Αρχική Ειδήσεις Ιστορική αλλαγή πολιτικής στην Κίνα – Μέχρι 3 παιδιά για κάθε ζευγάρι

Ιστορική αλλαγή πολιτικής στην Κίνα – Μέχρι 3 παιδιά για κάθε ζευγάρι

0
Κίνα, Παιδιά
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μία σημαντική αλλαγή έρχεται στην πολιτική της Κίνας, καθώς τα ζευγάρια θα έχουν πλέον το δικαίωμα για μέχρι τρία παιδιά και όχι δύο, που ήταν το υπάρχον όριο μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μία απόφαση που πάρθηκε αφότου πρόσφατα στοιχεία έδειξαν δραματική μείωση των γεννήσεων στην πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου.

Σημειώνεται ότι η αλλαγή πολιτικής εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα).

“Για την περαιτέρω βελτίωση της πολιτικής γεννήσεων, (η Κίνα) θα εφαρμόσει την πολιτική που προβλέπει ότι ένα παντρεμένο ζευγάρι μπορεί να έχει τρία παιδιά“, μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua αναφορικά με τη συνεδρίαση.

παιδί

Από το ένα παιδί στα δύο

Για δεκαετίες η Κίνα έδινε το δικαίωμα σε κάθε ζευγάρι για μέχρι ένα παιδί, μία πολιτική που επιβλήθηκε με σκοπό να ανακόψει την πληθυσμιακή έκρηξη.

Το 2016 η Κίνα κατήργησε την πολιτική του ενός παιδιού και την αντικατέστησε με το όριο δύο παιδιών.

Ωστόσο, παρόλο που η Κίνα είχε αλλάξει τότε την πολιτική του ενός παιδιού, δεν παρατηρήθηκε αύξηση των γεννήσεων, καθώς το υψηλό κόστος ανατροφής παιδιών στις κινεζικές πόλεις αποθάρρυνε πολλά ζευγάρια από το να αποκτήσουν απογόνους.

Η αλλαγή πολιτικής θα συνοδευθεί με “υποστηρικτικά μέτρα, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της πληθυσμιακής δομής της χώρας μας” και μεταξύ άλλων “θα ανταποκρίνονται στη στρατηγική της χώρας για ενεργή διαχείριση της γήρανσης του πληθυσμού”, ανέφερε το Xinhua, χωρίς να δίνει διευκρινίσεις για τα μέτρα αυτά.

“Οι άνθρωποι δεν δυσκολεύονται από το όριο των δύο παιδιών, αλλά από το εξαιρετικά υψηλό κόστος ανατροφής παιδιών στη σημερινή Κίνα. Στέγαση, εξωσχολικές δραστηριότητες, τρόφιμα, μετακινήσεις και όλα τα υπόλοιπα αυξάνονται γρήγορα”, δήλωσε στο Reuters ο Γιφέι Λι, κοινωνιολόγος στο NYU Shanghai.

“Η αύξηση του ίδιου του ορίου δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά τους υπολογισμούς των πολιτών, κατά την άποψή μου”.

“Είστε έτοιμοι για την πολιτική τριών παιδιών;”

Παράλληλα, σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στον λογαριασμό του Xinhua στην πλατφόρμα Weibo με το ερώτημα #Είστε έτοιμοι για την πολιτική τριών παιδιών, οι απαντήσεις ήταν οι εξής:

  • περίπου οι 29.000 από τους 31.000 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι “δεν θα το σκέφτονταν ποτέ
  • ενώ οι υπόλοιποι διάλεξαν μεταξύ των απαντήσεων: “Είμαι έτοιμος και ανυπομονώ γι’ αυτό”, “Είναι στα σχέδιά μου” ή “Διστάζω και υπάρχουν πολλά για να λάβω υπόψιν”

Μάλιστα, ένας χρήστης στο Weibo ανέφερε σε ανάρτησή του: “Είμαι διατεθειμένος να αποκτήσω τρία παιδιά εάν μου δώσετε 5 εκατ. γιουάν (785.650 δολάρια)”

 

Διαφήμιση