Αρχική Ζώα Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στους Λειψούς

Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στους Λειψούς

0
dolphins
Εικόνα: UNSPLASH/Rudney Uezu
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Κέντρο περίθαλψης θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών θα αποτελέσει το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στους Λειψούς. Ηδη σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία του. Όταν ολοκληρωθεί, θα λειτουργεί παράλληλα ως κέντρο περίθαλψης καθώς και χώρος μόνιμης φιλοξενίας για δελφίνια. Τα συμπαθή θηλαστικά θα φιλοξενούνται, όταν ελευθερώνονται από την αιχμαλωσία.

Και ερευνητικό κέντρο

Θα λειτουργεί, επίσης, και ως ερευνητικό κέντρο παράκτιας οικολογίας. Το καινοτόμο αυτό έργο που στηρίζεται ενεργά και από το δήμο Λειψών υλοποιεί το το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος. Αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην οικολογική θωράκιση του Αιγαίου. Το συγκεκριμένο Ινστιτούτο είναι μια ελληνική μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση. Συνδυάζει τη διαθεματική επιστημονική έρευνα με την αποτελεσματική δράση. Για την προστασία της βιοποικιλότητας και την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων από το 1998.

Όλα φιλικά προς το περιβάλλον


Το κτήριο που στεγάζει το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, είναι ένα πρότυπο κτήριο, αυτόνομο ενεργειακά. Τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια. Σύντομα θα διαθέτει και σύστημα αφαλάτωσης που θα λειτουργεί επίσης με φωτοβολταϊκά για την κάλυψη των αναγκών παροχής νερού.

Λειψοί, το πράσινο νησί

Επελέγη το νησί των Λειψών, με μόνιμο πληθυσμό περίπου 800 κατοίκους καθώς θεωρείται ένα πραγματικά «πράσινο νησί». «Οι Λειψοί διαθέτουν ένα από τα καλύτερα συστήματα ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Πρόσφατα με αφετηρία τους εξωτικούς Λειψούς, μία μεγάλη οικολογική πρωτοβουλία έλαβε χώρα με την προοπτική να συμβάλει δραστικά στην προστασία των θαλασσών.

Βασιλική επιβράβευση

Τη Δευτέρα 31 Μαΐου αναμένεται να επισκεφτούν τους Λειψούς η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, για να ενημερωθούν.
«Είναι τιμή μας που στους Λειψούς υλοποιείται ένα έργο – σταθμός για την οικολογίαο» αναφέρει ο δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος.. Στόχος του δήμου και των κατοίκων είναι η υιοθέτηση ενός «πράσινου» τρόπου ζωής.

 

Διαφήμιση