο επιστημονικό Nature Australia.

Τώρα, οι επιστήμονες που γράφουν στο περιοδικό i-Perception έδωσαν στο frogmouth έναν νέο τίτλο: Το “πιο Instagrammable πουλί” στη Γη.

Η έρευνά τους είχε θέμα “Τι μπορεί να μας διδάξει το Instagram για τη φωτογραφία πουλιών: Τα πιο φωτογενή πουλιά και προτιμήσεις χρωμάτων”.

Τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Δεν είναι ότι το frogmouth εμφανίζεται σε περισσότερες φωτογραφίες στο Instagram από οποιοδήποτε άλλο πτηνό.

Απέσπασε τα περισσότερα “μου αρέσει” από κάθε άλλο πουλί

tawny frogmouth JUST BIRDING
tawny frogmouth Φωτό: justbirding.com

Καθώς, αφού εξέτασαν περισσότερες από 27.000 φωτογραφίες πουλιών στο Instagram, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το frogmouth εμφανίστηκε σε μόνο 65 από αυτές. Ωστόσο, σε αυτές τις 65 φωτογραφίες, το frogmouth συγκέντρωσε πολύ περισσότερα από αυτά που θα περίμενε κανείς – και περισσότερες επισημάνσεις “μου αρέσει” από οποιοδήποτε άλλο είδος πουλιού – με βάση τον αριθμό των χρηστών που πιθανώς είδαν αυτές τις φωτογραφίες.

9 λογαριασμοί με τους περισσότερους “ακόλουθους”

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από εννέα από τους λογαριασμούς πουλιών που ακολουθούνται περισσότερο στο Instagram.

Αυτοί οι λογαριασμοί είναι @best_birds_planet, @best_birds_of_world, @nuts_about_birds, @birdfreaks, @birdsonearth, @bestbirdshots, @audubonsociety, @bird_brilliance @your_best_birds

Μαζί, αυτοί οι λογαριασμοί εξυπηρετούν ένα κοινό σχεδόν 3,5 εκατομμυρίων χρηστών.

Για να κρίνουν την Instagrammability ενός πουλιού, οι ερευνητές υπολόγισαν τον αναμενόμενο αριθμό επισημάνσεων “μου αρέσει” σε κάθε φωτογραφία με βάση τον χρόνο δημοσίευσης της φωτογραφίας και το μέγεθος του κοινού του λογαριασμού.

Οι φωτογραφίες που είχαν περισσότερες επισημάνσεις “μου αρέσει” από το αναμενόμενο είχαν θετικό σκορ, ενώ οι φωτογραφίες που είχαν λιγότερες επισημάνσεις “μου αρέσει” είχαν αρνητικό σκορ.

Οι …ανταγωνιστές

Πολύχρωμο turaco Pinterest
Πολύχρωμο turaco Pinterest

Μερικοί αισθητικοί παράγοντες φάνηκαν να ενισχύουν σταθερά φωτογραφίες που βρίσκονται υψηλότερα στην κατάταξη.

Για παράδειγμα, τα πουλιά με μπλε και κίτρινο φτέρωμα βρίσκονται σταθερά υψηλότερα από τα πουλιά με κίτρινα και πράσινα φτερά. Χωρίς καμία έκπληξη, η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα πουλιά τείνουν να αποδίδουν καλύτερα όσο πιο μοναδικά ή ασυνήθιστα φαίνονται.

Εκτός από το frogmouth, άλλα δημοφιλή πτηνά περιλάμβαναν “πολύχρωμα περιστέρια με διακοσμητικά φτερά, το σμαραγδένιο turaco με τα φτερά κεφαλής που μοιάζουν με κορώνα και τον τσαλαπετεινό που φέρει επίσης ένα ξεχωριστό στέμμα φτερού, επιδεικνύοντας έτσι τυπικό φτερό υψηλής αντίθεσης”, έγραψε η ομάδα.

Και οι …χαμένοι

Πελαργός
Πελαργός

Όσο για τον “πάτο” της λίστας; Δύο θαλασσοπούλια – το μπεκατσίνι και το στρείδι – απέτυχαν σταθερά να “αιχμαλωτίσουν” την προσοχή των χρηστών, όπως και οι πελαργοί και οι γύπες.

Η «εκπληκτική» νίκη του frogmouth σε αυτή τη μελέτη είναι «θέμα ποιητικής δικαιοσύνης», έγραψαν οι συγγραφείς, θεωρώντας για τη φήμη του ως “το πιο ατυχές πουλί”, ότι “ίσως ήρθε η ώρα για τον “froggy” να πρωταγωνιστήσει στην καριέρα του ως πουλί και να αποκτήσει πλήρη απασχόληση στο Instagram.”

Άλλωστε με τέτοια στατιστικά, μάλλον δε θα έχει κανένα πρόβλημα να αποσπάσει χορηγίες!!

Πηγή: livescience.com

 

 

Διαφήμιση