Αρχική Special Topics Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

0
g
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου η σημερινή. Η 19η Μαΐου θυμίζει τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων από τους νεότουρκους. Τα εκατομμύρια που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες. Τους πρόσφυγες που πέθαναν με τον καημό της χαμένης πατρίδας. Κρατά ζωντανή τη μνήμη για τις θηριωδίες εναντίον όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

https://www.achaianews.gr/images/2021/05/19/608.jpg

Τιμή από τη Βουλή

Η Βουλή των Ελλήνων τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου. Το βράδυ το  κοινοβουλευτικό κτήριο φωταγωγείται με το συμβολικό λογότυπο-μήνυμα της γενοκτονίας.  Με την ενέργεια αυτή το Ελληνικό Κοινοβούλιο δηλώνει την άσβεστη ιστορική μνήμη και το διαρκές αίτημα της ιστορικής αποκατάστασης για την εξόντωση των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου.Το πρωί έγινε η Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος. Ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με το Ν. 2193/1994.

Αφιερώματα σε ΜΜΕ

«Η Φωνή της Ελλάδας», το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, μεταδίδει σήμερα όλη την ημέρα ειδικές εκπομπές-αφιιερώματα, οι οποίες αναδεικνύουν τον αγώνα του Ποντιακού Ελληνισμού. Στην εκπομπή «Δράκοι και νεράιδες», στις 20:00 , η Βίκυ Τσιανίκα συνομιλεί με την ψυχίατρο-ψυχαναλύτρια Έλφη Κιλλαχίδου, η . Η καλεσμένη ζει και εργάζεται στο Παρίσι και υπογράφει το ιστορικό μυθιστόρημα της «Τίνος παιδί είσαι εσύ;». Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου, με πρωταγωνιστή τον Πόντιο παππού της, συγγραφέα Ιγνάτιο, και τα απομνημονεύματά του. Επίσης, ο Σταύρος Αβράμογλου θα «ντύσει» την εκπομπή με μουσικές από τον Πόντο.

Ο τηλεοπτικός σταιθμός Open τιμά, επίσης, τη μνήμη των αθώων Ελλήνων του Πόντου με εκπομπές.  Στις 21:00 μεταδίδονται σήμερα και αύριο οι τηλεταινίες από τη σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι». Σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη, διηγείται με τον πιο γλαφυρό τρόπο την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου και όλες τις θηριωδίες που υπέστησαν. Μέσα, όμως, από την ιστορία αγάπης του Μίλτου και της Ιφιγένειας αποδίδεται το μήνυμα της αισιοδοξίας και της ελπίδας.

 

 

Διαφήμιση